Opinia Timisoarei

Razboiul dintre hackeri si politistii timisoreni, tot mai inversunat! Ofiterii fac scoala la FBI ca sa-i prinda pe infractorii informatici!

Intr-o lume tot mai grabita, Internetul a devenit un liant pentru multi tineri cu abilitati speciale intr-un domeniu aparent incontrolabil. Hackerii isi fac loc printre noi si trec aproape de fiecare data neobservati. Ne fura sau se joaca cu identitatea noastra virtuala si pot afla unde suntem in orice moment. Ei nu sunt grupati pe zone ori judete, ci se organizeaza dupa cunostinte si tupeu infractional.

De multe ori, autoritatile sunt nepregatite si nu pot interveni, dar cu timpul s-au perfectionat si au inceput sa puna capat ilegalitatilor pe care acestia le comit in spatiul virtual. De exemplu, politistii din Timisoara au incercat din greu sa tina pasul cu metodele promovate de spargatorii de coduri de la noi. Acum se numara printre cei mai buni politisti din tara specializati pe infractiuni informatice.

______________________________________________________________________________________

Razboiul dintre hackeri si politisti este tot mai inversunat! Ofiterii de la Crima Organizata se scolesc la FBI ca sa-i prinda pe infractorii informatici

Hackingul se practica in Romania fara niciun fel de probleme. Spargatorii de coduri sau hackerii nu sunt speriati de autoritati, iar autoritatile se chinuie sa le faca fata. Tot mai multi politisti de la Crima Organizata merg sa faca cursuri de specializare in strainatate, in SUA, invatand sa-i prinda. De multe ori, expertii Internetului le rad in nas, dar si autoritatile incearca sa ii cunoasca pentru ca mai apoi sa ii prinda. Hackerii se lauda insa ca nu pot fi prinsi, pentru ca sunt profesionisti si nu fac greseli. Asta in vreme ce politistii sunt convinsi ca stapanesc foarte bine procedurile de lucru ale hackerilor si ca sunt mereu cu ochii pe ei.

Autoritatile nu sunt inca indeajuns de pregatite sa prinda asa oameni, numai daca fac greseli. Nu toti sunt experti, pentru ca multi practica hacking fara sa stie ceea ce fac. Este ca si cum ai vedea un copil ca se joaca pe calculator un anumit joc si te-ar prinde putin. Asa este si in hacking”, povesteste hacker-ul cunoscut pe internet sub nickname-ul Shadow666, care, din motive destul de evidente, doreste sa ramana anonim.

Aparatura speciala pentru prinderea lor

In ultimii ani, politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara au incercat din greu sa cunoasca metodele infractionale tot mai sofisticate folosite de hackeri.

Si-au achizitionat aparatura speciala pentru perchezitionarea sistemelor informatice fara alterarea datelor de pe hard, dar si softuri performante care sa le permita urmarirea infractorilor prin spatiul virtual.

Sigur ca, in 2003, cand a aparut legea de combatere a infractiunilor comise pe Internet eram nepregatiti, oarecum, pentru a face fata noului val de raufacatori. Cu timpul, am facut cursuri de specializare in tara si strainatate, am fost dotati cu echipamente performante, calculatoare si softuri, ne-am obisnuit cu metodele de lucru ale infractorilor cibernetici. In prezent, pot sa spun ca stapanim destul de bine procedurile de lucru, astfel ca, recent, la un curs tinut de ofiteri FBI la Bucuresti, am fost apreciati ca mod de operare si ni s-a spus ca am putea lucra, oricand, cot la cot cu colegii din SUA”, spune inspectorul principal Nicolae Tomsa, ofiterul specialist in cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice Timisoara.

