Opinia Timisoarei

REFERENDUM 29 IULIE pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Cum si unde votam?

Duminica, 29 iulie, suntem chemati, din nou in fata urnelor de votare. Daca luna trecuta am ales reprezentantii la nivel local, de aceasta data nu este vorba despre un scrutin electoral in adevaratul sens al cuvantului, ci despre un referendum. Cu alte cuvinte, populatiei cu drept de vot a Romaniei este ii este adresata o singura intrebare: Sunteti sau nu de acord cu demiterea presedintelui Traian Basescu? Exista si doua variante de raspuns ”DA” si ”NU”.

Cum votam pe listele suplimentare?

Cei care nu se afla in orasul sau comuna de domiciliu, in ziua Referendumului, trebuie sa stie ca pot vota la orice sectie de votare dintr-o alta localitate. in schimb, daca se vor afla in localitatea de domiciliu nu vor putea vota la o alta sectie, cu exceptia celei la care sunt arondati. De asemenea, trebuie stiut ca la Legea Referendumului au fost aduse cateva modificari, recent, printr-o Ordonanta de Urgenta. Aceste modificari prevad desfiintarea birourilor electorale din comune, orase si municipii. De asemenea, se prevede eliminarea din procesele-verbale a mentiunilor privind alegatorii care au votat pe listele suplimentare.

Guvernul a introdus sintagma „numarul participantilor“ la referendum, precizand ca acesta se calculeaza prin cumularea „numarului voturilor valabil exprimate la raspunsul «DA»”, „a numarului voturilor valabil exprimate la raspunsul «NU»“, la care se adauga numarul voturilor nule. Din forma anterioara a Legii referendumului, Guvernul a eliminat din modelul proceselor-verbale contabilizarea separata a „numarului total al alegatorilor care s-au prezentat la urne, inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta“, dar si a „numarului total al alegatorilor care s-au prezentat la urne si nu sunt cuprinsi in copia de pe lista electorala permanenta, inscrisi in tabelul/lista electorala“, precum si a „numarului total al alegatorilor care au votat utilizand urna speciala, inscrisi in tabelul/lista electorala“. In plus, din modelul proceselor-verbale este eliminata inclusiv litera la care se mentiona numarul stampilelor cu mentiunea «VOTAT» in sectia de votare, dar si daca una sau mai multe stampile dispar.

Cum ne exprimam votul?
Referendumul nu este cu mult diferit in comparatie cu alegerile locale, parlamentare ori prezidentiale. Totusi, una dintre diferente consta in ”orarul de functionare”. Asadar, cei care vor vota la Referendum trebuie sa stie ca sectiile de votare se vor deschide la ora 7 dimineata si se vor inchide la ora 23, in miez de noapte. intre aceste ore, orice cetatean cu drept de vot isi va putea exprima optiunea, daca este sau nu de accord cu demiterea presedintelui Traian Basescu.

In sectia de votare, alegatorul va prezenta Buletinul de Identitate ori Cartea de Identitate, comisiei, va primi in schimb un bulletin de vot si o stampila cu mentiunea ”VOTAT”. Cu cele doua obiecte, alegatorul intra in cabina de vot si aplica stampila pe unul din patratelele, inseminate cu ”DA” si ”NU”, cu raspunsul la intrebarea ”Sunteti de accord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?”.

Odata aplicata stampila pe buletinul de vot, acesta va fi impaturit si introdus in urna din sectia de votare. stampila cu mentiunea ”VOTAT” va fi inapoiata membrilor comisiei sectiei de vot, apoi alegatorul va semna pe listele electorale ca s-a prezentat la votare, apoi isi va primi inapoi actul de identitate.

Buletinul de vot este valabil daca stampila cu mentiunea ”VOTAT” va fi aplicata intr-un singur patrat cu raspunsul la intrebarea adresata pe buletinul de vot. Daca aceeasi stampila este aplicata pe ambele raspunsuri sau in afara lor, buletinul de vot este nul.

Exit mobile version