Opinia Timisoarei

Primul tramvai nou, dupa 50 de ani la Timisoara, e pe sine si va circula pe linia 1. Poate transporta pana la 200 de calatori. Video

TIMISOARA. Ajuns la Timisoara noaptea trecuta, primul tramvai nou produs in Turcia intra in probe pentru cateva luni. Dupa aceasta perioada, el va circula pe linia 1 si va putea transporta pana la 200 de persoane.

Cu o lungime de 30 de metri si o autonomie de 63 de kilometri pe bateriile electrice, este singurul tramvai din lume cu aceasta din urma particularitate.

CITESTE SI: Jardinierele de pe strazi stau goale de saptamani la Timisoara, iar florile mor in sere. Roxana Iliescu acuza un ordin al Administratiei Fritz: Sa lasi sa moara peste 100.000 de flori din ratiuni politice mi se pare o iresponsabilitate crasa 

A facut o saptamana pe drum dupa ce a iesit pe poarta fabricii Bozankaya vinerea trecuta, iar transportul s-a dovedit o adevarata provocare.

Vineri, in jurul orei 23.00, noua garnitura dintr-un total de 21 de bucati comandate de Primaria Timisoara, a intrat in oras. A trecut pe sub pasajul Michelangelo si a fost asezata pe sine langa Catedrala Mitropolitana.

 

Dupa ce va trece de toate testele, tramvaiul urmeaza sa fie omologat de catre Autoritatea Feroviara Romana, iar apoi se va trece la productia de serie pentru comanda facuta de Primaria Timisoara.

Urmatoarele 2 tramvaie ar putea ajunge la Timisoara cel mai probabil in luna octombrie, spune directorul STPT Nicolae Bitea.

VIDEO: George Stefanita

CITESTE SI: Se cauta proiectant pentru o hala in care sa nu patrunda praful, temperatura sa nu coboare sub 5 grade si sa fie pazita de incendii. In ea se va asigura mentenanta pentru noile tramvaie de la Timisoara

Va reamintim, acesta este primul dintr-o serie de 21 de tramvaie noi  ce vor ajunge la Timisoara. Toate vor fi articulate, cu podea coborata, actionate prin invertoare si motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la reteaua de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice (baterie montata in tramvai), cu post de conducere la un singur capat si usi de acces pe partea dreapta fata de directia de mers. Bateriile ofera o autonomie de 63 de kilometri. Lungimea tramvaiului este de 29 de metri si poate transporta pana la 200 de calatori.

Proiectul prin care s-a castigat finantarea europeana a fost impartit in 3 etape, fiecare dintre ele cuprinzand cate 7 garnituri. Astfel, odata cu semnarea ultimului contract, la Timisoara erau prevazute sa ajunga, in urmatorii ani, 21 de tramvaie noi, produse de turcii de la Bozankaya Otomotiv, cu posibilitatea extinerii pana la 40 de garnituri.
Iata insa ca, in urma aprobarii celei de-a treia finantari, zestrea de mijloace de transport noi de la Timisoara e prevazuta sa creasca, cel putin deocamdata, la 21, conform actului aditional la contract incheiat de Primarie. Ramane de vazut daca, in cele din urma, flota de tramvaie a orasului va fi innoita cu 40 de garnituri.

Valoarea totala a fiecarei garnituri se ridica la 9.736.875 lei, fara TVA, adica aproximativ 2,4 milioane de euro bucata, cu TVA.

Exit mobile version