Opinia Timisoarei

Recarosarea, metoda legala de a scapa de taxa auto!

TIMISOARA. Aveti o masina adusa din strainatate si nu stiti cum sa scapati de taxa auto imensa. Solutia este recarosarea. Ce inseamna asta? Inseamna ca trebuie sa aveti doua masini de modele identice. In limbaj de strada, recarosare este sa pui motorul tau pe o caroseria noua. Ce trebuie sa stii este ca pentru recarosare ai nevoie de masina veche si de caroserie, factura cu seria de caroserie a masinii si motorul pe care-l pui pe masina noua. Ce este important de stiut este ca norma de poluare trebuie sa fie cel putin egala cu cea veche si puterea sa nu difere cu mai mult de 40%. Mai ai nevoie de actele masinii vechi, adica talonul si cartea autoturismului.

Recarosarea se face doar la service-uri autorizate

Daca va ganditi ca puteti face recarosarea in oricare service auto din Timisoara sau judetul Timis va inselati. Aceasta metoda de schimbare a motorului se face doar in service-uri auto autorizate de RAR, iar in judetul Timis exista nu mai putin de 27 de service-uri auto unde se poate face recarosarea.  “Recarosarea, sau inlocuirea de caroserie se efectueaza numai in ateliere de reparatii autorizate. In urma schimbarii de caroserie, vehiculul va trebui omologat la R.A.R. Mentionam ca in momentul omologarii se va solicita o adresa din partea atelierului autorizat care a efectuat schimbarea din care sa rezulte identitatea vehiculului initial si cea a caroseriei inlocuite. Actele necesare pentru «Nota privind inlocuirea de caroserie» sunt: cartea de identitate a vehiculului vechi in original; copie dupa actul de provenienta a vehiculului nou; actul de identitate al solicitantului activitatii”, se arata pe site-ul Registrului Auto Roman.

„Nu ai cum sa pui motor de Clio pe caroserie de Golf, sau invers”

Daca vreti sa va faceti recarosare e bine de stiut ca primul pas pe care-l faceti este acela de a merge la RAR cu masina careia vreti sa-i schimbati caroseria si sa-i faceti identificare. “Masina careia i se inlocuieste caroseria, sa fie acelasi tip cu cea de la care primeste caroseria. De exemplu: berlina-berlina. Nu ai cum sa pui motor de Clio pe caroserie de Golf, sau invers. Trebuie sa fie acelasi tip de caroserie, acelasi motor. Mai trebuie ca masina care primeste caroseria sa nu fie mai veche de minim 1 an. Numai modelele aflate in ultimul an de fabricatie se pot recarosa cu o caroserie din acelasi an”, explica Silviu Banias, electromecanic in cadrul unui service auto autorizat.

Dupa acest proces, veti primi de la service auto-ul autorizat un raport cu schimbarea caroseriei, apoi trebuie sa mergeti iar la RAR pentru aprobarea schimbarii caroseriei. Aici veti primi o noua carte de identificare + ITP. Cu aceste acte veti merge la Inmatriculari Auto unde veti primi certificatul de Inmatriculare. “Aceasta metoda, a recarosarii se practica in special pentru taxa auto. De obicei se aduce o masina de afara neinmatriculata in tara, si se face schimbul cu o masina deja inmatriculata in Romania, astfel ca scapati de plata taxei auto. Pretul recarosarii difera de la masina la masina. Pretul total se calculeaza in functie de dotari. Trebuie vazuta fiecare masina in parte, oricum de cele mai multe ori costul este sub pretul taxei auto”, mai conchide Banias.

Exit mobile version