Opinia Timisoarei

Prof. univ. dr. Marius Craina nu mai vrea nici taximetrie si nici turism cu ambulanta, in sistemul de sanatate timisorean! (P)

Prof. dr. Marius Craina, candidatul Pro România la funcția de primar al municipiului Timișoara, este de părere că sistemul de sănătate local are nevoie urgentă de o regândire din temelii. Fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara “Pius Brînzeu” trage un semnal de alarmă asupra situației delicate, în care se găsește infrastructura sanitară municipală, aflată în subordinea Primăriei Timișoara.

“Sunt decizii care trebuie luate rapid, cu discernământ și doar în interesul comunității. Sintagme de genul “merge și așa” sau “vedem ce-o fi și mâine” nu au ce căuta în vocabularul unei administrații, aflate în slujba cetățeanului.

Astăzi sistemul de sănătate local este unul pavilionar, care pune în pericol viața pacientului. Se face turism și taximetrie cu ambulanța între secțiile clinice ale spitalelor pentru că acestea sunt împrăștiate în tot orașul, iar timpul înseamnă viață pentru fiecare pacient”, spune dr. Marius Craina.

Fostul manager general al Spitalului Județean Timișoara consideră că rețeaua de spitale locale este inadecvată, total depășită tocmai pentru că funcționează în clădiri interbelice, care au fost transformate în unități sanitare, nu gândite de la început pentru activități medicale. “Primăria Timișoara a preluat, în 2003, un număr de 4 clădiri, în care funcționează unități spitalicești, angajându-se să le întrețină – Spitalul Clinic Municipal, Spitalul Clinic de Boli Infectioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș”, Spitalul Clinic nr. 5 de Obstetrică și Ginecologie “Odobescu”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu”. Timp de 17 ani, Primăria Timișoara a investit, în aceste 4 unități sanitare, sume fabuloase de bani, cu care ar fi putut construi cel puțin două noi spitale orășenești. Banii timisorenilor s-au dus pe reparații, zugrăveli, instalații termice și centrale, lucrări de apa și canal, igienizări. Alți bani s-au dus pe achiziții de aparatura medicală și modernizarea unor blocuri operatorii. Să bagi atâția bani, în clădiri total neadecvate, care nu mai corespund demult standardelor europene, care nu mai respecta circuitele medicale și normele sanitare, în loc să construiești spitale noi, este cel puțin o dovadă de lipsă de viziune”, este de părere dr. Marius Craina, candidatul Pro România la funcția de primar al municipiului Timișoara.

Îndrăgitul medic timișorean spune că, în Timișoara, în ultimii 30 de ani, nu s-a construit niciun spital nou, cu totul integrat. “Astăzi, sistemul public de sănătate al municipiului Timișoara este nefuncțional pentru că… nu este un sistem. Ca să fie un sistem public, trebuie ca, mai întâi de toate, administrația să investească în funcționarea lui si să-i pese. Toate investițiile în infrastructura sanitară și singurele, care au fost făcute de la Revoluție încoace, au fost proiectele unor oameni, eminamente de stânga: Casa Austria, Ortopedia și, astăzi, în finalizare, noul Spital de Copii și, în derulare, noua maternitate județeană. Ca atare, PROPUN, în primul rând, construcția unui adevărat spital municipal, care sa integreze, de la bun început, toate specialitățile. Un spital care să nu fie in centrul orașului, dar sa fie ușor accesibil. Vă propun, totodată, reabilitarea și modernizarea intregii infrastructuri ambulatorii municipale și a unitaţilor de primiri urgenţe! Mai mult, vreau să implementez unele soluții de telemedicină, care sa fie accesibile, în primul rând, persoanelor în vârstă, aflate sub tratament, care sunt mai puțin mobile. Și, nu în ultimul rand, informatizarea integrată si interconectarea întregii infrastructuri de sănătate publica, aflate in subordinea Primăriei Timișoara. Practic, un serviciu medical integrat, compact și pe specialități, care să pună capăt “turismului” cu ambulanța, între sectiile exterioare ale unităților spitalicești”, explică dr. Marius Craina, candidatul Pro România la funcția de primar al municipiului Timișoara.

 

 

Exit mobile version