Opinia Timisoarei

Proiectul Timisoara Capitala Culturala Europeana poate pierde cel mai important premiu. Ar fi pentru prima oara in istorie. Avertismentul lui Alin Nica

TIMISOARA. Candidatul PNL pentru Consiliul Judetean Timis, Alin Nica, a tras un semnal de alarma privind pericolul care paste proictul Timisoara Capitala Culturala Europeana, avand in vedere numeroasele scandaluri din interiorul TM 2021.

CITESTE SI: E aproape gata primul pod provizoriu peste Bega. Retele intregi de irigatii, ridicate din calea Centurii de Sud la Timisoara. Stadiul lucrarilor. Foto 

In calitate de membru al juriului care desemneaza si monitorizeaza Capitalele Europene al Culturii si membru in Comitetul European al Regiunilor, Alin Nica s-a aratat ingrijorat de soarta TM 2021.

Chiar daca declaratia mea nu reprezinta pozitia Comisiei Europene sau a grupului de experti din care fac parte, experienta dobandita in cadrul juriului ma face sa trag un semnal de alarma cu privire la riscurile pe care Timisoara si Romania le poate suferi daca situatia tensionata nu se rezolva favorabil. Timisoara poate pierde Premiul Melina Mercouri in valoare de 1,5 milioane de euro, care se acorda detinatoarelor titlului la finalul perioadei de monitorizare. Niciodata in istoria de 35 de ani a acestei initiative europene nu s-a intamplat ca un oras detinator al titlului de Capitala Europeana a Culturii sa nu primeasca acest premiu simbolic„, a declarat Nica.

Liberalul spune ca nu exista pericolul pierderii, de catre Timisoara, a titlului de Capitala Culturala Europeana, dar ca masa negocierilor ar putea rezolva disensiunile din interiorul Asociatiei. Mai mult, Nica spune ca decizia Primariei Timisoara de a de implica activ in acest proiect este una cat se poate de buna.

Nu exista pericolul pierderii titlului, insa neacordarea Premiului Melina Mercouri ar afecta imaginea Timisoarei si a Romaniei in mod negativ. Cred ca toti factorii de decizie ar trebui sa se puna la masa negocierilor si sa gaseasca solutia cea mai buna pentru ca acest proiect sa continue sa fie functional. Ar fi un semnal foarte prost dat partenerilor externi daca va fi necesara o interventie a organismelor de control ale Uniunii Europene. Salut decizia Primariei de a se implica activ in rezolvarea situatiei si am increderea ca se vor gasi modalitati pentru pastrarea implicarii echipei de profesionisti din cadrul Asociatiei in noua forma a structurii de implementare a proiectului„, a mai declarat Nica.

Va reamintim, Primaria Timisoara a anuntat ca se retrage din Asociatia TM 2021 si va infiinta propria structura care va prelua proiectele Capitalei Culturale. Un proiect de hotarare in acest sens ar urma sa se regaseasca pe masa consilierilor locali la urmatoarea sedinta in plen.

VIDEO: George Stefanita

Exit mobile version