Opinia Timisoarei

Primaria Timisoara interzice nuntile tiganesti. O lege noua, in discutie la Consiliul Local

TIMISOARA. Spunem adio nuntilor facute de romi in capitala Banatului? Consilierii locali vor sa starpeasca petrecerile sau inmormantarile care blocheaza strazi intregi in timpul verii. Cum? Printr-o noua hotarare de consiliu local. Alesul PSD Radu Toanca sustine ca s-a saturat ca orasul Timisoara sa fie facut de ras peste hotare, asa ca pregateste un mare ‘NU‘ petrecerilor de acest fel.

„Suntem de mirul lumii. Am citit un articol in presa britanica, in care un rom spunea ca, de fapt, tipul acesta de eveniment este specific Timisoarei si noi, romanii, am vrea si noi evenimente de genul acesta, dar nu avem bani. Asta nu e Timisoara! In plus, am prins vara aceasta o inmormantare, eram la un eveniment sportiv si am stat 15 minute sa treaca un convoi de o inmormantare tiganeasca. Se bucurau, cantau manele, erau zeci de oameni…”, ne-a povestit Radu Toanca, motivand de ce a initiat un astfel de proiect de hotarare.

Practic, consilierul local vrea sa interzica, pe raza Timisoarei, „organizarea de evenimente care aduc atingere ordinii si linistii publice”. Proiectul de hotarare ce va ajunge vineri pe mesele consilierilor locali are, de fapt, 3 articole.

„Articolul 1 spune ca se interzice organizarea, pe raza Municipiului Timisoara, de evenimente – nunti, botezuri, inmormantari, zile de nastere, zile onomastice – care aduc atingere ordinii si linistii publice. Sunt exceptate de la articolul 1 acest tip de evenimente care obtin, in prealabil, avizele Comisiilor de Ordine Publica si de Circulatie, iar articolul 3 spune ca se mandateaza Politia Locala ca, in cazul in care asemenea evenimente nu au cele doua avize, sa le poata stopa, in colaborare cu alte institutii”, ne-a mai explicat Toanca.

Alesul social democrat sustine ca nu are insa avizul juristilor din primarie pentru proiectul de hotarare, insa a insistat introducerea lui pe ordinea de zi a sedintei, asa ca ramane ca colegii lui din Consiliul Local Timisoara sa decida daca il voteaza sau nu.

„Nu am primit aviz de legalitate, pentru ca spune si legea asa ceva. Eu sunt de acord, sunt o gramada de legi, dar desi am avut legi, nu s-a intervenit. Pana acum le trebuiau numai avizul de la Comisia de Ordine si Liniste Publica. Ei isi angajau un avocat sa obtina avizul, care mergea la comisie si il obtinea pe loc. Avizul pentru Comisia de Circulatie se obtine mult mai greu, din ea fac parte si reprezentanti ai Politiei Nationale, ai Politiei Locale, sunt si specialisti, si drumari. E un filtru mai dificil. Dar eu am convingerea ca HCL-ul este perfect legal, am discutat cu mai multi juristi”, a mai precizat Radu Toanca.

Consilierul local spera ca colegii lui din CLT vor aproba proiectul de hotarare si astfel va reusi sa stopeze nuntile cu alai din capitala Banatului, care au dus renumele orasului nostru dincolo de granite.

Exit mobile version