Opinia Timisoarei

Protest la Timisoara. Sindicalistii din Educatie: Am putea ingheta anul scolar. Foto

TIMISOARA. Aproximaticv 50 de profesori, membri de sindicat din Timis, au iesit in strada, la Timisoara, pentru a-si spune nemultumirile.

CITESTE SI: Facturi mai mari la caldura si apa calda in Timisoara. Administratia Fritz pregateste scumpirea gigacaloriei cu 17%. Nu e clar daca primaria acopera diferenta 

Dascalii cer salarii mai mari, atat pentru profesorii cu experienta, cat si pentru cei debutanti si personalul nedidactic, dar si reintroducerea sporurilor care le-au fost taiate in urma cu mai bine de 10 ani.

Profesorii s-au strans in fata Prefecturii Timis, unde au purtat si pancarte cu mesaje pentru guvernanti. „Prea putina ‘inflatie’ pentru educatie”, „Inainte de a va intreba cat costa educatia, intrebati-va cat valoreaza ea” sau „Voi cate zile puteti trai cu salariul unei ingrijitoare?” sunt doar cateva dintre mesajele afisate.

Reprezentantii sindicatelor spun ca se ia in calcul inghetarea anului scolar.

Cerem sporurile taiate in 2010, atunci cand s-au taiat si sporurile si salariile si nu s-a mai revenit cu taierea salariului. Se spunea ca se revine, nu s-a revenit. Era vorba despre 25% din concediu, nu s-a revenit din salariu. E vorba de sporul de zona izolata, de calculator pentru secretare, ele muncesc foarte mult, au teme de casa, salariul debutantilor, care este 2500. Cum poate trai un tanar cu 2500 de lei cand s-au scumpit curentul si alimentele de baza, cu ce mai ramane?…Vom continua aceste proteste si se estimeaza sa culmineze cu inghetarea anului scolar. Acum e o simulare, continuam si, daca nu se obtine nimic, vom ingheta anul scolar„, spune Radu Bilavu, presedintele Sindicatului Preuniversitare Paul popescu Neveanu.

Guvernantii trebuie sa inteleaga ca atat timp cat nu vor investi in Educatie, nu investesc nici in viitorul acestei tari. In momentul in care educatia va deveni o prioritate, vom putea vorbi despre aplicarea 100% a legii. Anual, din 2011 incoace s-a amanat alocarea a 6% din PIB pentru educatie, desi acest procent este prevazut printr-o lege organica, legea Educatiei Nationale nr.1 din 2011„, spune Andreea Iacobescu, presedinte al Sindicatului Oamenilor Liberi din Educatie Timis.

Sindicalistii i-au transmis cererile lor subprefectului Ovidiu Draganescu, care a organziat o noua intalnire cu profesorii, saptamana viitoare.

Exit mobile version