Opinia Timisoarei

RETIM ofera solutii ecologice pentru colectarea deseurilor vegetale in Timisoara

TIMISOARA. Primavara aduce cu sine necesitatea lucrarilor agricole si de intretinere a spatiilor verzi din gospodariile proprii, o activitate care genereaza cantitati semnificative de deseuri vegetale. RETIM vine in sprijinul timisorenilor cu solutii ecologice si eficiente pentru colectarea acestor deseuri. Prin intermediul unui sistem bine pus la punct si punctelor de colectare accesibile, RETIM asigura ca toate deseurile vegetale sunt gestionate in mod responsabil, protejand mediul inconjurator si promovand practici de sustenabilitate.

Programul punctelor de colectare si sfaturi utile

Locuitorii din Timisoara sunt incurajati sa aduca deseurile vegetale la unul dintre cele patru puncte de colectare puse la dispozitia timisorenilor de Primarie si gestionate de RETIM. Aceste deseuri includ crengi rezultate din toaletarea arborilor, resturi de iarba si frunze, obligatoriu din gospodarii, care trebuie sa fie pregatite corespunzator pentru a facilita procesul de colectare si compostare. Crengile trebuie taiate la lungimi de aproximativ 50 cm si legate in manunchiuri, in timp ce iarba si frunzele trebuie sa fie puse in saci. Cantitatea de deseuri vegetale preluata gratuit la centre este de 3mc/persoana/luna.

Iata locatiile si programul de functionare al centrelor de colectare de la Timisoara:

Calea Torontalului, nr. 94 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
Calea Mosnitei, nr. 2-4 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
Str. A Imbroane, nr. 70 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
Str. Ovidiu Cotrus, nr. 201 (fosta adresa: Calea Chisodei, Str. Mile Carpenisan, nr 3) (L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00)

Deseurile vegetale care nu sunt din gospodarii individuale NU vor fi preluate de compania de salubrizare

Resturile vegetale stranse din gradinile personale nu vor fi ridicate de echipele companiei, daca acestea vor fi lasate langa pubele sau la marginea strazii. Acestea se vor considera deseuri abandonate, iar autoritatile locale pot aplica amenzi. Potrivit OUG nr. 92/2021 privind regimul deseurilor, abandonarea, aruncarea, precum si ascunderea deseurilor sunt interzise si se sanctioneaza cu amenzi de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, si de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.

Solutii pentru zonele rurale

Pentru abonatii din zonele rurale ale judetului Timis, care nu au acces facil la punctele de colectare, RETIM recomanda o alternativa ecologica: compostarea. In urma unei initiative sustinute de Consiliul Judetean Timis si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis, 35.000 de gospodării din aceste zone au primit eco-compostoare, care permit transformarea deseurilor vegetale in ingrasamant natural, direct la domiciliu.

Speram ca timisenii sa inteleaga cat de usor si de benefica poate fi compostarea acasa. E o metoda foarte buna de a transforma resturile de legume, fructe si alte materiale naturale din gospodarii in ceva valoros. Iata cum puteti face asta:

1. Incepeti prin a alege resturile care pot fi compostate, cum ar fi cojile de fructe si legume sau frunzele si ramurile mici, si pastrati-le separat de resturile care nu se descompun usor.

2. Puneti un strat de ramuri la baza compostorului pentru aerisire. Apoi, adaugati straturi alternative de resturi vegetale si pamant uscat din gradina.

3. Compostul trebuie sa ramana umed, dar nu excesiv. Daca e prea uscat, udati-l puțin; daca e prea ud, adaugați materiale uscate. Amestecati ocazional pentru o descompunere eficienta si aerare.

Cand compostul e gata, il puteti folosi ca ingrasamant natural in gradina. Este un gest mic, dar puternic, pentru reducerea deseurilor.” – au explicat reprezentantii RETIM

In cazul in care nu au compostoare, timisenii care doresc sa se debaraseze de deseurile vegetale din gospodaria proprie trebuie sa sune la primarii pentru a afla unde le pot preda. Numerele de contact sunt disponibile si pe site-ul retim.ro.

Exit mobile version