Opinia Timisoarei

In Romania, operatia de schimbare a sexului e gratuita. Transsexualitatea este considerata o boala

Prima operatie de schimbare a sexului din Romania a fost realizata in Bucuresti in anii ’90 de chirurgul plastician Ioan Lascar. De la inceputul anilor ’90 si pana in prezent Ioan Lascar a mai realizat alte patru interventii chirurgicale de schimbare a sexului, fiind de altfel si singurul medic din Romania care realizeaza astfel de operatii.

“Am avut trei barbati care au devenit femei si doua femei care au devenit barbati. in lista mea de asteptare mai am vreo 15-20 de astfel de cazuri, dar sunt la mare distanta pentru ca este foarte greu pentru un transsexual sa isi documenteze, sa isi motiveze intentia”, a precizat prof.dr. Ioan Lascar.

Doi dintre pacienti sunt deja casatoriti. Doar unul dintre ei si-a informat insa sotul despre viata anterioara. Costul celor cinci interventii chirurgicale a fost suportat integral de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Numarul mic de pacienti “transformati” chirurgical este explicat prin etapele premergatoare operatiei, care pot dura si cativa ani.

“Sunt numerosi pasi, iar actul chirurgical, desi este decisiv, este ultimul pas. Instalarea pacientului pe masa de operatie nu este responsabilitatea chirurgului. Chirugul executa ceea ce au stabilit psihiatrii, psihologii, endocrinologii, ginecologii, medicii legisti si asa mai departe. Dupa ce pacientul a parcurs niste filtre extrem de severe, dupa ce a parcurs un anume tratament hormonal de pregatire, chirurgul poate in sfarsit sa il aseze pe masa de operatie si sa inceapa planul terapeutic de schimbare a morofologiei sexului”, a precizat dr. Lascar.

De altfel, asa se explica si lunga lista de asteptare. Transsexualitatea este considerata o boala, iar diagnosticarea ei corecta necesita ani de evaluari din partea unui mare numar de doctori apartinand unor specialitati medicale diverse. in plus, odata actul chirurgical incheiat, fiecare din acesti pacienti trebuie sa urmez un tratament hormonal pe parcursul intregii vieti.

Desi poarta aceeasi denumire generica de operatie de schimbare a sexului, actul chirurgical in sine este extrem de diferit in functie de tipul transformarii. “E cu totul o alta strategie chirugicala cand vorbim de barbati transformati in femei sau de femei transformate in barbati. Un transsexual care parcurge drumul de la sexul feminim la cel masculin trebuie sa se inarmeze cu mai multa rabdare, iar tratamentul chirurgical este mult mai complex, este in zona microchirurgiei reconstructive. De la barbat la femeie este putin mai simplu si poate fi accesat si de alte specialitati nu doar de chirurgia clasica prin prisma tehnicilor microchirurgiei reconstructive”, sustine prof.dr. Ioan Lascar.

Practic, in cazul trecerii de la femeie la barbat medicul realizeaza un autotransplant de tesut compozit. Se preleveaza
diverse tipuri de tesuturi din diverse parti ale corpului pacientului, iar apoi cu mijloace microchirurgicale este reconstruit un penis.

“Se ia piele si muschi din antebrat sau din gamba, iar armarea osoasa se face cu fragmente din radius sau tibie. Totul se realizeaza cu mijloace microchirurgicale. in cazul trecerii de la sexul feminin la cel masculin se foloseste penisul amputat. Vaginul este reconstruit folosind tesuturi din acesta”, explica dr. Lascar.

Dintre cei cinci pacienti transformati sexual, doi sunt casatoriti. Doar unul dintre ei si-a informat insa partenerul asupra identitatii anterioare. “Una dintre femeile finalizate este casatorita in Belgia. Ea mai vine din cand in cand la control si mi-a spus ca sotul ei nu stie ca in trecut a fost barbat. Reconstructia organelor sexuale feminine este extrem de reusita, extrem de naturala. Practic poti sa pacalesti si un ginecolog uneori. Aparenta organului sexual feminim la exterior este impecabila”, sustine chirurgul Ioan Lascar.

Un alt pacient, o femeie transformata in barbat, urmeaza sa isi dea licenta in acest an si este casatorit cu o femeie.

“Din cei 25-30 de pacienti care au trecut prin cabinetul meu si care si-au exprimat dorinta de a-si schimba sexul, cei mai multi mi-au spus ca au stiut ca vor sa faca aceasta schimbare din momentul in care au putut sa isi constientizeze existenta, deci chiar din copilarie. Toti transsexualii pe care i-am operat eu au avut in jur de 20 de ani”, spune dr. Lascar.

Costurile pentru operatia de schimbare a sexului, suportate integral de CNAS

In SUA o operatie de schimbare a sexului costa intre 20.000 si 60.000 de dolari. in Romania este gratuita, costul interventiei fiind suportat integral de sistemul national de asigurari de sanatate.

“Doar atunci cand a fost vorba de implanturi la transsexualii femei au trebuit sa si le procure, pentru ca este vorba de material proprietate privata (n.r. implanturi mamare). Dar in rest, operatiile, internarile, tratamentul sunt gratuite. Acesti oameni sunt bolnavi. Transsexualitatea este o boala”, a spus chirurgul Ioan Lascar.

Exit mobile version