Opinia Timisoarei

Ruben Latcau e viceprimar la Timisoara. A intrunit 23 de voturi, in tandem cu PSD, dupa ce liberalii s-au tinut de cuvant. Ce spune Dominic Fritz despre Cosmin Tabara. Foto si video

TIMISOARA. Prima sedinta de Consiliu Local care avea pe ordinea de zi alegerea viceprimarilor s-a desfasurat cu unele sincope, insa cu rezultate asteptate.

Tinuta la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, sedinta a inceput cu balbaieli legate de respectarea procedurii de vot in baza Codului Administrativ, situatie salvata de consilierul local PSD Radu Toanca. Cu experienta indelungata in Consiliu, acesta a propus supunerea la vot a procedurii cu 2 buletine pe care s-au regasit numele celor doi propusi: Ruben Latcau din partea USR PLUS si Cosmin Tabara de la PNL.

Liberalii s-au tinut de cuvant, PSD a mers cu USR PLUS

Cu 2 alesi lipsa (de la PNL si PSD) din motive medicale, carora nu li s-a permis sa voteze online si au fost declarati absenti, 23 din 25 de consilieri prezenti au votat rapid pentru cele doua propuneri, la finalul carora, useristul Ruben Latcau a adunat 23 de voturi, de la USR PLUS, PNL si PSD (PRO Romania s-a abtinut), in vreme ce Cosmin Tabara a obtinut doar cele 8 voturi ale liberalilor prezenti. A avut 2 impotriva (PSD) si 13 abtineri (USR PLUS).

Astfel, a fost validat, conform OUG 57, rezultatul lui Ruben Latcau, care de acum completeaza echipa executiva a Primariei Timisoara, alaturi de Dominic Fritz.

Inca inainte de sedinta, reprezentantii USR PLUS anuntasera ca nu vor vota pentru candidatul PNL, iar liderul PSD Timis Alfred Simonis a precizat ca voturile social-democratilor vor merge tot la Ruben Latcau.

Liberalii au respectat la randu-le anuntul facut de Alin Nica la amiaza si au votat pentru candidatul USR PLUS.

Radu Toanca: Domnule Fritz, n-o sa puteti guverna daca nu va impacati cu PNL. Noi mai venim o data saptamana asta sa-l votam pe Cosmin Tabara

Consilierul local PSD Radu Toanca a indemnat la responsabilitate.

Punctul nostru de vedere a fost stabilit inainte de sedinta, domnul Simonis (președintele PSD Timis – n.r.) a spus foarte clar ca ne asumam votarea dumneavoastra ca viceprimar tocmai pentru a debloca situatia in care se afla Timisoara. Nu ne intereseaza functiile si nici nu este un cec in alb pentru USR. Rog PNL sa faca un efort. Ce s-a intamplat e doar un episod din telenovela care va urma. Nici macar in anii ’90-2000 Conventia Democratica nu avea atata sustinere in zona dreptei. Votul timisorenilor a fost explicit, desi eu am mari indoieli ca PNL si USR sunt de dreapta si PSD de stanga. Ce se intampla, cei 2 iubiti care si au jurat dragoste eterna ne-au invitat la o nunta…

Imi pare rau pentru Cosmin Tabara, sper sa il votati si sa mergem cu aceasta majoritate pe care o vor timisorenii si timisenii.

Domul Fritz, n-o sa puteti guverna, daca nu va impacati cu PNL. N-o sa puteti timp de 4 ani sa negociati fiecare vot. Noi, de pe margine, am aplaudat faptul ca atat de evident a fost votul in urma cu 2 luni. Dumneavoastră n-ati reusit sa va intelegeti pe 4 lucruri. Speram, daca va impacati, sa il alegeti pe domnul Tabara ca viceprimar, noi mai venim o data saptamana asta.