In opinia sa, majoritatea tinerilor de la noi care comit infractiuni in lumea virtuala, pe Internet, nu sunt hackeri in adevaratul sens al cuvantului, ci scripteri. “Astia de la noi nu sunt hackeri, ci se incadreaza in categoria script-heads. Adica, intra pe forumuri specializate, descarca programe de spart parole, le folosesc pentru a intra in cine stie ce retele importante, apoi se lauda cu ceea ce au facut. Asa s-a intamplat cu elevul teribilist de la Gottlob, care in toamna anului trecut a spart site-ul Inspectoratului Scolar Timis si a postat injuraturi la adresa unor oameni politici. A fost depistat in timp record, l-am luat de acasa cu mascatii, insa cercetarile au fost sistate dupa ce conducerea Inspectoratului a decis sa nu se constituie parte civila si sa-l ierte pe acel elev”, mai spune Nicolae Tomsa.

Conform statisticilor raportate superiorilor de la Bucuresti, in ultimii trei ani, politistii de la Combaterea Criminalitatii Informatice Timisoara au destructurat sapte grupari mari de infractori cibernetici. Cea mai importanta retea care se ocupa cu clonarea de carduri a fost cea a fratilor Bondor, din Arad, cu conexiuni importante si in capitala Banatului. Recent, cei 21 de membri ai retelei au fost condamnati de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 100 de ani de inchisoare.

Care sunt motivele pentru practica hacking?

Hackerii se apuca de infractiuni virtuale fie pentru ca au nevoie de bani si li se pare ca banii se aduna mult mai usor din asta, fie pentru ca vor sa iasa in evidenta. Multi o fac si din reavointa ori din razbunare. Incep sa sparga site-urile rivalilor lor sau adresele lor de e-mail si asa ii cuprinde febra hackingului.

Unii o fac ca sa faca rau, altii ca se plictisesc. Si pe deasupra, mai sunt si motive financiare care te imping la asa ceva. Nu iti trebuie cine stie ce abilitati informatice ca sa faci asa ceva. Pe Internet gasesti anumite programe scoase de hackeri pe bune, pe care acesti haxori, adica crakerii care nu se pricep la programare si utilizeaza pentru spart coduri programele facute de altii, le folosesc fara a-si da seama ce daune pot face. Ei pot sterge de pe anumite servere date foarte importante fara sa stie ce sunt acelea. Sunt conturi bancare, carduri, keys pentru programe platite, documente importante, date importante, pe care apoi le comercializeaza”, precizeaza un expert in programare.

Hackerul Denis Bondor

Ce fac hackerii?

Cei mai buni hackeri din Romania se afla in judetul Valcea, se lauda ei pe diversele forumuri de specialitate, unde se aduna si discuta virtual. Foarte putini au fost prinsi, iar cei care au ajuns dupa gratii practicau doar infractiuni cu carduri bancare. Hackerii adevarati pot face ilegalitati mult mai grave: pot sparge serverele Politiei si pot fura date importante despre toti oamenii care se afla in baza de date ori pot sterge caziere, pot intra in serverele NASA, CIA, FBI ori SRI sau iti pot fura bani direct din contul bancar. Or, pot intra in calculatorul unui autoturism si asa pot fura masinile de pe strada, fara sa mai aiba nevoie de o cheie cu care sa le porneasca.

Multi nu banuim ca un spargator de coduri poate sa acceseze atat calculatorul de acasa, cat si calculatorul de la serviciu, sa instaleze un program special care inspecteaza si controleaza calculatorul si sa fure date importante sau sa stearga anumite informatii de pe hard disk-uri. Tot ce trebuie sa faca este sa gaseasca o asa-zisa poarta de intrare, fie un numar de telefon, fie o adresa de comunicatie.

Doar cu putina rabdare, ei pot sparge foarte usor o parola. Baietii inteligenti pun la bataie un program special creat tot de ei, care nu face altceva decat sa bombardeze respectivul calculator cu parole generate intr-un mod aleator, intr-un timp relativ scurt, cu speranta ca va ajunge si la combinatia perfecta. Si cand ajunge, poate lansa un virus prin care sa urmareasca tot ce facem.

