Opinia Timisoarei

Rasa de pe fata pamantului! A DISPARUT din Timisoara cea mai iubita fabrica a copilariei! Tu ce amintiri ai cu Kandia?

TIMISOARA. Cea mai veche fabrica de ciocolata din Romania, Kandia de la Timisoara, a disparut.  Cladirile de pe bulevardul 16 Decembrie colt cu Vacarescu au fost puse la pamant pana la ultima caramida. Odata cu ele a pierit si o particica din sufletul si istoria orasului.

Nu exista timisorean care sa nu fi gustat macar o data din deliciile care se faceau acolo. Maini iscusite scoteau bunatatile dulci care au incantat generatii intregi de banateni si nu numai.

Totul a inceput in 1890 cand se infiinta la Timisoara un mic atelier de zaharicale, care, cinci ani mai tarziu, producea deja bomboane si ciocolata. Abia in 1917, micuta fabrica avea sa primeasca denumirea de Kandia, dupa cea a unei insule grecesti.

Afacerea a luat avant, astfel ca in 1923 numara deja cateva sute de angajati si a inceput construirea unui nou corp de cladire, langa cel in care se nascuse atelierul de bomboane, iar fabrica a fost dotata cu cele mai moderne utilaje din acea vreme.

Vagoane intregi ticsite de cutii cu ciocolata fina plecau de la Timisoara in intreaga tara, iar romanii erau incantati de delicatesele banatene. Cu umpluturi speciale, creme si fructe, dupa retete pastrate cu strasnicie de producatori, bomboanele de ciocolata si tablele erau la mare trecere, astfel ca brandul Kandia devenise extrem de valoros si apartinea consortiului Bancii Timisoarei, dupa 1920.

Sursa foto: Business Magazin

Anii au trecut si Kandia nu a scapat de nationalizare, iar dupa Revolutia din 1989 a cunoscut o istorie zbuciumata.

Vechii proprietari ai terenului de sub fabrica, de peste 5.000 mp, mai multe familii de timisoreni l-au revendicat fara succes, dupa ce Kandia ajunsese la un fond de investitii.

Fabrica de ciocolata si produse zaharoase Kandia din Timisoara a disparut mai intai de pe harta economica a tarii in toamna anului 2003, dupa ce a fost absorbita de compania concurenta pe piata de profil Excelent Bucuresti. Aceasta afacere a purtat amprenta miliardarului libanez Fathi Taher, proprietarul fabricii de dulciuri din Capitala, care a decis sa lichideze concurenta din Banat. A negociat cu fondul de investitii care controla capitalul social al fabricii si, in schimbul sumei de 5 milioane de euro, dupa cum se vorbea la acea vreme, a devenit actionar majoritar si la Kandia. Proprietarul a hotarat inchiderea unitatii de la Timisoara si transferarea la Bucuresti a principalelor marci fabricate in Banat. Decizia a fost motivata prin lipsa de rentabilitate a intreprinderii, desi la vremea respectiva profitul anual al Kandia era de peste 3 milioane de euro. Angajatii au fost concediati.

In 2007, grupul Julius Meinl care detinea compania Kandia-Excelent a vandut-o celor de la Cadbury pentru nu mai putin de 100 milioane euro, astfel ca pentru o perioada, Kandia-Excelent a devenit Cadbury Romania.  Dupa alti 3 ani, Cadbury a fost preluata de Kraft si mai apoi rascumparata de Julius Meinl care i-a schimbat si numele in Kandia-Dulce.

Cert este ca in 2003 este relansat brandul Kandia, printr-o memorabila si impresionanta campanie de comunicare care a spart tiparele sociale ale momentului, folosindu-se  si o componenta erotica – Kandia, ciocolata cu dragoste.

Brandul simbol al Timisoarei traieste pe mai departe, insa din batrana fabrica cu o istorie de peste 125 de ani va ramane de acum inainte doar o amintire pe care banatenii o vor purta mereu in suflete.

Ce se va ridica pe locul fabricii Kandia si ce nu s-a demolat?

Odata pusa la pamant fabrica si parcela curatata, proprietarul are planuri mari cu terenul valoros aflat la intersectia 16 Decembrie cu Vacarescu. Surse neoficiale spun ca urmeaza sa se ridice mai multe blocuri de locuinte sau un supermarket.

Singurul imobil ce nu a fost demolat in zona este, se pare, chiar cel in care a functionat primul atelier de zaharicale deschis la 1890.

Proprietarul Kandia ar fi decis sa-l pastreze, iar potrivit acelorasi surse, casuta ar putea fi reconditionata si pusa in valoare. Daca planul va fi dus pana la capat, casuta ar putea fi transformata intr-un muzeu care sa aminteasca peste vremuri ca aici a fost candva cea mai iubita fabrica a copilariei fiecarui timisorean.


Tu ce amintiri ai cu Kandia? Scrie-ne la comentarii!

Exit mobile version