Opinia Timisoarei

Revolta la Timisoara din cauza unui cartier rezidential! De ce sunt furiosi vecinii?

TIMISOARA. Un teren de 25 de hectare pe care se doreste ridicarea unui mini-cartier creeaza controverse la Timisoara. A fost haos la sediul primariei, joi dupa-amiaza, la o dezbatere publica organizata pe marginea unei documentatii privind construirea unui cartier de vile si blocuri cu 2 etaje in Calea Urseni. Cativa timisoreni ce locuiesc in zona au mers sa-si spuna pasurile si sa incerce sa determine municipalitatea sa nu aprobe documentatia respectiva.

Terenul are, in fapt, aproape 30 de proprietari, care s-au luptat vreme de 15 ani sa reintre in posesia parcelelor care au fost nationalizate abuziv in anii ’50. Proprietarii vor sa amenajeze acolo un mini-cartier, cu doua parcuri, sustin proiectantii proiectului depus la primarie. Vorbim de case individuale cu parter, un etaj si etaj retras, dar si de blocuri cu 2 etaje cu maximum 6 apartamente.

„Este fosta pipiniera Horticola, este un teren privat, a fost nationalizat abuziv in anii ’50, a fost recuperat in 15 ani de procese de catre proprietarii de drept. Nu a fost niciodata o zona verde, a fost nespecificat in PUG. Documentatia prevede o suprafata de 10% pentru spatii verzi, 10% pentru zone sportive, 2% pentru cladiri de importanta comunitara – scoala sau gradinita samd. Asa sunt cifrele… De exemplu, zona verde propusa este de dimensiunea Parcului Justitiei, cel de langa primarie. Deci este propus un parc adevarat, intreg. O alta zona verde este exact cat Parcul Alpinet din spatele Catedralei. Zona sportiva de care vorbim este cat baza sportiva a Politehnicii, de la Universitate, cu tot cu acel parculet. Astea sunt castigurile comunitatii. O sa spuneti ca nu sunt castiguri, ca este zona verde. Dar acum este abuziv zona verde, e terenul cuiva, care l-a pierdut si l-a primit inapoi dupa 50 de ani”, a explicat Radu Radoslav, arhitectul care a lucrat la intocmirea proiectului.

Potrivit acestuia, nu este nimic in comun si nimic anormal si viitorul cartier ar urma sa semene cu cel din zona centrala de langa Parcul Rozelor, unde vilele au acelasi regim de inaltime.

Potrivit arhitectului sef al orasului, Ciprian Cadariu, Consiliul Local ar trebui sa aprobe trei PUZ-uri, fiind vorba de un teren de 25 de hectare detinut de mai multi proprietari.

Timisorenii care locuiesc in zona sustin insa ca ei nici macar nu au fost invitati la dezbaterile precedente si ca refuza sa permite constructia cartierului in Calea Urseni. Motive sunt mai multe: sistemul de canalizare nu ar face fata, iar viitoarele imobile ar fi mai inalte decat casele din zona.

Reprezentantii Aquatim spun insa ca reteaua de canalizare ar putea face fata in urma unei investitii intr-o statie de pompare.

„Nu a fost comunicare. Daca firma respectiva venea la noi in cartier si era o dezbatere publica cu noi, cu cetatenii, era mult mai simplu. La noi tot timpul au fost probleme cu canalizarea. Noi nu ne opunem acestui proiect, este foarte bine dezvoltat cartierul, dar vrem sa stim ce se intampla cu spatiul verde, cu utilitatile si care este limita de inaltime”, a spus Ovidiu Tanase, presedintele Consiliului consultativ de cartier Ciarda Rosie.

„Avem dreptul la un trai decent”, a rabufnit o femeie care locuieste in zona, plangandu-se de problemele cu canalizarea, de presiunea la apa si de problemele cu Enel.

Aceasta nu a fost insa singura dezbatere pe acest subiect. Autoritatile locale dau asigurari ca viitoarele constructii nu vor fi mai inalte de 12 metri.

„Am 45 de ani si locuiesc in acea zona, chiar sunt singura in casa. Ne bagati pe gat acest PUZ, nici nu ati notificat pe cine trebuie, eu locuiesc la nr. 28, dansii care vor sa construiasca sunt la nr. 36, nu mai este alta casa pe partea mea. Ma trezesc ca vin blocurile la 3 metri de mine, proprietatea mea are undeva la 7 metri inaltime”, s-a plans o alta femeie care locuieste in Calea Urseni.

„Regimul de inaltime este P+1, inaltimea maxima cu totul inseamna 12 metri per cladire, maximum. Exista un articol in Legea 50 care spune ca se poate etaja un singur nivel, o singura data. Nu poate fi depasita inaltimea de 12 metri”, a explicat Ciprian Cadariu.

„In acea zona nu sunt cladiri nici de o parte, nici de alta, mai mari decat parter + mansarda. De ce nu se fac asa cum sunt in zona? Pai daca eu mi-am facut P+M, dumneavoastra vreti sa faceti la 12 metri? De ce nu se poate construi doar parter si mansarda?”, a revenit femeia.

Un alt locatar i-a acuzat pe reprezentantii Primariei Timisoara ca dintr-un haos asemanator a luat nastere si acvariul din centrul orasului. Alti timisoreni care locuiesc in Calea Urseni sustin ca pe terenul pe care ar urma sa fie ridicat viitorul cartier de vile si blocuri exista o sumedenie de arbori.

„Sunt arbori protejati acolo. Acest PUZ propus spre avizare este schimbat din mers”, a intervenit o timisoreanca.

100 de timisoreni din Calea Urseni nu sunt de acord cu proiectul care ar trebui sa primeasca acordul Consiliului Local Timisoara.

„In Timisoara nu avem siguranta ca ceea ce se aproba va fi in realitate. In Timisoara avem experienta trista a problemelor grave de urbanism care nu s-au rezolvat si nu se intrezaresc sperante ca s-ar imbunatati ceva. Nu avem nicio garantie ca ce s-ar putea aproba nu se va modifica brutal in viitor. Cerem sa se verifice toate aspectele sesizate si sa se raspunda punctual la toate documentele depuse de cetateni sau asociatii”, se arata intr-o adresa trimisa de locuitorii din Calea Urseni primariei.

La dezbaterea de joi dupa-amiaza au participat si mai multi consilieri locali: Alfred Simonis – PSD, Romanita Jumanca – PSD, Daniel Idolu – PSD, Lucian Taropa – PSD, Grigore Grigoroiu – PNL, Vasile Vesa – PNL si Nistor Geana – independent.

Exit mobile version