Opinia Timisoarei

S-a terminat? Ce se intampla cu Casa Muhle din Timisoara, ajunsa in mainile romilor?

TIMISOARA. Vesti proaste pentru timisorenii care au iesit in strada pentru a incerca sa salveze Casa Muhle. Primaria Timisoara a pierdut procesul cu Ionel Stancu, cel care detine imobilul istoric ajuns o ruina.

Anul trecut, in luna iunie, Primaria castigase la Judecatoria Timisoara, iar instanta obliga proprietarul sa readuca imobilul la starea initiala, din vremea cand vila era resedinta lui Wilhelm Muhle, florarul Curtii Imperiale de la Viena.

Ionel Stancu a facut insa apel si a castigat in 11 martie 2015 la Tribunalul Timis. Sentinta nu este insa definitiva. Primarul Nicolae Robu sustine ca municipalitatea face insa recurs la Curtea de Apel.

„Am pierdut procesul in recurs. In prima faza am castigat noi si acum am pierdut, la Tribunalul Timis. Nu s-a publicat inca motivarea. Cred ca mai avem o cale de atac, noi vom face uz de toate caile de atac pe care le avem”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Procesul privind revenirea imobilului istoric la vechiul aspect a inceput in ianuarie 2013, cand Primaria l-a actionat pe Ionel Stancu in judecata pentru ca a facut lucrari de modificare si demolare, fara autorizatie, in cazul acestei proprietati.

Familia de romi care detine acum casa, lasata in paragina, a incercat sa o vanda Primariei Timisoara in mai multe randuri, cerand 1 milion si jumatate de euro. In ianuarie 2014 insa, primarul Nicolae Robu i-a indemnat pe consilierii locali sa voteze impotriva exercitarii dreptului de preemtiune si sa nu accepte cumpararea ei, socotind ca e mult prea scumpa. Lucru care s-a si intamplat.

Intre timp, Ionel Stancu a fost obligat sa ia masuri pentru protejarea cladirii de intemperii, acestea fiind singurele lucrari efectuate in ultimii ani la cladirea monument istoric de pe Bulevardul Mihai Viteazu.

Timisorenii au protestat in mai multe randuri pentru salvarea Casei Muhle si chiar au cerut Ministerului Culturii exproprierea.

____

UPDATE!

Viceprimarul Timisoarei: Pentru noi, procesul inseamna mai mult decat salvarea Casei Muhle

Potrivit conducerii Primariei Timisoara, administratia publica locala incearca sa creeze un precedent in Romania in astfel de situatii. Viceprimarul Dan Diaconu sustine ca procesul este mult mai important, insemnand chiar mai mult decat salvarea Casei Muhle.

„Am demonstrat cu argumente clare in decursul acestui proces necesitatea, importanta si urgenta acestui demers, astfel ca am obtinut atat ordonanta presedintiala pentru punerea in siguranta, cat si o decizie favorabila in prima instanta. Pentru noi acest proces inseamna mai mult decat salvarea Casei Muhle si readucerea monumentului la starea initiala, incercam obtinerea unor decizii care ulterior sa serveasca drept precedent pentru orice incercare de distrugere voita a patrimoniului Timisoarei. Tipul acesta de abordare, in premiera pentru Romania, aceea de obligare a readucerii la starea initiala a unui monument, dar si de cerere de incuviintare a interventiei municipalitatii pe cheltuiala celui ce a realizat distrugerea poate salva un numar important de monumente in Romania”, sustine viceprimarul Dan Diaconu.

Exit mobile version