Opinia Timisoarei

S-a deschis santierul in Piata Unirii din Timisoara! Muncitorii s-au apucat sa scoata piatra cubica. Ce se intampla cu ea? FOTO!

TIMISOARA. Incet incet, timisorenii nu vor mai putea circula deloc prin Piata Unirii, pentru ca muncitorii sunt nevoiti sa scoata toata piatra, asa ca intreaga zona va fi in santier. Se lucreaza momentan in fata Domului Catolic si se va scoate mai intai pavajul de pe partea cu Liceul Lenau.

Se lucreaza de zor la reabilitarea centrului istoric al Timisoarei. Muncitorii s-au apucat sa scoata piatra cubica din Piata Unirii. Piatra nu are o valoare istorica deosebit de mare. O spune chiar istoricul Hategan, care precizeaza ca aceasta a fost adusa de la cariera din Sanovita, la sfarsitul secolului XIX.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, toata piatra scoasa din piata va fi refolosita tot la pavarea Pietei Unirii. Ea nu va fi depozitata nicaieri, ci va ramane in piata pe parcursul lucrarilor.

„Au inceput de astazi sa scoata piatra cubica. Nu va fi dusa momentan nicaieri, din motive de securitate, se lucreaza cu puscariasi. Piatra va fi depozitata pe santier, intr-un loc imprejmuit si pazit. Dupa ce va fi scoasa, piatra va fi curatata si sortata pe dimensiuni. Apoi va fi depozitata tot acolo si va fi refolosita toata la pavare. Asta este solutia arhitectilor care au facut proiectul”, ne-au spus reprezentantii Directiei de Comunicare din cadrul Primariei Timisoara.

„Piatra cubica a inceput sa fie pusa in Timisoara la sfarsitul secolului XIX, cand Primaria a cumparat cariera de la Sanovita. Atunci s-a prelucrat, s-a aranjat si a inceput sa fie pusa, asa s-au facut primele strazi. Dupa care a aparut asfaltul, care a fost mai bun. In Piata Unirii s-au mai facut cateva lucrari in secolul XX”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro istoricul Ioan Hategan.

Va reamintim ca, recent, autoritatile locale au redeschis circulatia auto prin fata Muzeului de Arta din Piata Unirii, fapt ce i-a scandalizat pe mai multi dintre timisoreni. Tot acolo au fost amenajate si cateva locuri de parcare, pentru ca timisorenii care lucreaza in zona sa aiba unde sa-si lase masinile, dupa ce mai multe strazi au fost inchise si mai multe locuri de parcare au fost desfiintate, arterele transformandu-se in santier pentru reabilitarea zonei Cetate. Oricum, la finalul reabilitarii centrului, 10 strazi vor deveni pietonale.

Piatra Unirii este cea mai veche piata din Timisoara, amenajata in stil baroc. Initial s-a numit Piata Losonczy, dupa numele comitelui Stefan Losonczy, ucis de turci cand cetatea a fost cucerita de otomani. Numele de piata a Unirii i-a fost dat in 1919, cand trupele romane au intrat in Timisoara.

Foto: Virgil Simonescu

Exit mobile version