Opinia Timisoarei

Ramane buna de plata. Colterm pierde procesul prin care a cerut anularea amenzii record de 21 de milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare

TIMISOARA. Contestata in luna iunie, amenda uriasa, de aproape 107 milioane lei, adica 21 de milioane de euro, incasata de catre Colterm pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare, va trebui platita.

CITESTE SI: ‘Vrem sa facem trecerea de la un cartier in care autoturismul este prioritar la unul pentru oameni’. Primarul Dominic Fritz anunta primul proiect integrat de cartier la Timisoara si cauta proiectant 

Compania de termoficare a cerut anularea ei in instanta, insa zilele trecute, Curtea de Apel Timisoara a respins actiunea depusa de Colterm.

Amenda primita de la Autoritatea Fondului de Mediu este de 106.893.467 lei si reprezinta urmarea faptului ca pana la 30 aprilie Colterm nu a achizitionat certificatele aferente anului 2020, a caror valoare a fost calculata in ianuarie.

Desi era stiut faptul ca aceasta sanctiune va fi primita pentru nerespectarea normelor europene de poluare, administratia Fritz nu a convocat AGA de la Colterm pentru a analiza problema cumpararii acestor certificate.

CITESTE SI: Consilierul local Roxana Iliescu: Cred ca exista o agenda ascunsa a administratiei Fritz in privinta Colterm. Actuala echipa de conducere e incapabila sa rezolve dezastrul. Nu stia nici macar cum se convoaca AGA

Inainte de Craciun, Curtea de Apel Timisoara „respinge actiunea in justitie formulata de reclamanta Compania Locala de Termoficare “Colterm” S.A. prin administrator judiciar consortiul „Alfa & Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL si Insolvein SPRL”, in contradictoriu cu parata Administratia Fondului pentru Mediu, actiune avand ca obiect: – anularea Deciziei nr. 35, emisa de Administratia Fondului pentru Mediu in solutionarea plangerii prealabile (contestatiei fiscale), comunicata societatii reclamante la data de 09.08.2021; – admiterea plangerii prealabile (contestatiei fiscale) formulata de reclamanta impotriva Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021; – anularea in totalitate a Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021, in ceea ce priveste stabilirea in sarcina reclamantei a obligatiei fiscale in cuantum de 106.863.467 lei, in temeiul art. 9 alin (1), lit. s) din O.U.G. nr. 196/2005 (exonerarea de plata acestor sume); – obligarea paratelor la plata cheltuielilor de judecata. Respinge cererea reclamantei de obligare a paratelor la plata cheltuielilor de judecata„, se arata in solutia Curtii de Apel Timisoara, Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal.

Colterm poate ataca decizia cu recurs in 15 zile de la comunicare, insa e greu de crezut ca in acest rastimp vor putea fi depuse la dosar noi elemente care sa duca la o solutie diferita.

Va reamintim, Colterm a fost amendata in vara de Autoritatea Fondului de Mediu cu aproape 107 milioane lei (adica peste 21 de milioane de euro), pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare. Pe langa aceasta amenda, compania ar trebui sa plateasca si pretul celor peste 200.000 de asa zice certificate verzi, cotate la o valoare de 44 de euro bucata.

UPDATE:  Primaria Timisoara da vina pe ‘greaua mostenire’, dupa ce a pierdut procesul prin care a cerut anularea amenzii record de 21 de milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare 

Exit mobile version