Opinia Timisoarei

Primaria Timisoara da vina pe ‘greaua mostenire’, dupa ce a pierdut procesul prin care a cerut anularea amenzii record de 21 de milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare

TIMISOARA. Primaria Timisoara reactioneaza, dupa ce Curtea de Apel a decis sa mentina amenda record de 21 de milioane de euro pentru Colterm, pentrru ca administratia Fritz nu a cumparat certificatele de poluare si spune ca de vina este vechea administratie. De asemenea, reprezentantii Primariei mai spun ca municipalitatea continua procesul de retehnologizare a companiei, aceasta desi Coltrem a intrat in insolventa.

CITESTE SI: Ramane buna de plata. Colterm pierde procesul prin care a cerut anularea amenzii record de 21 de milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare

Decizia Curtii de Apel nu este definitiva. Suntem in dialog cu reprezentantii Colterm cu privire la urmatorii pasi pe care ii va face compania in acest proces. Amenda primita de Colterm este pentru neachizitionarea certificatelor verzi si a fost data de Agentia Fondului de Mediu. Aceste certificate verzi erau pentru anul 2020 si pentru ele nu a fost bugetat niciun leu de catre fosta administratie. Societatea a contestat amenda in luna iunie. Primaria Municipiului Timisoara continua eforturile de retehnologizare si modernizare a companiei, incepute anul acesta. Mentionam faptul ca in cursul acestui an am reusit sa inlocuim 15 km de retea de termoficare, adica jumatate din lungimea inclusa in proiectul de retehnologizare a retelei din oras. De asemenea, administratia locala a acordat peste 180 de milioane de lei pentru a asigura productia si distributia de agent termic in Timisoara”, este reactia Primariei Timisoara, in urma pierderii procesului in care a contestat amenda de 21 milioane de euro.

Valoarea certificatelor CO2 este calculata, insa, in fiecare an in luna februarie pentru anul precedent si trebuie cumparate pana la finalul lunii aprilie. Astfel, o suma, fie si estimativa, pentru achizitionarea lor ar fi trebuit prevazuta in bugetul pe 2021.

Curtea de Apel Timisoara a decis, inainte de Craciun: „respinge actiunea in justitie formulata de reclamanta Compania Locala de Termoficare “Colterm” S.A. prin administrator judiciar consortiul „Alfa & Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL si Insolvein SPRL”, in contradictoriu cu parata Administratia Fondului pentru Mediu, actiune avand ca obiect: – anularea Deciziei nr. 35, emisa de Administratia Fondului pentru Mediu in solutionarea plangerii prealabile (contestatiei fiscale), comunicata societatii reclamante la data de 09.08.2021; – admiterea plangerii prealabile (contestatiei fiscale) formulata de reclamanta impotriva Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021; – anularea in totalitate a Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021, in ceea ce priveste stabilirea in sarcina reclamantei a obligatiei fiscale in cuantum de 106.863.467 lei, in temeiul art. 9 alin (1), lit. s) din O.U.G. nr. 196/2005 (exonerarea de plata acestor sume); – obligarea paratelor la plata cheltuielilor de judecata. Respinge cererea reclamantei de obligare a paratelor la plata cheltuielilor de judecata„, se arata in solutia Curtii de Apel Timisoara, Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal.

Colterm poate ataca decizia cu recurs in 15 zile de la comunicare, insa e greu de crezut ca in acest rastimp vor putea fi depuse la dosar noi elemente care sa duca la o solutie diferita.

Va reamintim, Colterm a fost amendata in vara de Autoritatea Fondului de Mediu cu aproape 107 milioane lei (adica peste 21 de milioane de euro), pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare. Pe langa aceasta amenda, compania ar trebui sa plateasca si pretul celor peste 200.000 de asa zice certificate verzi, cotate la o valoare de 44 de euro bucata.

Toate acestea se adauga la datoriile de peste 300 milioane lei pe care Colterm le are la furnizori.

Exit mobile version