‘Unii s-au laudat doar ca ma cunosc’. Ce a sustinut fostul ministru al Transporturilor Razvan Cuc la iesirea de la DNA Timisoara, chemat ca martor in dosarul spagilor de la DRDP. Video

TIMISOARA. Razvan Cuc a venit si el la sediul DNA Timisoara, vineri, dupa ce inaintea lui s-au prezentat deputata Luminita Jivan, sefa PSD Caras-Severin, si fostul ministru al Apararii Mihai Fifor.

CITESTE SI: ‘Am aflat din presa. Nu stiu ce s-a intamplat la DRDP Timisoara si PSD Arad’. Ce a sustinut fostul ministru al Apararii Mihai Fifor la iesirea de la DNA, chemat ca martor in dosarul spagilor de la DRDP. Video

CITESTE SI: Ce a spus deputata Luminita Jivan la iesirea din sediul DNA Timisoara, unde a fost chemata in dosarul spagilor PSD 

Fostul ministru al Transporturilor va fi audiat in dosarul spagilor si angajarilor de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara, in care au fost luate deja primele masuri la inceputul saptamanii de catre ICCJ.

La intrarea in sediul DNA, Razvan Cuc a spus ca tot ce stie despre dosar e din presa.

Nu stiu, acum vedem, după ce intru. Ce a fost promovat în presa, aia știu și eu. Acum o să urc, o să văd despre ce e vorba„, a spus Razvan Cuc.

VIDEO: George Stefanita

UPDATE:  Razvan Cuc a stat de vorba cu procurorii anticoruptie aproximativ o ora. La iesirea din sediul DNA, fostul ministru al Transporturilor a spus ca ‘unii s-au laudat ca il cunosc’.

Eu cred ca s-a lamurit situatia vizavi de lucrurile care au aparut in presa. Nu am nicio teaba cu subiectul mentionat. Niste oameni probabil ca s-au folosit de numele meu si de functia pe care o aveam in acel moment. Am venit, am dat declaratii, daca e nevoie voi reveni„, a spus Razvan Cuc, la iesirea din sediul DNA Timisoara.

Intrebat daca stia de numirile pe functii de la DRDP Timisoara, Razvan Cuc a sustinut ca mai multe persoane s-au folosit de numele lui.

Haideti sa nu extrapolam. In timpul mandatului am fost preocupat sa conduc ministerul, sa merg pe santiere si sa imi fac treaba. Nu m-a interesat sa fac niciun fel de numiri, numirile s-au facut legal din cate stiu eu. Numirile de directori, de directori generali s-au facut conform ordonantei 109, restul au avut autonomie, directorii din cadrul regionalelor, sa isi faca propria echipa, sa isi angajeze, ca sa livreze rezultatele care trebuiau facute. Din ce am vazut in presa si ce mi s-a prezentat au fost mai multe persoane care au gasit de cuviinta la momentul acela sa se laude cu faptul ca ma cunosc, ca au vorbit cu mine, ceea ce nu s-a intampla„, a precizat fostul ministru al Transporturilor.

VIDEO: George Stefanita

Va reamintim, Cristian Ispravnic, seful DRDP Timisoara, Cristian Hogea, seful Agentiei de Control si Incasare Nadlac II si vicepresedintele organizatiei judetene PSD Arad, precum si Elisabeta Miutescu, angajata in cadrul Agentiei de Control si Incasari Nadlac II, sunt cercetati sub control judiciar pentru o perioada de 60 de zile. Ceilalti implicati in dosar sunt cercetati in libertate.

DNA a anuntat oficial, marti, infractiunile de care sunt acuzati cei vizati in dosarul de coruptie de la DRDP Timisoara, dar si modul cu se desfasura activitatea infractionala. Infractiunile se derulau sub protectia conducerii institutiei, contra unor sume lunare de bani, iar angajarile se faceau pe linie de partid, tot in schimbul banilor. ”Sefii din cadrul D.R.D.P Timisoara sau in alte institutii locale sau regionale, sustinute de partid in acele functii, ar fi avut obligatia de a plati o taxa lunara la casieria organizatiei judetene de partid, cuantumul taxei raportandu-se la functia detinuta”, au precizat procurorii.

CITESTE SI: 10.000 de euro un post la DRDP Timisoara. Acuzatiile complete ale procurorilor DNA impotriva lui Cristian Ispravnic, celor 3 parlamentari si celorlalti inculpati in dosarul spagilor incasate de PSD Arad 

CITESTE SI: Decizia ICCJ in cazul spagilor incasate de DRDP Timisoara pentru PSD Arad 

CITESTE SI: Seful DRDP Timisoara Cristian Ispravnic retinut de DNA Timisoara in dosarul de coruptie ce vizeaza si 3 parlamentari. Dus cu duba la Bucuresti impreuna cu doi dintre directorii sai si alti inculpati. 8 pusi sub acuzare de procurori. Foto si video 

Ispravnic Cristian Ilie, director general regional al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timisoara si vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, in sarcina caruia s-au retinut 9 infractiuni de folosire a influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; 5 infractiuni de luare de mita, 5 infractiuni de abuz in serviciu, complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite in forma continuata.

Horgea Cristian, sef al Agentiei de Control si incasare Nadlac II si vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, in sarcina caruia s-au retinut 5 infractiuni de luare de mita din care una in forma continuata, trafic de influenta in forma continuata, folosire a influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (8 infractiuni), complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infractiuni), complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Miutescu Elisabeta, angajata in cadrul Agentiei de Control si incasari Nadlac II, in sarcina careia s-au retinut 3 infractiuni de trafic de influenta din care una in forma continuata, complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, complicitate la luare de mita.

