Opinia Timisoarei

Punctul Muzeal Traian Vuia a fost inaugurat cu o demonstratie aviatica

TIMIS. Punctul Muzeal Traian Vuia din localitatea cu acelasi nume din judetul Timis, a fost inaugurat de catre autoritatile locale. La festivitati a avut loc si o demonstratie aviatica.

Este vorba despre o investitie realizata de Consiliul Judetean Timis din fonduri proprii. Lucrarile au inceput in mai 2008 si au fost finalizate in 2010. Inaugurarea a avut loc anul acesta deoarece administratia judeteana s-a ocupat, intre timp, de dotarea muzeului.

In urma cu 4 ani, am sfintit acest loc unde a fost construita aceasta cladire a Muzeului  dedicat lui Traian Vuia, unul dintre cei mai reprezentativi romani.  Muzeul a fost realizat prin grija CJ Timis si a Muzeului Banatului din Timisoara. Prin deschiderea acestui muzeu, cinstim memoria lui Traian Vuia”, a spus, la momentul inaugurarii, presedintele CJ Timis Constantin Ostaficiuc.

Valoarea totala a lucrarilor este de 2.959.621,87 lei, din care 2.833.459,92 lei reprezinta suma investita in cladirea care gazduieşte Punctul Muzeal „Traian Vuia”, iar 126.161,95 lei – dotarile aferente.

Cladirea este realizata din sticla şi beneficiaza de toate dotarile necesare, de la centrala termica la aparate de climatizare. De asemenea, vizitatorii vor putea admira macheta istorica a avionului Traian Vuia, dar şi macheta 1:2 a elicopterului Traian Vuia.

In data de 18 martie 2012 s-au implinit 106 ani de la primul zbor al marelui inventator banatean.

Traian Vuia s-a nascut in 1872 in satul Surducu Mic (parte a fostei comune Bujoru, astazi Traian Vuia, judetul Timis) a fost un inventator roman, pionier al aviației mondiale. Pe data de 18 martie 1906, la Montesson, langa Paris el a realizat primul zbor autopropulsat (fara catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decat aerul.

Exit mobile version