Opinia Timisoarei

Primaria Sacalaz a blocat dezvoltarea cartierului rezidential construit de latifundiarul Nicolae Miron

Una dintre cele mai mari afaceri imobiliare din ultimii ani, cartierul rezidential Vest Sacalaz, se poate transforma intr-o teapa imobiliara de anvergura


Consiliul Local Sacalaz a decis sa nu mai prelungeasca Planul Urbanistic Zonal al celui mai nou si modern cartier de la periferia Timisoarei. In acest fel, consilierii locali au votat, de fapt, blocarea planului de extindere a zonei rezidentiale cu functiuni complementare din extravilanul Sacalazului, plan intocmit de arhitectul Georgeta Trambitas si care poarta viza Consiliul Judetean Timis din data de 10.05.2006.

Practic, aceasta decizie “ingheata” pana la noi ordine toate lucrarile de constructie din proiectul de milioane de euro dezvoltat de latifundiarul Nicolae Miron. Aflat la intrarea in localitatea Sacalaz, cu acces direct din drumul national Timisoara – Jimbolia, cartierul Sacalaz Vest se intinde pe 42 de hectare si are nu mai putin de 353 de locuri de casa, cu suprafete cuprinse intre 600 si 1.200 de metri patrati. O mare parte dintre acestea au fost achizitionate la preturi cuprinse intre 30 si 65 de euro/mp de timisorenii care au dorit sa-si construiasca o casa in afara orasului, insa care acum, din cauza blocarii lucrarilor, isi vad economiile la un pas de ruina…

„Vom constitui o asociatie care sa se bata pentru aprobarea PUZ-ului!”

Vestea ca edilii din Sacalaz au hotarat sa blocheze proiectul imobiliar Vest i-a socat de-a binelea pe cei aproape 150 de locatari ai cartierului de lux, care se vad in imposibilitatea de a-si intabula casele sau, in cazul celor care abia si-au ridicat peretii imobilului, de a-si continua investitia. in aceste conditii, in urma cu cateva zile, mai exact in data de 28 iulie, au depus la Primaria Sacalaz o cerere, inregistrata sub numarul 6592, in care solicita anularea hotararii de Consiliul Local prin care s-a refuzat prelungirea PUZ-ului cartierului Vest Sacalaz.

“Va solicitam prin prezenta sa aprobati PUZ-ul cartierului Vest Sacalaz, unde noi suntem proprietari de imobile, pentru a putea continua lucrarile de edificare a caselor. Solicitam un raspuns de urgenta, in caz contrar ne rezervam dreptul de a ne adresa instantelor de judecata”, se mentioneaza in cererea adresata Consiliului Local si care poarta semnaturile grupului de initiativa care a declansat batalia pentru PUZ.

“Ar trebui sa ne raspunda in 30 de zile, dupa care o sa ne adresam instantelor de judecata. Printre cei care au terenuri de casa acolo se afla si doi judecatori din Timisoara, care ne-au consiliat cum sa facem cererea catre Consiliul Local in care solicitam anularea hotararii prin care PUZ-ul cartierului nostru a fost practic anulat. Eu am luat bani din banca sa-mi cumpar acest loc de casa, o sa platesc rate timp de 20 de ani, iar acum nu mai pot sa construiesc, dar nici sa vand. Nimeni nu cumpara un teren pe care nu-si poate face nimic, nici macar o casa de vacanta. Dupa aceasta decizie a Consiliului Local Sacalaz, o sa merg sa-mi platesc impozitul pentru a vedea daca voi fi taxat pentru teren de constructie sau teren viran”, ne-a declarat Madalin Surugiu, unul dintre actualii pagubiti ai tepei de la Sacalaz. In viziunea sa, pentru a lupta cu Primaria si firma care a vandut parcelele de casa e nevoie de infiintarea unei asociatii.

De aceeasi parere este si Simona Lorincz, proprietara unei parcele de teren in Vest Sacalaz cu care, deocamdata, nu poate face nimic, care a demarat procedurile pentru crearea unei asociatii. “Am vrut sa discutam cu primarul si consilierii locali, dar au mutat sedinta de la Sacalaz la Beregsau. Parca au fugit de noi, pentru a nu ne spune care au fost ratiunile unei asemenea decizii. Oare Primaria Sacalaz nu mai are nevoie de impozite la buget? 350 de case ar aduce venituri importante la primarie”, spune Simona Lorincz. in opinia sa, scandalul care a dus la anularea PUZ-ului ar avea la baza o disputa dintre Nicolae Miron, latifundiarul care a vandut parcelele, si unul dintre consilierii locali. „Lui Miron i s-a oferit o ferma care se afla in apropierea cartierului Vest, insa din cauza pretului prea mare, exagerat de mare, acesta a refuzat sa o cumpere. Din aceasta cauza, consilierul, un anume Pop, a aranjat anularea PUZ-ului. Am inteles ca la sedinta in care s-a votat impotriva PUZ-ului nostru nici macar nu a existat cvorum”, ne-a dezvaluit Simona Lorincz.

Bugetul Primariei Sacalaz este de peste 25 milioane de euro

Subiectul spinos al PUZ-ului de la Sacalaz i-a determinat, probabil, pe actorii principali ai scandalului – primarul Ilie Todasca, latifundiarul Nicolae Miron, proprietarul fermei care a fortat votul din Consiliul Local – sa nu raspunda la telefoane, chiar si in ciuda mesajelor prin care le-am explicat ratiunile demersului nostru. “M-as fi mirat sa dati de Miron. De fiecare data cand am incercat sa mergem in audienta, am discutat cu angajati, desi el se afla in birou. Am sesizat acest lucru, dupa ce unul din grupul nostru, mai nervos, a intrat peste el in birou si l-a gasit acolo. Voiam sa-i spunem ca o parte dintre clauzele contractuale nu au fost indeplinite. Este vorba despre pietruirea drumului, alimentarea cu gaz, canalizarea, care inca nu au fost rezolvate in totalitate”, mai spune Lorincz.

Conform unei declaratii mai vechi a primarului Ilie Todasca, in ultimii sase ani, Consiliul Local Sacalaz a aprobat 2.500 de terenuri pentru constructii de case, iar numarul continua sa creasca. Peste 80% dintre cereri vin din partea timisorenilor, iar celelalte de la oameni din Sacalaz si din alte zone. Chiar si familia Becali are teren in localitatea din apropierea Timisoarei. Bugetul Primariei Sacalaz din 2010 a fost de 100 miliarde de lei vechi, suma care nu ar face atat de stringente eventualele impozite de la cartierul Vest…

Exit mobile version