Opinia Timisoarei

Razboi intre caini si stapani pe o terasa. Un Amstaff batran, prabusit de la etaj, a ajuns la adapostul de animale

Intamplare de pomina in Arad. Un caine metis Amstaff, prabusit de la etaj pe o terasa, s-a razboit cu un Husky si cu stapanii acestuia.

Amstaff-ul a fortat un geam de la apartamentul in care locuia cu stapana lui. Bietul animal, in varsta de 15 ani, a cazut de pe pervaz in strada, unde functioneaza o terasa. A dat de un Husky insotit de cei doi stapani, doi tineri de 25, respectiv 30 de ani. Dupa socul cazaturii, Amstaff-ul s-a repezit la Husky, pe care l-a muscat. In timp ce stapanii se chinuiau sa-i desparta, Amstaff-ul i-a muscat si pe ei.
A intervenit Politia alertata de martori. Agentii aveau sa-l ridice pe catelul care atacase si l-au dus la adapostul animalelor fara stapan din Arad. A fost foarte calm si nu a opus niciun fel de rezistenta celor care l-au preluat si transferat.

Cercetarile oamenilor legii aveau sa duca la identificarea stapanei, o femeie de 64 de ani, care nu avea habar de cele petrecute cu animalul sau de companie.

Deplasandu-se la fata locului, politiștii au constatat ca un exemplar canin, metis Amstaff, ar fi mușcat un caine din rasa Husky, iar în încercarea de a desparti cei doi caini, doua persoane, un barbat de 30 de ani și o femeie de 25 de ani, cetateni romani cu domiciliul în strainatate, proprietari ai cainelui Husky, ar fi fost mușcate de același caine.

Metisul Amstaff a fost ridicat de reprezentantii adapostului de caini fara stapan din Arad. În urma evaluarii acestuia, de catre reprezentantii Asociatiei Chinologice Romane – filiala Arad, s-a stabilit ca este vorba despre un exemplar canin din categoria a II-a de caini periculoși, în varsta de aproximativ 15 ani, detinut de o femeie de 64 de ani, din Arad.

La momentul sosirii politistilor, cainele nu era agresiv, ridicarea acestuia realizandu-se fara probleme.

Din cercetari, s-a stabilit ca metisul de Amstaff ar fi fortat geamul imobilului propietarului si ar fi cazut de pe pervaz, in strada, de unde a ajuns pe terasa localului.

In cauza a fost intocmit un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de neluare a masurilor de prevenire a atacului canin. Pana la finalizarea cercetarilor, cainele metis de Amstaff a fost lasat in custodia Adapostului Public Arad„, au precizat reprezentantii IPJ Arad.

Politistii fac o serie de recomandari  pentru prevenirea atacurilor cainilor periculosi/agresivi:

– plimbati cainele in mod regulat, cu lesa si botnita, conform dispozitiilor legale, pentru a-l socializa;

– nu uitati sa-i puneti la dispozitie apa si mancare, in cantitati suficiente;

– programati vizite regulate la medicul veterinar, pentru evaluarea starii de sanatate a cainelui, deparazitari interne si externe si monitorizarea oricaror modificari de comportament;

– creati cainelui un adapost corespunzator, de dimensiuni suficiente incat acesta sa poata sa-si efectueze activitatile zilnice;

– desfasurati activitati zilnice cu cainele, pentru socializare si conformare la comenzi;

– pentru predresaj si dresajul cainelui, apelati la un instructor/dresor autorizat, cu experienta;

– nu-l lasati niciodata nesupravegheat ori in zone/locuri de unde ar putea sa scape si sa ajunga in spatiul public, devenind astfel un pericol pentru trecatori sau alte animale de companie;

– pentru a-i reduce agresivitatea, sterilizati cainele la o varsta mica.

Obligatiile detinatorilor de caini periculosi/agresivi:

Proprietarii sau deţinatorii temporari ai cainilor periculosi trebuie sa indeplineasca urmatoarele condiţii:
a) sa aiba varsta minima de 18 ani;
b) sa aiba capacitate deplina de exerciţiu;
c) sa nu fi fost condamnaţi pentru savarşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Totodata, proprietarii sau deţinatorii temporari ai cainilor prevazuţi la art. 1 şi la art. 2 alin. (1) din O.G. 55/2002, R, au obligaţia sa inregistreze cainii la Asociaţia Chinologica Romana, afiliata la Federaţia Chinologica Internaţionala, şi sa inscripţioneze in mod vizibil, la intrarea in apartament sau in imobil ori pe imprejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul „Caine periculos” sau, dupa caz, „Caine agresiv”, printr-o placuţa avand dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.
De asemenea, proprietarii au obligatia de a informa politistul de sector despre detinerea unui caine periculos, pentru a fi inregistrat.

Prin „caini periculoşi” se inţelege cainii aparţinand urmatoarelor rase, grupate in doua categorii, dupa cum urmeaza:
a) categoria I: cainii de lupta şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
b) categoria a II-a: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Exit mobile version