Opinia Timisoarei

Primarul Dominic Fritz, mesaj pentru timisoreni, la final de an: ‘Fiecare zi mi-a dat convingerea ca mergem in directia cea buna’

TIMISOARA. Edilul Timisoarei, Dominic Fritz, a postat pe pagina sa de socializare un mesaj pentru timisoreni, la final de an. Acesta a punctat principalele proiecte demarate in 2021 si a facut o scurta prezentare a planurilor pentru 2022.

CITESTE SI: Stadionul lego intrat la licitatie, baza sportiva in constructie in sudul orasului, arena de 32.000 de locuri, inca un vis. Cum se va schimba infrastructura sportiva din Timisoara in 2022

Anul 2021 nu a fost deloc usor. O lupta zilnica pentru repornirea proiectelor care au fost blocate, aducerea administratiei pe o baza buna si transparenta si pregatirea proiectelor pe termen lung pentru dezvoltarea Timisoarei.

Dar, fiecare zi mi-a dat convingerea ca mergem in directia cea buna. Schimbarea nu se poate produce peste noapte. Si nici nu ar fi bine sa se intample asa.

Cand tragem linie, vedem ca am reusit sa aducem, anul acesta, in bugetul local, din fonduri europene, mai multi bani decat in ultimii patru ani impreuna: 100 de milioane de lei, ca urmare a deblocarii si pornirii mai multor santiere. Avem o suma record pentru istoria Timisoarei, platita pentru lucrari efectuate la drumuri, scoli, spitale, obiective culturale etc., de peste 240 de milioane de lei. Prin Centrul de Proiecte nou infiintat, am sustinut financiar, anul acesta, 115 proiecte culturale, sportive si de tineret cu 11 milioane de lei.

si, da!, impreuna cu colegii mei am fost nevoiti sa ne asumam si decizii nepopulare si dureroase, care din motive politicianiste nu au fost luate la timp: cum e actualizarea in conformitate cu realitatea a pretului la gigacalorie sau aducerea la acelasi nivel a impozitului pentru cladirile nerezidenţiale indiferent de forma de proprietate„, a scris primarul Dominic Fritz.

Pe de alta parte, Fritz a reamintit mult promisa digitalizare a primariei, despre care spune ca se va concretiza in 2022, si nu a ratat ocazia sa se laude cu restul proiectelor, cele mai multe incepute de vechea administratie, ce se vor derula anul viitor.

Continuam reformele incepute anul acesta: o administratie transparenta, atragerea de profesionisti in Primarie si deschiderea catre cetatean. incepem programul de bugetare participativa, introducem reforma in sistemul de achizitii publice prin infiintarea unui singure structuri care sa se ocupe de achizitii pentru toate institutiile din subordinea primariei, digitalizam procedurile de lucru ale primariei si reducem interactiunea de la ghiseu, regandim sistemul de termoficare pe baze noi, nepoluante si remodelam sistemul de mobilitate pentru a fi accesibil pentru toata lumea.

Sunt pasii siguri pe care ii facem in directia cea buna, pentru ca peste trei sau patru ani sa fim multumiti de efectul masurilor luate acum, intr-un oras in care ne place sa traim.

Anul viitor vom vedea si rezultatele procesului de digitalizare, la care lucram deja, pe trei paliere: partea birocratica de formulare, dosare, plati, reclamatii si sesizari pentru care timisoreanul vine la ghiseu, o facem accesibila si in online; apoi digitalizam procesele din spatele acestei interfete birocratice, pentru ca primaria sa raspunda mai repede si mai productiv solicitarilor cetatenilor. si in al treilea rand, colectarea de date din oras prin senzori capabili sa capteze date in timp real, pe baza carora sa luam decizii rapide si corecte.

2022 este anul proiectelor care vor schimba modul in care ne deplasam in Timisoara. Continuam lucrarile pe Cetatii si Bogdanestilor si incepem Stan Vidrighin. Toate sunt proiecte in care investim in linii de tramvai, carosabil, piste pentru biciclete, trotuare si spatii verzi, pentru a crea culoare de mobilitate deschise tuturor. Apoi, sunt lucrarile de la Solventul – pe de o parte pasajul, la care avem deja constructor, iar pe de alta parte, podul, la care proiectantul a inceput elaborarea documentatiei tehnice. Lansam licitatia si pentru podul de la ISHO. Aceste trei mari lucrari de infrastructura vor rezolva o problema veche de decenii a traficului in Timisoara, si anume inchiderea inelelor de circulatie. Pornim lucrarile si la cele doua pasarele pietonale si velo, de la Universitate si din Iosefin. Anul viitor, vom simti o imbunatatire a transportului public local, cu noi tramvaie si cu noile autobuze cumparate in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii.

Continuam lucrarile la infrastructura culturala. incepem MultipleXity, Centrul pentru Arta, Tehnologie si Experiment, terminam santierele la cinematografele Victoria si Dacia, si le continuam pe cele de la cinema Studio si de la Turnul de Apa din Iosefin.

Incepem lucrarile si la infrastructura de servicii sociale si ridicam cu fonduri europene doua centre de zi, unul in Kuncz si unul in Freidorf. Finalizam Corpul B de la Spitalul de Copii si continuam lucrarile avansate de la noul centru de recuperare de la Spitalul V. Babes.

Dam startul marilor santiere si in domeniul educatiei: reabilitarea Liceului Carmen Sylva, noua cladire de la Liceul Waldorf, extinderea scolii Generale 30 sau noul corp de cladire de la Generala 13. Continuam lucrarile la corpul nou de cladire de la Lenau si la cele trei crese in constructie – pe Bogdanestilor, in Ciarda Rosie si pe I.I. de la Brad, care vor rezolva o parte din deficitul de locuri pentru cei mici. in acelasi timp, eficientizam si intarim gestionarea domeniilor cele mai importante pentru viitorul nostru prin concentrarea eforturilor in noua institutie Administratia pentru Educatie si Sanatate a Municipiului Timisoara.

Finalizam documentatii pentru proiecte noi pentru a atrage finantari europene prin PNRR si noul Program Operational Regional. Vom avea proiectele care vor schimba felul in care arata acum zone extinse din oras: zona Traian prin regenerarea a patru piete si 12 strazi, Magistrala verde sagului – Centru, un proiect emblematic pentru noua politica de mobilitate in Timisoara, remodelarea cartierului Dacia prin prioritizarea nevoilor oamenilor, traseul Revolutiei sau Piata Victoriei, unde lansam un concurs international de solutii de proiectare„, a adaugat Fritz.

 

Exit mobile version