Opinia Timisoarei

Roxana Iliescu la adapostul Danyflor de langa Timisoara, in care sunt aproape 700 de caini: Imaginea unei administratii care ‘pute’ a incompetenta si promisiuni desarte

TIMISOARA. Dupa ce o tanara a dezvaluit public experienta teribila traita in adapostul pentu animale Dayflor, cand a fost sa adopte un caine, consilierul local Roxana Iliescu a vrut sa se convinga daca lucrurile stau asa cum au fost prezentate de Cristina Iulia Ciobota, cea care a descris iadul in care traiesc bietele patrupede pentru a caror intretinere platesc timisorenii.

CITESTE SI: Poveste de groaza. Cosmarul din adapostul pentru cainii fara stapan finantat de Primaria Timisoara 

Consilierul spune ca adapostul functioneaza cu prea putini angajati, unele dintre custi sunt vechi, iar in interior este multa mizerie.

Adapostul gazduieste, in prezent, 690 de câini, din care vreo 550 sunt din Timisoara. Functionând peste capacitate, este clar ca normele nu sunt respectate, iar in unele custi de 6,5 mp, unde ar trebui sa fie cel mult 4 catei, sunt si 6-7.
La asa un numar mare de animale, conform declaratiilor reprezentantilor societatii, sunt angajati doar 2 medici veterinari si 8 ingrijitori. Majoritatea custilor sunt foarte vechi, au peste 20 de ani, sunt ruginite, iar cele din lemn, roase. Ultima investitie s-a facut acum vreo sapte ani in niste adaposturi amenajate in spatele curtii. Mirosul si mizeria sunt greu de descris in cuvinte si socheaza orice vizitator care ar vrea, de exemplu, sa adopte un câine.
in conditiile descrise mai sus si in ciuda promisiunilor celor de la USR, administratia Fritz nu a fost in stare nici macar sa asigure continuitatea serviciilor privind gestionarea acestui adapost, cu atât mai putin sa imbunatateasca, fie si un pic, conditiile in care sunt tinuti câinii.


Astfel, la fel ca in cazul serviciilor publice de salubrizare sau a serviciilor privind dezinsectia, dezinfectia si deratizarea, administratia Fritz a uitat cu totul de contractul incheiat intre Municipiul Timisoara si Danyflor SRL. Vechiul contract, datat 2019, a expirat in 23 octombrie 2023. Abia in noiembrie 2023, PMT a lansat licitatia pentru delegarea gestionarii câinilor fara stapân din Timisoara pe urmatorii trei ani, licitatie la care s-a prezentat o singura firma: aceeasi Danyflor, procedura fiind inca in derulare.
Evident, drept masura de avarie, in stilul caracteristic, actuala administratie a uzat si in acest caz de negocierea directa fara publicare prealabila a unui anunt de participare, incheind astfel, in 23 octombrie 2023, un contract cu Danyflor, cine altcineva, pentru asigurarea continuitatii serviciului de gestionare a câinilor fara stapân, valabil pâna la desemnarea câstigatorului licitatiei deschise si incheierea unui nou contract.
Prin urmare, timp de o luna, din 23 septembrie.2023 pâna in 23 octombrie 2023, nu stim din ce fonduri au fost hraniti si ingrijiti câini din adapost, câteva sute la numar.
Cam asa sunt, in realitate, nivelul de competenta si grija celor de la USR fata de câinii fara stapân. La teorie, USR-stii sunt insa foarte tari. in aprilie 2021, consilierul local USR Razvan Stana, de meserie veterinar, declara ca „se va termina contractul cu Danyflor anul viitor, asa ca noi speram cât mai repede sa avem un adapost. Se lucreaza la documentatiile tehnice, au fost discutii preliminare. Anul viitor (2022 – n.r.), când va expira contractul cu Danyflor, ar trebui sa avem un adapost al primariei, de asta ne grabim”.
Ce a facut administratia Fritz in aproape 3 ani de la declaratia pompoasa a consilierului local? De exemplu, a reusit, in septembrie 2022, marea „performanta” de a intabula terenul pe care viseaza sa amenajeze un nou adapost, situat in zona sagului – Freidorf, la intersectia strazilor Ovidiu Cotrus – George Constantinescu.„, a scris Roxana Iliescu pe pagina sa de Facebook.

Consilierul local a amintit de asemenea o promisiune a administratiei Fritz ramasa in acelasi stadiu de ani de zile.

Timisoara are nevoie de un adapost de câini al orasului, unde punem focusul pe conditiile de ingrijire a animalelor, nu pe profit. Am identificat un teren in zona industriala Freidorf care intruneste conditiile cerute de lege pentru construirea unui adapost modern. L-am intabulat si urmeaza pregatirea documentatiei urbanistice si tehnice”, declara, in septembrie 2022, primarul Dominic Fritz.
In ianuarie 2024, documentatia e departe de a fi finalizata si am dubii ca vreunul dintre consilierii USR – nu mai vorbesc de primarul Dominic Fritz si viceprimarul Ruben Latcau – a trecut recent pe la adapostul Danyflor. Macar din mult clamata grija pentru banul public, daca nu din empatie si interes pentru soarta unor animale amarâte„, a completat Roxana Iliescu.

Exit mobile version