Opinia Timisoarei

S-ar putea opri apa calda noaptea la Timisoara, situatia Colterm, disperata. Administratorul special da vina si pe gerul din ultima perioada care a crescut consumul de carbune. Dominic Fritz convoaca o sedinta de indata a Consiliului Local

TIMISOARA. Asa cum opiniatimisoarei.ro anunta in urma cu cateva ore, Colterm se afunda in disperare, intrucat banii s-au cam terminat. Aceasta dupa ce Guvernul a alocat in noiembrie un ajutor record Primariei Timisoara, 54 de milioane de lei, pentru a sprijini compania de termoficare, ca timisorenii sa nu ramana fara caldura si apa calda, iar administratia Fritz a dublat pretul la gigacalorie pentru abonati. Primaria a mai primit drept ajutor alti  100.000 de lei de la Consiliul Judetean Timis, bani la care se adauga 24 de milioane de lei incasati anticipat, inca din vara, de la abonatii societatii de termoficare.

CITESTE SI: Se termina banii. Nu se opreste caldura deocamdata, dar scade temperatura din casele timisorenilor abonati la Colterm. Complexul Energetic Oltenia nu a mai livrat carbune din decembrie

Reprezentantii Colterm isi pun nadejdea iarasi in Executiv si spera sa primeasca alti bani cu care sa suravietuiasca acestei ierni.

Administratorul Special al companiei de termoficare, Cristian Amza, transmite ca din pricina zilelor geroase din ultima perioada a crescut si consumul de combustibil pentru producerea de agent termic. In plus, desi administratia Fritz a marit pretul gigacaloriei, noile tarife vor fi incasate de la timisoreni abia in martie.

Dat fiind contextul energetic actual, Compania Colterm traverseaza, in prezent, o perioada extrem de dificila, din punct de vedere al desfasurarii activitatii curente, aceea de furnizare a agentului termic pentru incalzire si apa calda de consum la parametrii optimi. Ca urmare a intrarii in insolventa, in ultimele doua luni si jumatate, Colterm a reusit sa isi onoreze in cvasi totalitate obligatiile fata de furnizori si salariati, multumita in primul rand abonatilor sai, persoane fizice, agenti economici si institutii publice, care au inteles sa isi onoreze facturile la termen si sa contribuie astfel la continuarea activitatii Societatii, dar si gratie interventiei financiare a Guvernului Romaniei, care a alocat 53,8 milioane de lei in decembrie anul trecut si, de asemenea, subventiei de circa 23 de milioane de lei de la Primaria Municipiului Timisoara. Vineri, 14 ianuarie, Primaria Municipiului Timisoara a virat in conturile companiei COLTERM suma de 12,5 milioane de lei necesara achizitionarii de gaz si carbune pentru producerea caldurii si a apei calde. Compania COLTERM a consumat 90,1 milioane de lei pentru procurarea gazului si carbunelui, pe care le-a folosit in perioada noiembrie-decembrie 2021, pentru producerea caldurii si a apei calde. Precizam, de asemenea, faptul ca noile tarife majorate pentru populatie, care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie, se incaseaza abia din luna martie, deoarece citirea contoarelor se face la inceputul lunii februarie si facturile catre populatie se emit dupa data de 15 februarie. Actualul sistem de subventionare nu poate sa continue pe perioada nedefinita, pentru ca nevoile zilnice ale companiei de termoficare depasesc incasarile municipalitatii. Lipsa unor parghii legale care sa permita accesarea unor ajutoare financiare pentru producerea agentului termic, pot conduce la aparitia unor blocaje financiare la inclusiv la nivel de municipalitate. (…) In plus, temperaturile scazute din ultimele zile au dus la un consum sporit de combustibil pentru producerea energiei termice si a apei calde de consum, fapt care a crescut semnificativ costurile zilnice pentru plata gazului si a carbunelui utilizat. in aceste conditii, in perioada urmatoare, anticipam aparitia unor situatii in care temperatura de producere a agentul termic sa scada cu cateva grade, pentru a limita factura la gaz. In cazuri punctuale, unii consumatori pot simti aceasta scadere, mai ales in imobilele in care nu s-au efectuat lucrari de reparatii ale instalatiilor interioare sau de reabilitare termica a cladirilor„, transmite Cristian Amza, administrator special al Colterm, dupa intrarea in insolventa a companiei.

Reprezentantii Colterm iau in calcul oprirea furnizarii de apa calda la Timisoara noaptea, ca sa mai faca niste economii si cer iarasi ajutor de la Bucuresti.

Facem un apel si pe aceasta cale catre reprezentantii Timisoarei in Parlamentul / Guvernul Romaniei, in vederea oferirii de sprijin de la bugetul national pentru continuarea activitatii de furnizare a energiei termice in conditii optime.

Nu in ultimul rand, dorim sa le multumim inca o data abonatilor nostri pentru intelegere si ii asiguram ca depunem toate diligentele pentru ca situatia sa se amelioreze, insa, in contextul actual, luam in calcul si posibilitatea restrictionarii apei calde pe timpul noptii„, mai spune Cristian Amza.

Intre timp, Dominic Fritz a convocat o sedinta de indata a Consiliului Local, luni, de la orele 14.00. Le va cere alesilor locali sa aprobe utilizarea excedentului aferent bugetului de fonduri externe nerambursabile (adica bani aferenti proiectelor pe fonduri europeni pe care municipalitatea nu au fost in stare sa-i cheltuie), aflat in sold la data de 31.12.2021, dar si aprobarea repartiarii si utilizarii excedentului bugetului local. In plus, le va solicita consilierilor sa aprobe si acoperirea diferentei de pierderi tehnologice induse, aferente anului 2020, din prestarea serviciului public de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice in sistem centralizat, catre populatie.

Toate aceste sume, aproximativ 37 milioane de lei, urmand sa fie directionate tot catre Colterm.

UPDATE: Consilierii locali au votat pentru aceste transferuri in sedinta de indata.

CITESTE SI: Dezastrul e complet. Fara solutii, primarul Dominic Fritz trimite o scrisoare deschisa catre premierul Nicolae Ciuca si parlamentarii de Timis: Nu avem parghii de a sustine continuarea serviciului de termoficare 

Exit mobile version