Opinia Timisoarei

Raza de speranta pentru banatenii dintr-un catun izolat. Doua ATV-uri, medicamente, produse de igiena, haine si incaltaminte, oferite de oameni cu inima mare. Foto si video

Cam 80 de suflete traiesc in catunele izolate din Banatul de Munte – Cracu Mare, Inelet, Crouri, Tatu si Gura Iutii, iar 12 sunt copii. Cu totii au nevoie de sprijin. Si il primesc de la oameni inimosi care au inteles ca orice gest, cat de mic, inseamna atat de mult pentru cei care isi duc zilele risipiti pe costise, in locuri in care cu greu ajungi urcand ore intregi prin paduri, pe poteci, printre stanci ori peste paraie.

CITESTE SI: Iluminat inteligent pe strazile unui oras din Timis, cu peste 1000 de becuri ce vor folosi si puterea soarelui. Investitia de aproape 2 milioane de euro va reduce la jumatate factura de curent

Initiativa a pornit de la dorinta Asociatiei Comanderia Eugeniu de Savoya din Timisoara de a darui speranta celor 80 de suflete care traiesc rupte total de lume. Locuintele lor sunt intr-o zona aflata la peste 1000 de metri altitudine, nu au curent electric si nici alte beneficii ale civilizatiei moderne.

Oamenii care traiesc in cele cinci catune, Cracu Mare, Inelet, Crouri, Tatu si Gura Iutii, au o singura cale de legatura cu civilizatia – niste scari construite din lemn de salcam, proptite pe un perete de stanca, construite candva la inceputul anilor ‘ 70. Alternativa este mersul pe o poteca prin padure aproximativ 11 kilometri, pentru a ajunge la drumul principal spre Herculane.

Intre cei 80 de localnici, 12 sunt copii cu varste intre 2 si 13 ani. Asociatia isi propune pentru toti sprijin printr-un program permanent, lunar. Ce resurse si ajutoare sunt necesare: doua ATV-uri, dintre care unul deja a fost primit sponsorizare, asigurarea medicamentelor, produse de igiena, alimente de baza, imbracaminte si incaltaminte.

Am pornit in acest proiect impreuna pentru a da o raza de speranta celor care au nevoie, si-n cautarile noastre am descoperit aceasta comunitate izolata de tot ceea ce inseamna civilizatie, o comunitate care in secolul XXI in Romania nu se bucura de electricitate, nu se bucura de scoala, de servicii medicale sau de asistenta sociala. Am gasit o comunitate in care nici macar nu poti ajunge cu un mijloc de transport. Ne-am hotarat sa mergem la ei si am demarat acest program in incercarea ca luna de luna sa facem un program permanent in care sa le ducem cele necesare, produse de baza, alimente, medicamente si medici care sa-i vada acolo la ei acasa”, a declarat Cristian Neghina, reprezentant Asociatia Comanderia Eugeniu de Savoya.

Compania AUR’A MINERAL WATER cu sediul in Ocna de Fier a sponsorizat asociatia cu un ATV, care poate asigura in acest fel accesul mai simplu al voluntarilor catre localitatile amintite – medic generalist, medic stomatolog si tehnician dentar – care vor sa asigure probono asistenta pentru locuitorii din satele izolate.

Un gest mic pentru un scop mare, un raspuns la nevoia unei comunitati care are nevoie sa primeasca sprijin si sustinere.

Prin Comanderia Eugeniu de Savoya care a venit si ne-a propus acest proiect interesant de a ajuta aceasta comunitate de la Scarisoara si nu doar, in care oamenii sunt izolati si poti sa ajungi la ei doar pe niste scari, o adevarata aventura, pe niste poteci de 11 km, oameni izolati, am reusit sa achizitionam un ATV, sa-l oferim, sperand ca prin voluntarii care vor urca la aceste familii izolate, peste 80, sa ajunga cadre medicale care sa le satisfaca nevoile primare de consulare, sa ajunga tot felul de alimente primare de care au nevoie si nu in ultimul rand de a simti caldura omeneasca, a noastra a tuturor care suntem departe de ei fizic dar totodata prin ceea ce facem sa le oferim siguranta si un minim de bunastare. În viata am constatat ca nu poti sa primesti daca nu oferi. Am avut de-alungul timpului principiul prin care munca, perseverenta si credinta stau la baza performantei. Toate lucrurile acestea iti ofera satisfactia de a te bucura tu pana la un moment dat de ele dar ramane un gol pe care trebuie sa-l umpli. Acel gol nu poti sa-l umpli decat oferind si daruind celor de langa tine. Ne-am atasat foarte mult de Muntii Banatului printr-o poveste frumoasa numita Aur’a care a facut cunoscut Banatul si Romania”, a declarat Horatiu Rada, actionar, manager general, filantrop.

Prima actiune a insemnat 600 de kilograme de alimente si produse de igiena impartite localnicilor.

Conform reprezentantilor Asociatiei Comanderia Eugeniu de Savoya, obiectivele pe termen scurt, deja cuprinse in programul amintit, sunt completate cu unele pe termen mediu – amenajarea unui drum forestier, repararea morii si accesul la educatie prin redeschiderea scolii – si cu obiective pe termen lung – electrificare, asigurarea unui serviciu permanent de livrare a produselor de larg consum si comercializarea produselor obtinute de localnici in gospodarii.
Nu este prima actiune de responsabilitate sociala pe care o fac proprietarii de la AUR’A MINERAL WATER.

În Timis au fost mai multe proiecte care au beneficiat de finantare, sprijin si implicare din partea lor: Zece scoli de nota 10, realizarea unei biberonerii la Maternitatea Bega, sponsorizarea unor evenimente culturale, ajutor pentru comunitatile afectate de inundatii, plus multe altele.

Exit mobile version