Opinia Timisoarei

Productia iPhone 5, oprita. Angajatii celui mai mare producator de componente pentru smartphone sunt in greva

Mii de salariati sunt in greva inca de vineri intr-o fabrica a grupului taiwanez Foxconn din China, care produce componente pentru iPhone 5. Liniile de productie pentru cel mai nou model de iPhone au paralizat.

Gigantul taiwanez a fost afectat in ultimii ani, in uzinele din China, de o serie de sinucideri. Luna trecuta, una dintre uzinele sale a fost inchisa in urma unor violente intre paznici si muncitori, in care au fost implicati 2.000 de angajati si 5.000 de politisti.

Activitatea la fabrica din Zhengzhou (centrul Chinei) a incetat vineri, dupa ce conducerea a crescut calitatea produselor si le-a cerut salariatilor sa munceasca intr-o zi libera, a anuntat organizatia China Labour Watch al carei sediu se afla la New York.

„Aceasta greva rezulta din faptul ca muncitorii sunt supusi unei presiuni prea mari”, a declarat directorul China Labour Watch, Li Qiang, intr-un comunicat, citat de AFP si preluat de Mediafax.

„Potrivit salariatilor, numeroase linii de productie a iPhone au fost paralizate intreaga zi in mai multe cladiri ale fabricii”, arata comunicatul.

La greva au participat intre 3.000 si 4.000 de angajati, potrivit aceleiasi surse care nu a precizat insa cati angajati are fabrica.

Foxconn – numarul unu mondial in productia de piese pentru computere – asambleaza in general produse pentru Apple, Sony si Nokia si are un milion de angajati in China, dintre care jumatate sunt in Shenzhen, in sudul tarii.

Exit mobile version