Opinia Timisoarei

Ramane sau nu Timisoara fara caldura la iarna? Unde merge ‘polita de asigurare’ a Primariei?

TIMISOARA. Daca in toamna anului trecut, pentru 24 de ore, 65.000 de locuinte au ramas fara caldura, municipalitatea spera sa poata evita repetarea unei asemenea situatii. Primarul Nicolae Robu crede ca a gasit solutia pentru ajuta in continuare Coltermul, dar si pentru ca timisorenii sa nu plateasca mai mult pentru caldura pe care o vor primi la iarna.

Consilierii locali au votat un proiect prin care Primaria urmeaza sa gireze un imprumut al Coltermului de la o banca pentru suma de 32.482.251. In urma votului dat de consilieri va fi creat de asemenea un fond de risc, in valoare de 4.300.650 de lei.

Sunt datorii catre furnizorii de carbune, de gaz, catre transportatori, si evident ca acestia pun presiune, si pe buna dreptate, sa li se plateasca. Cand vom face aceste lucruri pe care le-am pregatit cu hotararile de astazi si vom pune in practica majorarea de capital care a fost aprobata de mult de catre Consiliul Local, lucrurile vor merge bine. Majorarea de capital e de 60 de milioane de lei… Colterm are credite si Primaria garanteaza. Este vorba si de creditele vechi, dar Coltermul se straduieste de foarte mult timp sa ia un credit nou, insa nicio banca nu i-a dat in conditiile financiare de pana acum. Dupa ce se va imbunatati. Am vrut sa facem asta, sa luam noi si sa dam banii Coltermului, dar nu este legal. Trebuie sa ia Coltermul, iar noi putem doar sa garantam. Asta putem face„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Edilul spune ca s-a gasit o solutie astfel incat timisorenii sa nu plateasca mai multi bani pentru caldura si apa calda din sistemul centralizat in iarna care vine.

Coltermul vrea sa actualizeze pretul la gigacalorie conform cu realitatile. Asta nu inseamna ca se va modifica pretul pe care il vor plati abonatii. Pretul la nivel de abonat va ramane acelasi. Va trebui sa acoperim mai mult, creste subventia, dar nu stiu cu cat. In pasul urmator va creste subventia pentru a pastra constant pretul la consumator. Eu cred ca cetatenii merita. Este vorba de intre 65.000 si 70.000 de abonati si cred ca merita acest sprijin din partea bugetului local, pentru ca printre costurile cele mai mari pe care familiile le au, se numara si acestea„, a spus primarul Timisoarei.

Coltermul a dat deja drumul la caldura in Timisoara, de la inceputul lunii octombrie, in momentul in care temperaturile au scazut sub 10 grade celsius.

Exit mobile version