Opinia Timisoarei

Salveaza o viata care atarna de 6000 de euro! Un ghemotoc de baiat de numai 4 ani se lupta cu leucemia la Timisoara si are nevoie de tratamente ce nu se gasesc in Romania

Doi ochi frumosi si iscoditori si un nasuc obraznic. Un pui de om jucaus, indragostit de masini, ce n-ar sta o clipa locului. Vorbim de un copil de numai 4 ani pentru care destinul a pregatit deja cea mai crancena incercare.

De mai bine de o luna pentru acest baietel tot universul este o camera alba din spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara, unde indura tratamente dureroase cu citostatice, multe injectii si perfuzii, fara de care, pentru el „maine” nu exista.

Diagnosticul medicilor a cazut ca un trasnet asupra parintilor – leucemie intr-o forma foarte grava – leucemie limfoblastica cu precursori B.

Andreas Cristea e un pusti zburdalnic din Hateg, pentru care acum o luna viata a luat o intorsatura neasteptata. Chiar in timp ce se afla in vacanta cu parintii si fratiorul lui mai mic.

“Totul s-a intamplat brusc. Eram in concediu la munte cu familia si incercam sa-l invatam pe Andreas sa schieze. Din clipa aia s-a tot plans ca-l doare piciorul drept. Ne-am intors acasa si am mers la doctor. In acest timp mi-a spus si educatoarea de la gradinita ca fiul meu nu mai are energie, ca prefera sa stea jos si sa deseneze. Il vedeam ca e din ce in ce mai palid, avea buzele tot mai albicioase, imi spunea ca vrea sa manance si in clipa urmatoare ca nu mai poate, ceva nu era normal. I-au recoltat sange pentru analize si pana aveau sa ajunga la Timisoara i se coagula in eprubeta. In 21 februarie am venit aici la  spital, iar in 22 i s-a dat diagnosticul de leucemie. De atunci suntem tot aici… “, povesteste mama baietelului.

Doctorii din Timisoara au pornit imediat lupta cu boala. De Andreas se ocupa indeaproape Carmen Petrescu, medic primar pediatru in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu.

“Copilul a ajuns la noi in luna februarie. L-am diagnosticat cu leucemie limfoblastica cu precursori B, dar intre timp a facut alergie la unul din medicamentele din tratament. O problema care se intampla destul de des. In ultimul timp, cam la 20% din pacienti li se intampla asa ceva. Din pacate alternativa medicamentului de care are nevoie nu se gaseste in Romania si atunci pacientii trebuie sa-si faca rost singuri de el. Este vital acest medicament. Sa ne oprim in momentul de fata ar fi o inconstienta”, spune Carmen Petrescu, medicul lui Andreas. Micutul nu suporta medicamentul Asparaginaza si are nevoie de Erwinase care nu se gaseste in Romania.

Asadar, marea problema a lui Andreas sunt banutii care i-ar asigura continuarea tratamentului. Parintii, din pacate nu-i au. Andreas avea nevoie de doua cutii a cate 5 fiole, care se pot procura, spun medicii, numai din strainatate, si care costa 6.000 euro. In varsta de  33 si 34 de ani, parintii micutului sunt de meserie contabili, insa de cand s-a descoperit boala lui Andreas, mama lui a intrat in somaj ca sa poata sta alaturi de el in spital la Timisoara.

“Am cumparat 10 fiole pentru prima parte din tratament, insa mai avem nevoie de 10, adica de inca 6000 de euro. De prima parte de bani am facut rost de la prieteni. Unii ne-au ajutat cu cat au putut, de la altii am luat imprumut, fiecare cum a putut”, spune cu lacrimi in ochi mama lui Andreas, Alina Cristea.

“Am facut anunturi la biserici, am trimis scrisori medicale la fundatii, am strans bani de la cunostinte, facem tot ce ne sta in puteri sa-l salvam”, a adaugat mama frangandu-si mainile de durere.

Andreas isi petrece zilele in cei cativa metri patrati de salon si se uita indelung pe fereastra la masinile care trec prin fata spitalului. Este indragostit de masini si la numai 4 ani si 10 luni recunoaste toate marcile. Dintr-o singura privire.  Si-ar dori cand va creste mare sa aiba… un tir. Mama adauga ca pustiul deseneaza intruna masini, in special tiruri, pentru care a facut o adevarata pasiune.

Alina Cristea, mama lui Andreas sta la capataiul baiatului si se roaga intruna ca tratamentul sa dea roade, iar copilul ei sa se insanatoseasca. Noaptea, printre lacrimi, ii spune povesti, iar ziua gandurile ii zboara la cei aflati dincolo de zidurile spitalului care i-ar putea  intinde o mana de ajutor.

La BCR, sucursala Hateg,  a fost deschis un cont in lei pe numele tatalui sau Mihaita Laudel Cristea RO81RNCB0318009346000001.
Orice suma cat de mica ar putea contribui la strangerea celor 6000 de euro care i-ar putea salva viata lui Andreas.

Pentru a lua legatura cu parintii lui Andreas sau pentru informatii suplimentare puteti scrie la adresa de mail redactie@opiniatimisoarei.ro.

FOTO: Dariana Dragos

Exit mobile version