Opinia Timisoarei

Romania se implica in razboiul din Libia! Va trimite 205 militari si doi ofiteri de stat major

CSAT

Presedintele Traian Basescu a anuntat marti, la finalul sedintei Consiliului Superior de Aparare a tarii, ca Romania va trimite in Libia Fregata Regelui Ferdinand, cu 205 militari la bord, si cu doi ofiteri de stat major.

„Pe 20 martie a fost aprobat planul de operatii pentru impunerea embargoului cu privire la vanzarile de armament catre Libia. Pe 22 martie a fost aprobat planul de operatii privind zona de interdictie aeriana. Tot astazi, in jurul orei 16:00, NATO, Consiliul Nord-Atlantic, a aprobat directiva de executie privind embargoul, in baza rezolutiei 1970 a Consiliului de Securitate. Odata cu aprobarea directivei, se trece la punerea in aplicare a planului de operatii.

Fiind luata decizia astazi, am convocat CSAT, cu putin inainte de adoptarea ei. Stiam ca se va adopta directiva de executie pentru embargo si CSAT a decis implicarea Romaniei in impunerea conditiilor de respectare a embargoului cu fregata Regele Ferdinand si doi ofiteri de stat major. Romania va participa cu 205 militari, plus doi ofiteri. Guvernul va aloca 4,5 milioane in urmatoarea sedinta de Guvern.”, a declarat Traian Basescu, presedintele Romaniei.

Presedintele Basescu a mai spus ca participarea Fregatei Regele Ferdinand se face la solicitarea NATO. Potrivit sefului statului, fregata va executa operaţiuni de blocare a oricarei nave suspecte ca ar transporta, de exemplu, armament catre Libia. „O nava militara poate face acest lucru, spre deosebire de o arma comerciala. O someaza si trage”, a completat Traian Basescu.

Fregata Regele Ferdinand a intrat in componenta flotei nationale a Romaniei in septembrie 2004. Este prima fregata moderna, dotata conform standardelor NATO şi a fost achizitionata de la Marina Regala Britanica, potrivit ligamilitarilor.ro.

Fregata “Regele Ferdinand” a participat, in perioada septembrie-decembrie 2005 la Operatia “Active Endeavour”. A fost prima prezenta romaneasca in teatrul maritim de operatii din Marea Mediterana.

A participat, in Marea Neagra, la antrenamente in comun cu nave din tarile membre NATO, printre care: “USS The Sullivans” (SUA), BUS Drazki (Bulgaria), TCG Gockceada (Turcia) şi ITS Grecale (Italia).

DETALII TEHNICE

Cu o lungime de 148,2 m şi o latime de 14,75 m, fregata „Regele Ferdinand” este dotata cu un tun super-rapid 76 mm Oto Melara, instalatii lansare torpile, sistem de comanda asistat de calculator, instalatii de bruiaj pasiv, sisteme de lupta electronica, 9 sisteme radar, sistem de propulsie, 4 turbine Rolls-Royce, elice cu pas variabil şi 4 Diesel generatoare a cate l MW la 450 V/60 Hz/3 faze, mai screi ligamilitarilor.ro.

Exit mobile version