Opinia Timisoarei

Primarul Dominic Fritz anunta ca noua maternitate a Spitalului Municipal din Timisoara ar putea fi construita cu bani din PNRR. Ministerul Sanatatii il contrazice

TIMISOARA. Cu toata documentatia finalizata inca de pe vremea fostei administratii, noua maternitate a Spitalului Municipal, care urmeaza sa fie construita in zona Bogdanestilor, ar putea fi finantata prin Planul National de Redresare si Rezilienta.

Potrivit primarului Dominic Fritz, proiectul se afla pe lista scurta, astfel ca exista sanse ca banii necesari pentru construirea maternitatii sa fie obtinuti prin PNRR.

Zilele astea la Ministerul Sanatatii se finalizeaza lista cu cele 25 de spitale care urmeaza sa fie finantate din PNRR.
Noi, la Timișoara avem un proiect de spital gata autorizat, care asteapta doar finantarea ca sa inceapa lucrarile. Se afla pe lista scurta cu cele 49 de proiecte care au ajuns in faza finala„, a scris primarul pe pagina sa de Facebook.

Investitia pentru realizarea noului spital se ridica la 150 de milioane de euro, iar daca va primi finantare, ar trebui sa fie finalizat inainte de 2026.

UPDATE: Doctorul Adriana Pistol, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, spune ca in Romania nu se va construi niciun spital nou cu fonduri din PNRR, ci doar vor fi reabilitate cele existente.

” Problema e ca in PNRR aceste 25 de spitale sunt finantate pentru diverse imbunatatiri, reconstructii, reamenajari, partial sau in totalitate, in anumite sectii. Deci, nu vor fi construite 25 de spitale noi. Dar cate vor fi construite? Niciunul.”, a declarat, luni dr. Adriana Pistol, intr-o conferinta de presa.

***

Va reamintim, cladirea se va intinde pe 20.336 mp de teren la care se adauga Corpul Administrativ pe o suprafata de 5.200 metri.

Maternitatea va avea 6 etaje, in care se vor regasi 6 sali de nasteri, alte 6 sali de operatie in Blocul Operator si 3 in Blocul de Nasteri.

In ceea ce priveste paturile la sectia Obstetrica – Ginecologie vor fi 150 paturi, Neonatologie – 70 paturi, Nou nascuti eutrofici – 43 paturi, la Sectia ATI vor fi 16 paturi pentru adulti, 15 pentru Prematuri si 12 pentru Prematuri ATI. Alte 24 de paturi vor fi pentru spitalizari de o zi.

In cadrul spitalului vor exista si alte compartimente, laboratoare, Departamentul de fertilizare in vitro si echipamentele pentru fertilizare in vitro. Unele saloane vor fi cu 2 paturi si baie proprie, va exista si o bucatarie care va deservi maternitatea si sectiile la distanta, dar si o spalatorie care va acoperi nevoile intregului spital.

In prezent, Maternitatea Odobescu, ce apartine de Spitalul Municipal Timisoara, isi desfasoara activitatea intr-o cladire care apartine comunitatii evreiesti, pentru care Primaria plateste chirie.

Exit mobile version