Putini spargatori de coduri au fost prinsi

Foarte putini au fost prinsi si trimisi dupa gratii, iar cei care au fost capturati faceau parte din retele. ”Hackerii de la noi se ocupa numai sa faca bani din bancomate ori fraude pe internet gen ebay, paypall. Sunt altii care stiu foarte bine programare si isi fac singuri programele de hack. Pe oamenii astia nu prea poti sa ii dovedesti ca fac hacking, pentru ca sunt foarte buni. Din cate stiu eu, putini au trecut de partea autoritatilor. Multi au trecut si direct dupa gratii si au iesit din puscarie si s-au apucat iar. Cei mai buni au picat din greseli copilaresti sau au lasat urme si au fost prinsi”, mai spune hackerul Shadow666.

Romania are un numar semnificativ de spargatori de coduri foarte buni, unii dintre ei angajandu-se la firme importante ca si programatori. Cei care nu s-au lasat, s-au imbogatit peste noapte, iar cei mai buni dintre toti au plecat in strainatate, cooptati de organizatii destul de mari, printre care am putea enumera NASA, FBI, CIA ori Interpol.
Timisoara are si ea hackerii ei, majoritatea adunati din toata tara in capitala Banatului.

Peste 50% din plangerile inregistrate la SCCI Timisoara se refera la hartuiri pe Internet, inclusiv crearea de conturi de Facebook false

Desi legislatia romaneasca in domeniul combaterii infractiunilor informatice, respectiv Legea 161/2003, a fost conceputa in asa fel incat sa acopere toata gama de actiuni reprobabile din spatiul virtual, totusi, exista unele lacune care impiedica autoritatile sa intervina in cazurile de hartuire pe internet.

In peste 50% dintre plangerile care ajung la noi se reclama comportamente abuzive in spatiul virtual. Vin oameni care spun ca-s hartuiti pe telefoane mobile, forumuri de discutii, email sau Facebook. Mai ales in cazul despartirilor cu cantec, cand este vorba despre parteneri gelosi, apare acest tip de comportament. Unii recurg chiar la crearea conturi false pe retelele de socializare, pe numele persoanelor hartuite, unde posteaza tot felul de dezvaluiri mai mult sau mai putin intime. Nu prea avem ce face in astfel de cazuri, intrucat in legislatia romaneasca nu exista infractiunea de hartuire in mediul virtual, ca la americani. Le recomandam, totusi, sa raporteze aceste falsuri la administratorii Facebook sau a celorlalte retele de socializare pentru a fi sterse imediat”, precizeaza Tomsa, ridiculizandu-i pe cei care se ascund sub diverse nickname-uri pentru a injura pe forumuri.

Oamenii traiesc cu ideea ca pe Internet exista anonimatul perfect. Nimic mai fals, intrucat in spatiul virtual lumea este si mai mica decat in realitate. Cei ce posteaza injuraturi pe forumuri, convinsi ca sunt perfect conspirati, cred ca sunt oameni frustrati! Noi ii putem depista imediat dupa ID-ul calculatorului de unde se posteaza acel mesaj, in cazul unor reclamatii. Mi se par copilarii”, mai spune ofiterul responsabil cu Criminalitatea Informatica.

Totusi, de la joaca se poate ajunge foarte usor in spatele gratiilor. “Legea prevede pedepse aspre pentru infractiunile pe internet. Spre exemplu, in cazul fraudelor informatice condamnarile pot fi intre 2 si 7 ani, falsul informatic, de la 2 – 12 ani, pedofilia online, de la 3 la 12 ani, iar banala spargere a unei casute de email, de la 6 luni la 12 ani”, atrage atentia politistul.

