TIMIȘOARA. Recunoaștere pentru cercetarea românească în medicină la Timișoara.
Realizat sub coordonarea dr. Cristina Oprean la Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara, timp de 2 ani și 5 luni, studiul a monitorizat evoluția a 350 de paciente cu cancer de sân metastatic hormonodependent. În proiect au mai fost incluse încă cinci centre oncologice din România: două din București, două din Cluj și unul din Iași. Este pentru prima dată când protocolul unui astfel de studiu este validat la nivel internațional.
„Publicarea protocolului într-o revistă internațională de specialitate atestă faptul că metodologia, obiectivele și criteriile clinice aplicate în studiul românesc respectă standardele riguroase ale cercetării medicale. Spre deosebire de studiile clinice clasice, unde sunt incluși doar pacienți care îndeplinesc criterii riguroase de eligibilitate, vârstă, stare generală, lipsa altor boli, studiile de tip real-World reflectă realitatea din spitale și cabinete medicale. În cadrul acestui studiu, au fost incluse paciente cu vârste foarte diferite, cu metastaze localizate în diverse organe, unele cu comorbidități și stări clinice mai puțin stabile, paciente care, de regulă, nu sunt incluse în studiile clinice clasice„, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.
Cancerul mamar metastatic reprezintă cea mai avansată formă a bolii, în care celulele canceroase s-au răspândit dincolo de ganglionii limfatici axiliari. La nivel european, aproape 30 la sută dintre pacientele cu cancer de sân ajung în această etapă.
În România, statisticile sunt și mai alarmante: aproape 10.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual, iar dintre acestea, un procent însemnat, mai mare decât cel de la nivelul Uniunii Europene, sunt în stadii avansate. În plus, până la 30% dintre pacientele tratate inițial pot dezvolta ulterior metastaze.
„Tratamentul aplicat în cadrul studiului a vizat subtipul HR-pozitiv/HER2-negativ, hormonodependent, care reprezintă cea mai frecventă formă de cancer mamar la nivel mondial. Au fost analizate caracteristici clinice complexe. printre care s-au numărat vârsta pacientei, stadiul bolii la momentul diagnosticării, istoricul tratamentelor oncologice, numărul și localizarea metastazelor, prezența altor afecțiuni cronice și medicația concomitentă. Rezultatele obținute în urma acestui studiu au fost promițătoare„, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.
Tratamentul aplicat în cadrul studiului s-a bazat pe hormonoterapie, împreună cu un medicament țintit – inhibitor de CDK4/6 recomandat în cazul subtipului HR-pozitiv/HER2-negativ. Acest tratament s-a dovedit a fi bine tolerat, chiar și în rândul pacientelor cu un profil medical complex.
Studiul a demonstrat că, în condiții reale de practică medicală, se pot obține rezultate comparabile cu cele din studiile clasice de înregistrare a medicamentelor.