Opinia Timisoarei

Salcii pletoase din Italia si magnolii de 3 feluri din Ungaria, pe malurile canalului Bega, la Timisoara. E in toi operatiunea de plantare. Foto

TIMISOARA. Asa cum opiniatimisoarei.ro va anunta inca de acum doua saptamani, pe malurile Canalului Bega continua operatiunea de plantare de salcii in locurile in care nu au fost niciodata sau in locurile din care au fost taiate in ultimele zile.

Reprezentantii Primariei spuneau la finele lunii martie pentru opiniatimisoarei.ro ca au cazut sub drujbe doar arbori batrani si putrezi care prezentau pericol pentru trecatori.

Pe malul Begai s-a intervenit, acolo unde au fost copaci batrani, uscati sau putreziti, care prezentau pericol si care au fost taiati. Noi am inceput deja plantarea de alti copaci pe malul Begai, am inceput din zona Uzinei de Apa si continuam, astfel ca si acolo unde s-au taiat vor fi alti arbori. Pana acum am plantat in jur de 200 de copaci, cu cei de la Rogera… Vom continua sa plantam cu societatile de profil ale Primariei„, spunea in 22 martie pentru opiniatimisoarei.ro Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din Primaria Timisoara.

Vineri, primarul Nicolae Robu a venit cu noutati legate de operatiunea de plantare de pe malurile Canalului Bega. Edilul spune ca da startul unei noi etape in care intra in scena angajatii de la Horticultura.

Se sadesc deopotriva salcii si magnolii, acestea din urma de 3 soiuri. Salciile sunt aduse din Italia, iar magnoliile din Ungaria.

De la Podul Michelangelo si pana la Podul Mihai Viteazul, pe ambele maluri, vor fi plantate salcii si magnolii. Daca ne uitam la gropile deja pregatite, putem vedea densitatea de copaci care va fi aici. Din 6 in 6 metri vom avea salcii, iar intre salcii vor fi magnolii. Salciile au nevoie de spatiu mai mare pentru ca ele au coroana de anvergura mai ridicata. Magnoliile, intre ele, se descurca in spatiu mai restrans. Vom avea 230 de salcii si 115 magnolii. Va fi superb incepand chiar din acest an, dar mai ales din 2020, cand salciile vor avea o coroana mai mare, iar magnoliile vor inflori. Sunt salcii pletoase, destul de inalte, se vor dezvolta si vor intregi acest peisaj pentru ca in lungul timpului fie s-au uscat,  fie s-au distrus la furtuni„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Salcia plantata azi porneste de la inaltimea de 2 metri si partea de sus este altoita in varful vegetativ. Una dintre magnolii, mov, e cea mai tarzie, tine cam o luna de zile inflorirea. Inainte de inceperea plantatiei, s-au taiat toate salciile care din punct de vedere biologic au fost depasite ca termen de varsta. Au fost taiate in jur de 50 de bucati care erau cu scorburi sau rupte in urma furtunii si nu mai prezentau valoare dendrologica. Peste un an sau doi va fi intinerit intreg aliniamentul cu salcie galbuie specifica canalului Bega… Noile salcii sunt aduse din Italia, pretul de achizite a fost in jur de 25 de euro, la magnolii a fost in jur de 14-15 euro per bucata. Sunt din Ungaria„, a declarat Andrei Dragila, directorul Horticultura.

Exit mobile version