Opinia Timisoarei

Primaria Timisoara a cedat Bisericii o scoala moderna cu tot cu sala de sport si centrala termica. Mitropolia Banatului muta acolo o scoala privata

TIMISOARA. Desi in Timisoara nu exista destule spatii pentru desfasurarea sistemului de invatamant si elevii sunt chemati la ore si dupa-amiaza, Primaria Timisoara a cedat prin Consiliul Local o cladire moderna, cu centrala termica si sala de sport, Mitropoliei Banatului.

Este vorba atat despre cladirea de pe Liviu Rebreanu nr. 35, cat si despre terenul de aproape 8.000 de metri patrati, care a fost transmis gratuit Mitropoliei Banatului. Acolo vor functiona Scoala „Sf. Antim Ivireanul” si Gradinita „Troita”, unde se percep taxe de scolarizare.

In cladirea de pe Liviu Rebreanu a functionat Scoala Generala nr. 9, care la un moment dat a fost comasata cu Liceul de Arte Plastice. Dupa investitii serioase acolo, conducerea Liceului de Arte a refuzat sa se mute de langa primarie, desi platea o chirie uriasa Fundatiei Caritatea, care detine cladirea, pe motiv ca Scoala generala nr. 9 este mult prea… departe. Pana la urma, reprezentantii primariei au reusit sa mute Liceul de Arte Plastice in imobilul de pe str. Dragalina nr. 8, imobilul de pe Liviu Rebreanu ramanand liber.

„Mitropolia Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Timisoarei a solicitat alocarea imobilului din str. Liviu Rebreanu nr. 35, in care a functionat Scoala Generala nr. 9, pentru desfasurarea activitatilor de invatamant ale institutiilor Scoala Sf. Antim Ivireanul si Gradinita Troita. Aceste unitati de invatamant sunt cuprinse si aprobate in Anexa nr. 3, de invatamant privat autorizat”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de hotarare.

Scoala a fost cedata gratuit Mitropoliei Banatului, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitate de prelungire. Cei de la Mitropolie se obliga doar sa puna la dispozitia primariei, atunci cand are nevoie, sala de sport din curtea scolii.

Proiectul prin care a fost cedata scoala Arhiepiscopiei Timisoarei a fost aprobat fara prea multe intrebari de consilierii locali. Singurul care a avut nelamuriri a fost alesul PP-DD, Petrica Folica. Acesta si-ar fi dorit ca Mitropolia sa nu perceapa taxe copiilor.

„Haideti sa ne gandim putin daca ar fi posibil sa functioneze scoala numai cu banii care vin de la minister. Mi-ar placea si mie ca la aceasta scoala sa nu se perceapa nicio taxa, dar nu cred ca Mitropolia ar putea sa tina scoala fara sa ceara o anumita taxa. Totul e sa nu se incerce sa se obtina profit din scoala, ca asta chiar ar fi condamnabil. Noi venim in ajutor, ca acea cladire sta sub cheie de 3 ani si e pacat sa n-o folosim, insa o punem la bataie pentru a fi folosita in interesul copiilor, si nu pentru a face cineva profit prin utilizarea ei”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Potrivit consilierului local Radu Toanca, in cladirea de pe Liviu Rebreanu nr. 9 ar urma sa invete, in primul an, minimum 250 de copii. Proiectul de cedare a scolii a fost aprobat cu 23 de voturi „pentru” si 2 abtineri. Niciun consilier nu a fost impotriva.

Scoala primara „Sf. Antim Ivireanu” este prima scoala privata ortodoxa din judetul Timis. A fost deschisa in anul 2012, pe strada Alunis din Timisoara, tot intr-o cladire atribuita de primarie. Taxa de scolarizare este de 600 de lei, lunar. In ceea ce priveste Gradinita „Troita” de langa Parcul Rozelor, acolo taxa de scolarizare este de 700 de lei, lunar, sau 7.000 de lei, anual.

CITESTE SI:

Nu s-a ridicat nicio scoala in Timisoara in ultimii 20 de ani, dar platim 750.000 de euro chirie pentru 6 scoli si o gradinita!

Ore doar de dimineata pentru elevii de la scolile din Timisoara, un vis imposibil de realizat

Exit mobile version