Daca nu veti reusi sa va intelegeti, stiu ca se suprapune cu campania electorala pentru alegerile parlamentare, va lansez de pe acum intrebarea, desi stiu ca e retorica: Ce veti face dupa 6 decembrie, daca veti castiga alegerile pe tara, daca dupa 2 luni, cu 82%, n-ati reusit sa va intelegeti pe Timisoara?„, a spus Radu Toanca.

Dominic Fritz spune ca cel de-al doilea viceprimar ar putea fi votat si maine, daca PNL ii da in scris ca USR PLUS va avea vicepresedinte la Consiliul Judetean. Aceasta, desi, Alin Nica a anuntat ca lucrurile sunt deja transate in acest sens.

Va multumesc pentru unanimitate (fara PRO Romania, n.r.). Probabil si cei care ne urmaresc se intreaba de ce nu avem si un al doilea viceprimar. Vinovatii pentru aceasta situatie penibila nu se afla in aceasta sala. Noi, ca sa putem guverna, avem nevoie de o majoritate stabila pentru 4 ani si aceasta majoritate stabila are nevoie de o baza clara de incredere si corectitudine din partea partenerilor. Adaug ca noi, in Consiliul Local, avem nevoie de o relatie buna, foarte buna, si cu CJT. Din pacate, in acest moment, nu stim ce fel de majoritate isi doreste presedintele CJT. Stiu ce isi doreste primarul, si abia astept sa il votam pe Cosmin Tabara viceprimar. Dar in momentul in care nu stim cine sunt vicepres la cjt, ce combinareli sunt. Noi nu putem incheia un parteneriar la jumatate. Asa ca noi, cei din USR PLUS, asteptam sa avem aceasta intelegere fireasca si in CJT. Se poate vota maine, poimaine, oricand, si putem sa completam echipa la Timisoara. Daca nu avem siguranta in parteneri, o sa fie dificil in urmatorii 4 ani. Chiar daca eu nu am votat, aceste abtineri nu sunt voturi impotriva. Eu l-am cunoscut pe Cosmin Tabara ca pe un profesionist integru si ma bucur ca el este propunerea PNL, dar inca o data, avem nevoie de stabilitate in Consiliul Local, in Consiliul Judetean. Si subliniez ca si eu mi-as dori sa imi ocup zilele cu alte discutii decat cu asta. Nu ar fi sincer fata de cetateni sa inchidem acum jumatate de parteneriat si in 6-7 decembrie sa aflam si cealalta jumatate”, a spus Dominic Fritz.

Consilierul PNL Dan Diaconu a precizat ca liberalii se asteptau la acest rezultat inca de dinainte de sedinta si a propus  infiintarea unei comisii care sa redacteze un regulament de functionare pentru noul Consiliu Local, ca sa nu mai existe probleme legate de proceduri si organizare.

Cosmin Tabara: Am intins o mana USR-ului ca sa deblocam situatia la Timisoara. USR PLUS si-a aratat insa adevarata fata si s-a inteles cu PSD

Propun sa mergem mai departe. Astazi a votat fiecare partid. Noi, ca si PNL, ne-am tinut promisiunea, am venit cu o propunere si am susinut candidatul USR PLUS, tocmai pentru a debloca situatia in Timisoara… Este posibil sa vina zapada, frigul, sunt probleme la Colterm… Or noi nu putem sa stam sa vedem ce se intampla in alte localitati. Noi trebuie sa rezolvam problemele in Timisoara. Noi am intins mana USR-ului. Ce se va intampla in viitor vom vedea„, a spus Cosmin Tabara, propunerea PNL pentru cel de-al doilea post de viceprimar.

CITESTE SI: Dominic Fritz, dupa ce Alin Nica a anuntat ca liberalii ii dau cei doi viceprimari la Primaria Timisoara: Nu vrem fara hartie la mana iscalita ca va fi asa si la Consiliul Judetean 

CITESTE SI: Alin Nica face pace la Timisoara: Sprijinim atat candidatul nostru la functia de viceprimar, Cosmin Tabara, cat si candidatul USR PLUS, Ruben Latcau 

VIDEO: George Stefanita

Exit mobile version