Opinia Timisoarei

Romania, tot mai departe de intrarea in spatiul Schengen. Austria sustine ca protectia frontierelor UE nu functioneaza. Datele Frontex spun altceva

Cu doua zile inainte de reuniunea in care se va decide daca Romania va adera la Schengen, Austria a anunțat ca nu isi va schimba opinia.

CITESTE SI: Vitezomanii raman fara masina in Austria. Pedepse tot mai aspre pentru cei care depasesc viteza legala 

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marti, intr-o emisiune la postul public de televiziune, ca Viena isi mentine dreptul de veto fata de aderarea Romaniei şi Bulgariei la Schengen si ca nu are de gand sa-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie: „În acest moment, refuzam extinderea Schengen cu Romania şi Bulgaria”.

Oficialii austrieci susțin ca protectia frontierelor nu functioneaza, iar Bulgaria si Romania trebuie sa fie tratate la pachet, noteaza hotnews.ro.

In cursul anului, au ajuns la graniţele Austriei 110.000 de imigranti ilegali, iar 75.000 nici macar nu fusesera inregistrati. 40 % dintre migranti au zburat direct la Belgrad, pentru a se indrepta pe uscat spre Europa Centrala, alţi 40 % au venit prin Turcia, Bulgaria şi Serbia.
O mica parte au ocolit gardul Ungariei de la granita cu Serbia şi au ales ruta prin Romania.
Avem cele mai multe solicitari de azil pe cap de locuitor, asa ca trebuie sa transmitem acest semnal de alarma”, a afirmat ministrul austriac de Interne.

Datele Frontex, agentia europeana pentru protecţia frontierelor, arata ca imigranţii ilegali care ajung in Austria prefera alte rute decat cele prin Romania.

In timp ce in primele 9 luni ale anului 2022 s-a inregistrat o crestere a imigratiei de aproximativ 170% pe ruta Balcanilor de Vest, in Romania, in aceeasi perioada, s-a inregistrat o scadere cu 43% a intrarilor ilegale, arata statisticile oficiale, conform News.ro.

Datele Frontex arata ca migrantii ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest. Romania se afla in proximitatea rutei Balcanilor de Vest, insa datele Frontex sustin ca doar o foarte mica parte din migratia de pe ruta Balcanilor de Vest trece prin Romania.

Concret, comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2021, la frontiera cu Serbia s-a inregistrat o scadere a presiunii imigraţioniste, atat in ceea ce priveste detectiile si sederile ilegale, cat si in ceea ce priveşte prevenirea trecerilor ilegale. Numarul depistarilor la frontiera cu Serbia reprezinta doar 1,3% din numarul total raportat de Agentia FRONTEX pe ruta Balcanilor de Vest.

Citeste mai multe: AICI

Exit mobile version