Opinia Timisoarei

Rusine maxima. Romania pierde in fata Algeriei la Campionatul Mondial de Handbal

Handbalul romanesc a trait de-a lungul ultimilor ani numeroase umilinte la nivelul echipei nationale masculine, dar infrangerea suferita, luni seara, in fata Algeriei la Campionatul Mondial pare ca le intrece pe toate. Condamnata sa castige in fata unei echipe mult mai slab cotate, echipa Romaniei a pierdut lamentabil in ultima secunda, scor 14-15, dupa ce la pauza a condus cu 10-8.

Algerienii si-au anuntat potentialul inca din prima zi a turneului final, cand au pierdut la doar un singur gol in fata Serbiei, dar prima repriza a meciului de la Lund a fost in multe momente la discretia elevilor lui Vasile Stanga.

Berkous a deschis scorul dupa un prim minut fara goluri, pentru ca Florea sa egaleze rapid dintr-o aruncare de la 7 metri. Labane a readus Algeria in avantaj, dar Ghionea si-a intrat in rolul de golgeter restabilind egalitatea pe tabela din pasa lui Jurca.

Au urmat momente pozitive pentru echipa Romaniei, care s-a distantat la 4-2, dupa reusitele lui Novanc si Ghionea. Acesta din urma s-a dovedit a fi un adevarat inger si demon pentru formatia tricolora, cele sase goluri din primul mitan fiind acompaniate de numeroase alte ratari nepermise, printre care si o aruncare de la 7 metri.

Romania s-a distantat la 7-3 si chiar 10-5, acesta in a doua treime a reprizei inaugurale. A urmat o relaxare specifica handbalistilor romani, un fel de marca inregistrata la toate nivelurile de competitie, si Algeria a reintrat in meci.

Trei goluri la rand marcate de jucatorii din nordul Africii au strans ecartul la doua lungimi avans in favoarea Romaniei, la pauza intrandu-se cu 10-8.

Partea secunda a fost una modesta in ceea ce priveste exprimarea pe teren a jucatorilor ambelor echipe, in primele 10 minute marcandu-se doar doua goluri, cate unul de fiecare formatie.

In continuare apatica si nesigura in faza ofensiva, unde aruncarile de la 9 metri au putut fi numarate pe degetele de la o singura mana, Romania s-a lovit ca de un zid de portarul algerian Slahdji, care a incheiat partida cu un procentaj uluitor de 65 la suta.

Romania a condus pana in minutul 55, cand Bekous a restabilit egalitatea la 13, pentru ca trei minute mai tarziu Rahim sa aduca echipa Algeriei doar pentru a doua oara in avantaj in partida de la Lund.

Disperat pe marginea terenului, antrenorul Vasile Stanga a solicitat time out cu mai putin de doua minute inaintea finlului, cerandu-le jucatorilor sai sa marcheze cu orice pret. Pe teren a aparut Alexandru Cseprghi, dar acesta a fost luat in primire om la om de apararea algeriana.

In cele din urma Csepreghi si-a asumat responsabilitatea aruncarii, dar a trimis pe langa poarta si astfel Algeria a intrat in posesia mingii cu mai putin de un minut pana la final.

Tricolorii au recuperat in extremis mingea in defensiva si Stamate a restabilit egalitatea cu 14 secunde inaintea finalului. Cosmarul era departe de a fi incheiat si Hamad avea sa dea lovitura de gratie echipei Romaniei cand cronometrul oficial arata 59 de minute si 59 de secunde.

Victorie uriasa pentru Algeria, formatie care a incheiat pe locul 19 precedenta editie a Campionatului Mondial si care are drept rezultat etalon un loc 13 la turneul final din 2001.

De patru ori campioana mondiala intr-o perioada romantica a handbalului masculin, Romania este ciuca batailor pana acum in Grupa C, mai slaba decat formatia lui Stanga fiind doar echipa de amatori a Australiei, pe care o vom intalni in meciul direct al codaselor, miercuri seara.

Exit mobile version