Opinia Timisoarei

Profesorii Facultatii de Stiinte Politice de la UVT se revolta: Petre Tutea nu poate avea o strada in Timisoara. De ce?

TIMISOARA. Decizia conducerii Primariei Timisoara de a numi straduta pietonala „Fara Nume” din zona Cetate dupa Petre Tutea isca revolte in randul profesorilor timisoreni.

Mai multe cadre didactice din cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Filozofie si Stiinte ale Comunicarii de la Universitatea de Vest scriu Consiliului Local Timisoara ca nu sunt de acord cu decizia luata de Comisia de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la Strazi din cadrul municipalitatii. Asta dupa ce opiniatimisoarei.ro a scris despre faptul ca micuta strada pietonala „Fara Nume”, perpendiculara pe strada Proclamatia de la Timisoara, va purta numele de „Petre Tutea”.

CITESTE SI: Straduta pietonala zisa si str. ‘Fara nume’ din centrul Timisoarei va avea in sfarsit un nume: Strada Petre Tutea!

Printre altele, acestia spun ca Petre Tutea nu a avut nicio relatie biografica cu Timisoara, a fost un legionar convins, „o personalitate controversata si neconsonanta cu spiritul civic si cultural al Timisoarei”.

Redam intreaga scrisoare pe care profesorii o semneaza si o trimit Consiliului Local Timisoara:

„Catre Consiliul Local Timisoara,

Am aflat recent din presa locala faptul ca o strada din centrul Timisoarei ar putea purta numele „Petre Tutea”. Propunerea a fost inaintata si aprobata de catre Comisia de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la Strazi, Parcuri, Piete urmand sa fie adusa in atentia Consiliului Local Timisoara in viitor. Consideram ca numirea unei strazi este unul din gesturile simbolice importante ale unei localitati avand un rol de identificare si constructie identitara. Imaginea de ansamblu a numelor strazilor orasului formeaza impreuna cu denumirile institutiilor publice, cu monumentele si celelalte obiecte urbane o configuratie fizica, concreta a valorilor noastre. In acest context dorim sa ne opunem propunerii mentionate. Aducem urmatoarele argumente.

1. Petre Tutea nu a avut nici o relatie biografica cu orasul Timisoara.

2. Petre Tutea a fost, in tinerete, membru al nomenclaturii legionare, avand pozitii de decizie in guvernarea legionara, a fost unul dintre autorii Manifestului Revolutiei Nationale si a publicat articole de presa propagand ideile legionare, motiv pentru care consideram ca este o personalitate controversata si neconsonanta cu spiritului civic si cultural al Timisoarei.

3. Simbolul Petre Tutea este legat de o configuratie ideologica de extrema dreapta straina de identitatea orasului nostru pe care ne-o dorim legata de valori ale libertatii, democratiei, tolerantei si progresului.

Cu stima,
Prof.dr. Robert D. Reisz, Facultatea de stiinte Politice, Filozofie si stiinte ale Comunicarii, Universitatea de Vest, Timisoara
Lect.dr. Constantin Parvulescu, Facultatea de stiinte Politice, Filozofie si stiinte ale Comunicarii, Universitatea de Vest, Timisoara
Lect.dr. Claudiu Mesaros, Facultatea de stiinte Politice, Filozofie si stiinte ale Comunicarii, Universitatea de Vest, Timisoara
Conf.dr. Ciprian Panzaru, Facultatea de Sociologie si Psihologie, Universitatea de Vest Timisoara”

Ramane de vazut ce decizie va lua conducerea Primariei Timisoara si daca Comisia de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la strazi va reveni asupra votului dat. Scrisoarea va fi depusa saptamana viitoare la sediul Primariei Timisoara.

Exit mobile version