Opinia Timisoarei

Retehnologizarea Colterm, in linie dreapta. Primaria Timisoara vrea sa mentina constant pretul gigacaloriei. FOTO!

TIMISOARA. Angajatii firmelor care au castigat licitatiile pentru retehnologizarea sistemului central de termoficare din Timisoara lucreaza de zor la cazanele Colterm. Mai intai au inceput lucrarile la cazanul de aburi de la CET Sud, la care inca se lucreaza, iar apoi la celelalte cazane, cele din CET Centru.

Potrivit directorului Colterm, Petrica Pampu, lucrarile vor trebui finalizate la sfarsitul anului 2013, moment in care se spera ca nu va creste pretul gigacaloriei pentru timisoreni.

„Practic, cu retehnologizarea, noi ne incadram la normele europene privind noxele. Un obiectiv important este si pretul la gigacalorie, avand centralele pe carbuni, noi putem mentine o constanta la pretul gigacaloriei. Pretul de carbune, in ultimii 8 ani, a crescut doar cu 20%, in timp ce pretul la gaz s-a dublat”, ne-a declarat Petrica Pampu.

Si primarul Gheorghe Ciuhandu spera ca odata cu finalizarea lucrarilor nu vor creste preturile la caldura. Pana la sfarsitul anului viitor, vor trebui retehnologizate mai multe cazane de apa fierbinte si abur de la CET Centru si CET Sud. Este vorba despre CAF2 si CAF4 din CET Centru, CA1, CA2, CA3 din CET Sud, dar si despre o instalatie noua de desulfurare in CET Sud si despre retehnologizarea pompelor de transport din CET Centru si CET Sud.

La unele cazane au inceput deja lucrarile. Astfel, s-au demolat structurile vechi la cele doua cazane de apa fierbinte de la CET Centru, au inceput deja lucrarile de demolare la cele trei cazane cu abur de la CET Sud, iar la instalatia de desulfurare a inceput organizarea de santier. Au demarat, de asemenea, si constructiile de montaj pentrtu retehnologizarea pompelor de transport din cele doua CET-uri.

4 firme au castigat licitatiile organizate de primarie. Cu aproape 256 de milioane de lei, acestea vor trebui sa termine lucrarile pana in luna decembrie a anului 2013. Din totalul proiectului, aproape 120 de milioane de lei vin de la Uniunea Europeana, nerambursabil, 106 de milioane de la bugetul de stat si 29,7 milioane de la bugetul local.

Exit mobile version