Opinia Timisoarei

Primarul Nicolae Robu si fostul edil Gheorghe Ciuhandu au fost trimisi in judecata de DNA, alaturi de alti 7 fosti sau actuali angajati ai Primariei Timisoara. Sunt acuzati ca au vandut ilegal 207 imobile ale statului

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe primarul Timisoarei Nicolae Robu, pe fostul edil Gheorghe Ciuhandu si alti 7 fosti sau actuali angajati ai Primariei Timisoara in dosarul caselor nationalizate vandute ilegal.

Cei 9 sunt acuzati de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in forma continuata (5 inculpati) respectiv in forma simpla (4 inculpati).

Procurorii spun ca prejudiciul se ridica la aproape 10 milioane de euro.

Inculpati sunt:

MIUT NICUSOR-CONSTANTIN, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timisoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timisoara si Directiei Patrimoniu din cadrul primariei mun. Timisoara (199 contracte);

CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timisoara (61 de contracte);

COJOCARI IOAN, secretar al primariei municipiului Timisoara si coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primariei (61 contracte);

ROBU NICOLAE, la data faptelor si in prezent, primar al municipiului Timisoara (2 contracte);

DIACONU DAN-AUREL, la data faptei viceprimar al municipiului Timisoara (un contract);

STOIA TRAIAN-CONSTANTIN, la data faptei viceprimar al municipiului Timisoara (un contract);

STAIA MARTIN, la data faptelor director al Directiei Patrimoniu si respectiv al Directiei Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse din cadrul municipiului Timisoara (2 contracte);

VIRLEA SIMONA, la data faptei jurist al Primariei municipiului Timisoara (un contract);

IOVA GABRIELA, la data faptei jurist al Primariei municipiului Timisoara (un contract).

In rechizitoriul intocmit, procurorii sustin ca in perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei noua functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara (majoritatea cu functii de conducere) si-ar fi incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, in mod nelegal, 207 de imobile ce apartin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept sa le cumpere, cauzand un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) in dauna statului. In urma efectuarii urmaririi penale, s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz serviciu in legatura cu incheierea unui total de 207 contracte de vanzare-cumparare, fiecare contract pentru cate unui imobil ce a facut obiectul Legii nr. 112/1995.
Astfel, in perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, participarea inculpatilor la incheierea contractelor presupus nelegale este urmatoarea, cu precizarea ca, in unele situatii, ar fi participat mai multi inculpati la incheierea presupus nelegala a aceluiasi contract: Miut Nicusor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Staia Martin (2 contracte), Virlea Simona (1 contract) si Iova Gabriela (1 contract).

In luna ianuarie 1996 a intrat in vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist. Aceasta lege le dadea drept fostilor proprietari si mostenitorilor lor sa isi redobandeasca imobilele confiscate in mod abuziv de regimul comunist sau sa primeasca despagubiri pentru acele imobile.
Totodata, legea a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai acelor chiriasi care dovedeau ca, la data intrarii in vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de inchiriere a acelor imobile si le ocupau la acea data.
Cu toate acestea, inculpatii ar fi incheiat contracte de vanzare-cumparare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 si care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobandeasca respectivele imobile.
Functionarii din cadrul primariei Timisoara ar fi vandut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice stabilite in baza Legii 112/1995 si HG 20/1996, desi cunosteau ca respectivele dispozitii nu mai erau aplicabile acelor persoane.

Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila in cauza, solicitand in principal restituirea bunurilor imobile in natura si restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii, prin revenirea acestora in proprietatea statului si prin anularea actelor juridice produs al infractiunii.
in subsidiar, in masura in care repararea prejudiciului in natura nu mai este posibila, s-a solicitat repararea prejudiciului in cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro).
In vederea recuperarii prejudiciului, s-au instituit masuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timis, cu propunere de mentinere a masurilor asiguratorii.

Ancheta DNA Bucuresti in acest dosar a inceput in 2015 cand procurorii au facut perchezitii la Primaria Timisoara de unde au plecat cu un microbuz burdusit cu documente, toate vizand dosarele de vanzare a mai multor vile, case si apartamente din oras in baza Legii 112/1995, printre beneficiari aflandu-se magistrati, procurori, politisti, dar si mai multe familii de rromi.

Potrivit legii 112, locuintele care fusesera nationalizate de catre comunisti, aflate in proprietatea statului, puteau fi vandute chiriasilor care le ocupau. Numai ca la Primaria Timisoara, comisia de aplicare a Legii 112 a emis o nota prin care se permitea vanzarea unor astfel de locuinte celor care nu erau chiriasi in momentul intrarii in vigoare a legii.

Ramane asadar de vazut daca Nicolae Robu va mai putea candida din partea PNL in urmatoarele alegeri locale pentru fotoliul de primar al Timisoarei, date fiind problemele penale cu care se confrunta si faptul ca liberalii au intocmit inca de acum cativa ani un set de criterii de integritate in baza carora se poate depune o candidatura din partea partidului.

Exit mobile version