Opinia Timisoarei

Protest la Timisoara: ‘Fantana lui Nicolae Robu de pe Bega este de prost gust’! Cine spune asta?

TIMISOARA. Spectacolul de muzica, apa si lumini pe Bega nu este pe placul tuturor timisorenilor. Reprezentantii unei asociatii non-profit sustin ca fantana de pe Bega, promisa de Nicolae Robu inca din campania electorala, este, de fapt, un kitsch, un proiect de prost gust.

Va reamintim ca reprezentantii Primariei Timisoara incearca acum pentru a doua oara sa gaseasca o firma care sa intocmeasca studiul de fezabilitate pentru amenajarea fantanii pe Bega.

CITESTE SI: Jeturile luminoase care schimba punctul ZERO al Timisoarei. Totul despre nemaivazuta fantana de pe Bega ce se va regasi pe toate selfie-urile!

Reprezentantii Institutului pentru Dezvoltare Locala sustin ca sistemul de spectacole cu muzica, apa si lumini pe Bega este inutil.

„Institutul pentru Dezvoltare Locala considera ca un asemenea proiect este kitsch, de prost gust, un proiect care nu reprezinta deloc statutul si imaginea orasului Timisoara. De asemenea, Institutul considera ca cei 2 milioane de euro alocati pentru un astfel de proiect pot fi investiti in evenimente culturale, care pot contribui cu adevarat la imaginea orasului si care pot aduce Timisoarei titlul de Capitala culturala europeana in 2021. Cu astfel de investitii in proiecte neo-comuniste, grandioase si lipsite de substanta, Timisoara nu are nicio sansa in aceasta competitie europene”, sustine Gratian Mihailescu, presedintele asociatiei.

Acesta face un apel la oficialii Primariei Timisoara sa organizeze consultari publice cu timisorenii pentru a dezbate proiectul. Mai mult, cere ca municipalitatea sa consulte si arhitecti din Timisoara, dar si sectorul academic si pe cel de business.

Potrivit descrierii ONG-ului, „Institutul pentru Dezvoltare Locala este o organizatie non-profit cu o abordare integrata si holistica, ce realizeaza actiuni inovatoare, care se constituie in motoare de dezvoltare locala si regionala sustenabile la nivel european si international”.

________

UPDATE! Nicolae Robu: Nu va fi dezbatere, facem ce ne obliga legea, nu am ce discuta cu toti carcotasii

Primarul Timisoarei sustine ca cei care cer dezbatere publica si spun ca proiectul fantanii este unul de prost gust sunt, de fapt, carcotasi cu care nu are ce sa discute. Primaria Timisoara nu va organiza dezbatere pentru proiect, aceasta va fi organizata doar daca legea o cere.

„Nu am ce discuta cu toti carcotasii, cu toti protestatarii. Nu pot ei sa franeze dezvoltarea Timisoarei. Pe Facebook si acum este un sondaj. Cel putin 80% din cei ce raspund la sondaj, si nu sunt putini, agreeaza. Nu o sa fim la cheremul celor care sunt impotriva la absolut toate proiectele, eu pot demonstra, pentru ca se vad numele celor care voteaza. Dar la absolut orice sunt impotriva, pe ei nu-i intereseaza Timisoara, pe ei ii intereseaza sa boicoteze proiectele administratiei Robu, despre asta vorbim. Nu va fi (n.r. dezbatere), facem ce ne obliga legea, nu ce ne obliga ei. Cand va fi, vom face, deocamdata suntem la faza de studiu de fezabilitate. In momentul de fata avem 273 care agreeaza si 78 de comentarii, sunt multe comentarii pozitive si multe ale acelorasi. Deci, din cele 78 probabil vreo 30-40 sunt impotriva, cam jumatate. Sondajul este pe pagina Public Figure, pe pagina mea sunt prieten cu cine vreau eu. De oriunde poate sa voteze oricine, ma linisteste sondajul, nu am emotii”, a declarat primarul Nicolae Robu.