Descarcarea de muzica de pe Internet, pedepsita cu pana la sase ani de inchisoare

Liviu Ramneantu

Inspectorul sef al Inspectoratului Zonal UCMR – ADA Timisoara, Liviu Ramneantu, atrage atentia ca descarcarea de piese muzicale de pe internet si folosirea acestora in sistem comercial constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la sase ani.

Orice descarcare de fonograme de pe internet constituie infractiune, daca piesele muzicale sunt comercializate sau utilizate in scop de profit. Spre exemplu, daca se descarca muzica pentru uz personal, nici o problema, nu se considera furt intelectual, insa atunci cand muzica este folosita la discoteca sau localuri, aveam de-a face cu un furt intelectual. Daca nu exista licenta pe acea muzica. In schimb, daca muzica de pe internet se foloseste la o nunta, botez sau alte petreceri private, nu se mai considera furt intelectual”, spune Liviu Ramneantu, reprezentantul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in partea de vest a tarii. De depistarea acestor infractiuni se ocupa atat UCMR, prin Asociatia Drepturilor de Autor (ADA), cat si UPFR si Serviciul de Combatere a Crimei Organizate.

Romania, pe locul 2 ca viteza de download de pe Internet

Poate le merge atat de bine din cauza ca tara noastra se afla pe locul al doilea in lume la viteza de download. O singura tara din intreaga lume are o viteza de download de pe Internet mai mare decat cea a Romaniei. Este vorba despre Coreea de Sud. Studiile arata ca la ei se descarca, in medie, cu 2.202 KBps, in timp ce in tara noastra viteza este de 1.909 KBps. Imediat dupa noi se afla bulgarii, japonezii si americanii aflandu-se pe locuri mai mici.
Cu totii profitam de asta, dar cei mai multumiti de aceasta situatie sunt hackerii. Asa au o sansa mai mare decat cei din alte tari sa fie numiti adevarati experti in Internet.

Top 5 cei mai buni hackeri din istorie

Kevin Mitnick

1. Kevin Mitnick, cel mai cautat hacker din istoria Statelor Unite ale Americii. A aparut si in filme. A ajuns cunoscut prin exploatarile pe care le facea la reteaua de autobuze Los Angeles primind bilete gratuite. Dupa aproape 6 ani de inchisoare, acum este un autor de securitate pe computer.

Adrian Lamo

2. Adrian Lamo a lovit puternic organizatii foarte mari, gen Microsoft ori The New York Times. Sub nickname-ul ”Hackerul de pe drumuri”, Lamo gasea frecvent brese in securitate si le exploata. A fost prins si pus sa plateasca 65.000 de $, iar acum este un renumit orator public si jurnalist castigator de premii.

Jonathan James

3. Jonathan James a fost trimis la inchisoare pentru hack inca de cand avea 16 ani. O facea din distractie si a lovit organizatii mari de profil, chiar si Departamentul de Aparare al SUA. James a intrat si in computerene NASA si a furat software in valoare de 1.7 milioane de dolari. Astazi, vrea sa porneasca o campanie de securitate a calculatoarelor.

Robert Tappan Morris

4. Robert Tappan Morris este fiul unui fost savand al Agentiei Nationale de Securitate. A creat primul virus de computer care s-a raspandit pe Internet si a ajuns sa fie prima persoana condamnata pentru frauda online. A facut in cele din urma 3 ani de inchisoare cu suspendare, mai exact 400 de ore de munca in folosul comunitatii si a platit o amenda de peste 10.000 $. Acum, este un profesor de succes la MIT Laboratorul de Inteligenta Artificiala si de Stiinta Computerelor.

Kevin Poulsen

5. Kevin Poulsen, frecvent numit Dark Dante, a fost recunoscut national pentru intrarea ilegala in liniile telefonice ale unui cunoscut radio din Los Angeles. Intra in linii telefonice si punea stapanire pe ele. A facut 5 ani de inchisoare, iar dupa ce si-a ispasit pedeapsa a lucrat ca jurnalist.

Exit mobile version