Dima Cristian, angajat in cadrul Agentiei de Control si incasare Nadlac II, in sarcina caruia s-au retinut 2 infractiuni de complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, 2 infractiuni complicitate la luare de mita.

Lucaciu Mircea Andrei, sef la Departamentul Venituri din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timisoara, in sarcina caruia s-au retinut 8 infractiuni complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, luare de mita, complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pascu Patriciu-Mirel, sef la Departamentului Juridic din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timisoara si vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, in sarcina caruia s-au retinut: folosire a influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Baetan Vasile-Alin, inginer in cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timisoara, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Stoenescu Anca-Patricia, la data faptei sef al Inspectoratului scolar Judetean Arad, in sarcina careia s-a retinut s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, in cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de urmatoarele persoane:

Caprar Dorel Gheorghe, deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: 12 infractiuni de folosire a influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, 2 infractiuni de complicitate la luare de mita, 3 infractiuni de folosire a influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, 3 infractiuni de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Tripa Florin, deputat in Parlamentul Romaniei si secretar executiv in cadrul Biroului Permanent al organizatiei judetene a unui partid politic, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: 2 infractiuni de folosire a influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, 2 infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Chisalita Ioan Narcis, senator in Parlamentul Romaniei si secretar executiv in cadrul Biroului Permanent al organizatiei judetene a unui partid politic, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: folosire a influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Munteanu Bogdan, la data faptelor sef al Biroului incasari Venituri din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timisoara, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: luare de mita in forma continuata, trafic de influenta in forma continuata.

Zamiska Ioan – Iaromir, controlor trafic in cadrul Agentiei de Control si incasari Nadlac 1, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, dare de mita.

Tinte Raul si Lazarov Nicoleta, controlori trafic in cadrul Agentiei de Control si incasare Moravita in sarcina carora s-a retinut infractiunea de dare de mita.

Cercetarile s-au desfasurat pe doua paliere. Primul vizeaza ”protectia” oferita de persoanele cu functii de conducere controlorilor de trafic, la locul de munca, in schimbul unor sume de bani (intre 100 – 500 euro lunar).

In cadrul unor agentii de control si incasare situate in punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca functionarii care isi desfasoara activitatea sa incaseze de la transportatori, pe langa taxele legale si sume de bani cu titlu de mita, pentru a nu constata si aplica anumite sanctiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi „protectie”, in perioada 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miutescu Elisabeta ar fi pretins si primit de la o persoana avand functia de controlor de trafic (martor in cauza) suma totala de 19.300 de euro”, a transmis DNA.

Al doilea palier a vizat modalitatea in care se faceau angajarile in structurile locale ale Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid si cu remiterea unor sume de bani.

Astfel, in perioada iunie – noiembrie 2019, inculpatii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian si suspectul Caprar Dorel Gheorghe si-ar fi folosit influenta conferita de calitatile lor de persoane cu functie de conducere intr-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe functiile de controlor trafic in cadrul D.R.D.P. Timisoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De mentionat este faptul ca posturile respective ar fi urmat sa fie ocupate numai dupa ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidatilor, urmand ca decizia finala sa ii apartina suspectului Caprar Dorel Gheorghe”, a transmis DNA.

Potrivit procurorilor, existau si situatii in care candidatilor care aveau sustinere politica sa nu li se mai pretinda si remiterea unor sume de bani.

Distinct de folosirea influentei politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi sa fie ocupate prin fraudarea concursului in schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate intre 5.000 si 10.000 de euro de persoana; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi sa se ocupe in schimbul unor sume cuprinse intre 4.000 de euro si 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit intre timp sef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi sa fie ocupat in schimbul sumei de 4.000 de euro. in ceea ce-l priveste pe suspectul Caprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins si acceptat ca doua dintre posturi sa fie ocupate in schimbul sumei de cate 5.000 de euro fiecare, pretinzand ca banii sa fie remisi in mod direct la casieria organizatiei judetene de partid”, a mai precizat DNA.

De asemenea, cercetarile au mai stabilit ca sefii din cadrul D.R.D.P Timisoara sau in alte institutii locale sau regionale, sustinute de partid in acele functii, ar fi avut obligatia de a plati o taxa lunara la casieria organizatiei judetene de partid, cuantumul taxei raportandu-se la functia detinuta”, au transmis procurorii.

Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu functii de conducere sustinute in acele functii de partid ar fi avut obligatia de a plati si alte sume de bani, raportat la necesitatile de moment si solicitarile persoanelor cu functii de conducere din partid, identificandu-se o asemenea situatie cand suspectul Caprar Dorel Gheorghe ar fi pretins si primit suma de 4.500 de lei de la inculpatii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea si suspectul Munteanu Bogdan (cate 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegatii din Japonia.

Intr-un context asemanator, inculpatii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu-Mirel si suspectii Caprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin si Chisalita Ioan Narcis si-ar fi folosit influenta pentru numirea, cu incalcarea legii, in posturi de conducere (mentionate mai sus) a inculpatilor Lucaciu Mircea si Pascu Mirel si pentru angajarea inculpatului Baetan Alin.

De mentionat, este faptul ca inculpata Stoenescu Anca Patricia, in calitatea sa de inspector general al Inspectoratului scolar Judetean Arad, ar fi dispus, din considerente politice si cu incalcarea Legii educatiei nationale, eliberarea din functie a unui inspector scolar pentru criticile aduse partidului”, a mai transmis DNA.

La comiterea infractiunilor ar fi participat si alte persoane, au mai transmis procurorii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.