________

UPDATE! Mai multe asociatii de tineri din Timisoara isi arata sprijinul pentru proiectul fantanii de pe Bega. Iata comunicatul trimis presei de un grup de 15 asociatii:

Am constatat faptul ca un ONG numit „Asociatia Institutul pentru Dezvoltare Locala” este prezentat drept „societatea civila a Timisoarei”, societate care ar fi impotriva proiectului municipalitatii de a crea o fantana arteziana cu jocuri de apa si efecte multimedia. Respectam parerea oricarei organizatii insa nu putem sta nepasatori atunci cand se vorbeste in numele societatii civile Timisorene, iar organizatiile noastre sunt ignorate. Suntem 15 la numar si impreuna reprezentam si implementam proiecte pentru zeci de mii de tineri, prin urmare parerea noastra trebuie luata in considerare!

Organizatiile de tineret fac parte din societatea civila din Timisoara si se implica activ in toate demersurile care au ca beneficiari tinerii. Astfel, proiectul initiat de municipalitatea timisoreana priveste in mod deosebit si categoria de tineret.

Noi, zecile de mii de tineri, suntem deschisi la nou si chiar insistam ca mai multe proiecte similare sa fie realizate in orasul nostru. Apreciem si sustinem realizarea unui asemenea sistem de fantani care ar aduce numai beneficii tinerilor, organizatiilor de tineret si tuturor cetatenilor Municipiului Timisoara. Evident, cand spunem ca sustinem proiectul o facem conditionat de neafectarea navigabilitatii canalului, conditie care este indeplinita conform propunerii initiale.

Subliniem faptul ca un asemenea obiectiv ne este si de ajutor in activitatea organizatiilor intrucat face Timisoara mai atractiva pentru participantii externi, avand in vedere faptul ca desfasuram inclusiv proiecte ce aduc tineri internationali in capitala Banatului. Astfel se va crea un spatiu propice pentru a desfasura mai multe proiecte culturale, artistice, muzicale, si nu numai.

Consideram ca prin realizarea acestui proiect Timisoara va intra in randul oraselor fruntase din Europa, care au fantani similare, precum Barcelona(Spania), Varsovia(Polonia), Strasbourg(Franta) si va deveni astfel si punct de atractie pentru turisti. Mai mult, suntem convinsi ca absolut toti timisorenii vor ajunge sa aprecieze aceasta fantana si se vor mandri odata ce va fi realizata. Asadar, cerem Primariei Municipiului Timisoara sa realizeze cat mai repede acest sistem de fantani cu jocuri de apa si efecte multimedia tinand astfel cont si de opinia tinerilor din oras, ce reprezinta mai bine de 1/3 din populatia totala a orasului!

Organizatiile de tineret sustinatoare a actiunii:

1. Organizatia pentru Educatia Noua (OpEN)
2. Consiliul Judetean al Elevilor Timis (CJE Timis)
3. Liga Studentilor din Facultatea de Electronica si Telecomunicatii  (LSFETc)
4. Liga Studentilor din Facultatea de Automatica si Calculatoare (Liga AC)
5. Asociatia Regionala de Dezbateri, Oratorie si Retorica – Banat (ARDOR Banat)
6. Liga Studentilor din Facultatea de Mecanica Timisoara (LSFMT)
7. Institutul pentru Formarea Tinerilor
8. Liga Studentilor Chimisti din Timisoara (LSCT)
9. Asociatia Student Plus
10. Organizatia Studentilor Doctoranzi din Universitatea Politehnica Timisoara (OSDUPT)
11. Liga Studentilor din Facultatea de Management in Productie si Transporturi (LSFMPT)
12. Organizatia Studenteasca „Traian Lalescu” (OSTL)
13. European Law Students’ Association Timisoara (ELSA Timisoara)
14. Liga Studentilor din Facultatea de Electrotehnica si Electroenergetica (LSFEE)
15. Conventia Organizatiilor Studentesti din Politehnica (COSPol)

Exit mobile version