Opinia Timisoarei

Primaria Varset da lectii de estetica urbana edililor din Timisoara. Cum arata fantanile din micutul oras sarbesc si cum arata cele din capitala Banatului

TIMISOARA. Oficialii din administratia timisoreana recunosc ca fantanile de la noi nu au valente artistice, dar spun ca au ales sa le construiasca asa pentru ca sunt mai ieftine, spre deosebire de vecinii sarbi care au investit in infrumusetarea orasului de la granita cu Ramania.

custom essay writing service

Un mic oras, aflat in Banatul sarbesc din provincia Voievodina si la numai 12 km de granita cu jud. Timis, le da o lectie de estetica urbana si simt gospodaresc edililor din capitala Banatului romanesc, in ceea ce priveste fantanile arteziene.

Primaria din Varset a refacut, recent, zona de promenada din centrul orasului, unde a dezvoltat un proiect platit din banii comunitatii, dar si din fonduri europene. Noul mobilier urban, fantanile arteziene si statuile, imbracate in marmura, nu au corespondent in Timisoara.

Investitia de la Varset, desfasurata in doua etape, a scos din bugetul primariei peste 200.000 de euro, iar din fondurile europene inca 300.000 de euro. “Primaria a vrut si a reusit, sa faca un lucru deosebit in Varset, ceva cu care sa ne mandrim si care sa poata fi inclus intr-o mapa sau catalog de prezentare a orasului. Proiectantul lucrarii a cistigat concursul organizat pentru zona pietonala si parcul din central orasului. El a tinut cont de solicitatrea primariei astfel ca elementele de mobilier urban sa fie originale, dar identice pentru cele doua locuri”, spune Remus Avramescu, ziarist, corespondentul din Voievodina al televiziunii nationale sarbe, de la Belgrad.

Primaria din Varset a ales sa faca ceva reprezentativ pentru oras si nicidecum ceva de mantuiala de care sa le fie rusine locuitorilor.

Fantanile rusinii

Peste granita, la Timisoara, administratia Ciuhandu a facut o fantana arteziana in mijlocul unui bulevard ca sa nu fie doar betoane la intesectia dintre strazile Pestalozzi si Vasile Parvan. Ca sa nu mai vorbim ca pe malul Begai, in parcul din spatele Catedralei Mitropolitane, sunt 6 „fantani tasnitoare”, lasate in paragina, care nu functioneaza si in care apa ramasa de la ultima ploaie, miroase urat.

“Nu stiu ce e cu fantanile alea. Eu nu le-am vazut functionand. O sa-i intreb pe cei de la Aquatim. Cat priveste fantana de la Pestalozzi, ea e o fantana amarata de cateva mii de euro, care nu canta manele, nu are lumini, e o chestie simpla. Ea nu are nici o pretentie estetica si a fost facuta ca sa nu fie doar betoane intr-o intersectie. Daca deranjeaza o demolam. Daca faceam ceva ca la Varset ieseau vorbe ca e prea scumpa. Daca am facut-o simpla, din piatra, nici asa nu e bine”, spune viceprimarul Timisoarei, Adrian Orza, deranjat de comparatia cu micul orasel din Banatul Sarbesc.

Parere de architect: „Un cazan cu spuma “

“Fantana de pe Pestalozzi nu are nici un Dumnezeu. E o vana cu niste tasnitori. A intrat in constiinta publica prin faptul ca unii arunca acolo niste detergent si totul se transforma apoi intr-un cazan cu spuma. Normal ca nu reprezinta vreun jalon estetic in Timisoara si e pacat ca se arunca banii publici pe astfel de improvizatii. Cred ca timisorenii merita mult mai mult. Fantanile orasului ar trebui realizate in asa fel incat ele sa fie cuprinse in catalogul de prezentare al urbei. De cele de pe malul Begheiului, ce sa mai vorbim. Niste rebuturi. Nu exista, deocamdata, termen de comparatie cu cele de la Varset”
, spune un reputat arhitect timisorean.

zp8497586rq
Exit mobile version