Opinia Timisoarei

Primaria Timisoara nu mai cumpara tramvaie noi! Le reconditioneaza pe cele vechi, cu aproximativ jumatate de milion de euro bucata

TIMISOARA. Primarul Nicolae Robu a anuntat ca a renuntat la ideea de a cumpara tramvaie noi din bugetul Primariei Timisoara si ca cea mai buna solutie este reabilitarea tramvaielor existente.

Nicolae Robu s-a intors de la Iasi, unde a vizitat o fabrica de reabilitare a tramvaielor si vagoanelor de tren si a ajuns la concluzia ca, pentru Timisoara, in acest moment, cea mai buna solutie este reconditionearea garniturilor. Nu se va trece insa la aceasta operatiune  pana cand nu vor fi consultate si alte oferte.

Vizita de ieri, la Iasi, a fost binevenita. Am vazut un tramvai reabilutat care la origini era asemanator cu tramvaiele noastre, insa mai ingust. Dupa reabilitare arata excelent, absolut ca unul nou, are toate facilitatile pe care le contine un tramvai nou, asta insemnand incalzire la fiecare scaun, climatizare, internet WiFi, instalatie de sonorizare, 6 camere video montate in fiecare vagon, scaune confortabile si aratoase, sistem de actionare ultramodern, exact ca cel folosit de mari companii pe tramvaiele noi, caroserie noua si o forma aleasa de beneficiari. A ramas vechi doar sasiul si rotile„, a declarat edilul.

Potrivit lui Robu, pretul de reabilitare a unui astfel de tramvai ajunge la 500.000 de euro, iar durata de viata este de 10-15 ani. Pretul unui tramvai nou este cel putin triplu.

Voi face vizita si la RATB pentru ca am inteles ca si RATB stie sa modernizeze tramvaie, furnizorul va fi stabilit printr-o licitatie publica. Incepem cu reabilitarea unui tramvai, din venituri proprii. Daca programele europene vor permite folosirea de fonduri si pentru asa ceva, atunci vom depune proiecte si pentru reabilitare si pentru achizitia de tramvaie„, a spus primarul

Robu a mai explicat ca un minim de 30 de tramvaie pot fi reabilitate la Timisoara, insa a renuntat la ideea cumpararii din venituri proprii a acestor mijloace de transport in comun.

Pe veniturile noastre am renuntat, nu avem suficiente venituri pentru a cumpara tramvaie noi. Ramane in atentia noastra ideea, in masura in care putem obtine fonduri europene„, a mai precizat el.

CITESTE SI: Reconditionarea sau cumpararea de tramvaie noi, care e varianta ideala pentru Timisoara? 60 de tramvaie functionale sunt in parcul RATT

[poll id=”395″]

Exit mobile version