Opinia Timisoarei

Robu reabiliteaza cladirile istorice din Piata Victoriei cu banii tuturor timisorenilor. Vezi care e prima!

TIMISOARA. Executivul Primariei Timisoara vrea sa oblige timisorenii care locuiesc in Piata Victoriei sa-si reabiliteze cladirile istorice. Pentru asta insa va lua bani din bugetul local, urmand ca proprietarii sa achite, esalonat, doar o cota parte din fondurile necesare.

Potrivit primarului Nicolae Robu, o prima cladire ar urma sa intre in lucrari chiar anul acesta. Este vorba de Palatul Löffler, construit la inceputul secolului trecut, de familia antreprenorului Leopold Löffler, ca sediu de firma si casa pentru el si cei trei fii ai sai. Palatul are trei scari cu peste 20 de apartamente fiecare. Este prima cladire de langa Muzeul Banatului, cea de langa constructia de sticla pe care edilul-sef tot promite c-o demoleaza.

„Am decis sa alocam fonduri publice din bugetul local, evident, pentru reabilitarea fatadelor acestor cladiri din Piata Victoriei, urmand sa stabilim pentru proprietarii apartamentelor din cadrul lor rate lunare de plata a unei contributii proprii esalonate pe o perioada de pana la 10 ani, in functie de veniturile respectivilor proprietari”, a anuntat primarul Timisoarei.

Specialistii din cadrul Primariei Timisoara lucreaza deja la un proiect de hotarare, urmand sa stabileasca valoarea contributiilor timisorenilor care locuiesc in centrul orasului si pe ce perioade vor fi acestea esalonate.

CITESTE SI: Palatele Timisoarei, mostenirea trecuta de vreme in istoria orasului, valoreaza 60 de milioane de euro! Vezi care sunt pretioasele monumente, adevarate mine de aur imobiliare numai pe hartie!

Masura este una obligatorie, avertizeaza primarul, care spune ca Primaria va pune o suma importanta din bugetul local, adica din banii tuturor timisorenilor platitori de taxe si impozite, pentru renovarea acestor cladiri. Cei care nu vor fi de acord sa dea bani pentru reabilitare vor fi amendati, mai spune edilul. Nu se stie inca cum, cum nu se stie niciun alt detaliu despre acest proiect.

„Primaria isi va asuma o cota parte, dar o cota parte va ramane la proprietari. Nu ma pronunt acum, dar Primaria va asuma o suma importanta. Eu am reabilitat rectoratul Universitatii Politehnica, din fonduri proprii, cand am fost rector, deci numai prin nepasare poti lasa cladirile orasului in halul in care sunt ele”, a mai spus primarul.

Asadar, in bugetul de anul acesta va intra, cel mai probabil, una sau doua cladiri istorice din Piata Victoriei, cele de pe partea cu Muzeul Banatului. Desi a anuntat ca va lua bani din bugetul local pentru reabilitarea cladirilor istorice proprietate privata, Robu spune ca nu a facut inca nici macar o estimare. Aceasta dupa ce a anuntat ca bugetul de anul acesta este unul cu venituri insuficiente.

„Este decizia politica de a face lucrul acesta, ea a fost luata astazi (n.r. luni). Desigur ca nu vom putea sa le reabilitam pe toate odata. In masura in care vom avea fonduri, le vom reabilita pe toate. Vom incepe cu prima cladire, cea de langa muzeu. Urmam procedurile, se lucreaza la hotararea de consiliu, se va da aprobarea, se vor lansa procedurile de achizitie publica. In toamna probabil ca se va ajunge la lucrarile efective, nu se pot scurta aceste termene pentru ca sunt fixate prin legea achizitiilor publice”, a mai spus Nicolae Robu.

Primarul nu a decis inca nici daca ii va intreba pe timisoreni daca vor fi de acord ca din banii lor sa fie renovate cladirile istorice ale celor ce locuiesc in centru. In plus, taxa de habitat nu intra in discutie, in viziunea edilului.

„Democratia trebuie inteleasa corect. Daca legea ne cere dezbatere publica, o vom avea. Nu e vorba de taxa de habitat, sunt liberal, sunt impotriva taxelor. Nu mai putem sta sa vedem pe acea cladire urmele gloantelor de acum 23 de ani si o multime de goluri create prin caderea tencuielii. Specialistii pot sa vina cu o idee de a pastra urma unui glonte, dar sa se vada ca e pastrata dinadins acolo”, a conchis primarul Timisoarei.

Va reamintim ca primim bani de la nemti ca sa ne reabilitam cladirile degradate. Banca de Reconstructie a Germaniei ne imprumuta 5 milioane de euro pentru asta, urmand ca proprietarii sa dea inapoi banii, in rate, pe 10 ani. In proiect intra insa momentan 3 licee: Liceul Lenau, Liceul C.D. Loga si Liceul Jean Louis Calderon si alte cateva cladiri din zona Cetate.

[poll id=”393″]

Exit mobile version