Opinia Timisoarei

Primaria Timisoara a incheiat un nou contract cu Danyflor, de peste 50.000 de euro, sa adune cadavre de animale si pasari de pe strazi. Cati caini fara stapan sunt acum in adapost, dupa ce a fost suspendata activitatea de capturare

TIMISOARA. La o luna de la scandalul in mijlocul caruia s-a aflat firma platita de Primaria Timisoara ca sa stranga cainii vagabonzi de pe strazi si sa-i ingrijeasca, iar in spatiul public au aparut imagini si marturii cutremuratoare despre conditiile in care erau tinute animalele, administratia Fritz incheie un nou contract cu Danyflor.

De asta data, au fost cumparate, cu incredintare directa, „servicii de colectare a cadavrelor animalelor de pe domeniul public al Municipiului Timisoara si predarea acestora catre unitatile de ecarisaj sau catre instalatiile de neutralizare„, in valoare de 260.775 lei, adica 52.496 de euro.

CITESTE SI: Roxana Iliescu la adapostul Danyflor de langa Timisoara, in care sunt aproape 700 de caini: Imaginea unei administratii care ‘pute’ a incompetenta si promisiuni desarte 

CITESTE SI: Poveste de groaza. Cosmarul din adapostul pentru cainii fara stapan finantat de Primaria Timisoara 

In februarie, dupa ce au iesit la iveala conditiile crunte in care erau tinuti cainii in custile de la adapostul Danyflor, primarul Dominic Fritz a anuntat ca va face o ancheta pentru a vedea daca subalternii sai din Primaria Timisoara si-au facut sau nu treaba si au mers in verificari periodice la Danyflor, ale carei rezultate nu au fost facute publice.

La randul lor, inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare Timis au descins atunci la adapost si au decis suspendarea temporara a serviciului de capturare animale.

Au fost controale mai multe la Danyflor de-a lungul ultimelor luni. Ca masura, in luna februarie, s a interzis temporar doar activitatea de capturare, pana cand se ajungea cu numarul de caini conform cu autorizatia sanitar veterinara. Depaseau numarul maxim admis, conform autorizatiei, pentru ca nu s-au luat masuri de eutanasiere prin dispozitie, de catre primarii, nu au mai fost adoptii…

Acum capacitatea e conforma, sunt mai putine animale decat numarul din autorizatie, asa ca acum pot captura din nou caini.
513 este numarul maxim trecut in autorizatie, iar azi (n.r. – 15 martie) sunt cam 470 de caini in adapost. Vor putea sa captureze atat timp cat nu depasesc numarul din autorizatie”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Flavius Nicoara, directorul DSVSA Timis.

***

Va reamintim, dupa ce in septembrie a finalizat cu chiu cu vai documentatia pentru delegarea gestionarii cainilor fara stapan de pe strazile din Timisoara, in noiembrie primaria a lansat licitatia ca sa gaseasca o firma careia sa ii incredinteze
acest serviciu. Inca nu e gata.

Aceasta dupa ce, in octombrie, administratia Fritz a prelungit contractul cu Danyflor pentru inca 6 luni, pentru suma de 1.045.300 de lei, acesta urmand sa inceteze la momentul finalizarii licitatiei.

La termenul limita pentru depunerea ofertelor la licitatie, pentru contractul de  6.741.166 lei fara TVA, adica peste 1,6 milioane euro cu TVA, s-a inscris o singura firma – tot Danyflor.

Conform documentatiei postata in Sistemul de Achizitii Publice, daca va fi declarata castigatoare si va prelua pentru urmatorii 3 ani serviciul, Danyflor va trebui sa asigure:

a) identificarea cainilor comunitari, evaluarea si estimarea populatiei canine fara stapan si a ratei de inlocuire;
b) intocmirea planului de actiune cu privire la activitatea de prindere a cainilor comunitari;
c) deplasarea echipajelor in teren, capturarea si transportul cainilor fara stapan din habitatele localizate, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 155/2001 actualizata, privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan;
d) identificare, inregistrarea si raportarea cainilor comunitari, realizarea unei baze de date si gestionarea ei;
e) cazarea, asigurarea hranei zilnice, adaparea cainilor fara stapan in adapost si curatenia adaposturilor temporare;
f) intretinerea sanitar-veterinara a cainilor, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea si inregistrarea lor intr-o evidenta unica;
g) revedicarea si adoptia;
h) adoptia la distanta;
i) eutanasia cainilor comunitari de catre personal specializat al operatorului, cu respectarea prevederilor legale;
j) neutralizarea cadavrelor provenite din eutanasia cainilor comunitari si mortalitatile survenite in adapost;
k) operatiunile de sterilizare;
l) ingrijirea post-operatorie dupa sterilizarea cainilor„.

Acum mai bine de un an, conducerea primariei anunta ca a intabulat un teren in zona industriala Freidorf unde va amenaja un adapost nou pentru animalele abandonate, iar zilele trecute a anuntat ca a reusit, in sfarsit, sa intocmeasca PUZ-ul care e suspus aprobarii Consiliului Local, vineri.

 

Exit mobile version