Opinia Timisoarei

Prima terasa suspendata pe Bega, la Timisoara, va avea podele de sticla. Unde s-ar putea amenaja?

TIMISOARA. Planuri marete la Timisoara. In primavara aceasta ar putea aparea primele terase in parcuri, spune viceprimarul Traian Stoia, iar in curand am putea avea si prima terasa suspendata, deasupra apelor raului Bega.

CITESTE SI: FOTO! Podurile expirate ale Timisoarei: Majoritatea au iesit din garantie si sunt un pericol, iar la un cutremur se prabusesc

Podul pietonal de fier din zona Iosefin, cunoscut si drept podul Eiffel va fi cel care va sustine terasa suspendata. Proiectul a  fost gandit deja. Mesele vor fi puse in afara celor doua semicercuri care strajuiesc podul, spre exterior.  Zonele laterale vor fi acoperite cu sticla speciala, iar timisorenii care vor bea o cafea sau o bere acolo vor avea apa sub picioare, dezvaluie viceprimarul.

„Pe podul de fier din Iosefin ar putea iesi o chestie foarte faina, exista un proiect in lucru, o sa fie mese in afara celor doua semicercuri care sustin podul, inspre exterior, spre apa, chiar deasupra apei, pe un suport de sticla, sa se vada apa. Avem si un spatiu pentru zona pietonala pe mijloc, avem cel putin doi insi care doresc sa faca pe banii lor asta. E o idee doar, e o schita momentan. E ideea unui baiat destept”, ne-a declarat viceprimarul Traian Stoia.

Odata cu amenajarea terasei trebuie insa reabilitat si podul. Se va lucra insa doar cu fier forjat.

Podul Metalic pietonal din zona Iosefin leaga strazile Ady Endre de Andrei Muresan si a fost ridicat peste Bega in anul 1914. Exista o legenda, cum ca acesta ar fi fost ridicat dupa planuri semnate de celebrul Gustave Eiffel sau de firma acestuia, insa istoricii spun ca nu ar fi adevarat. Dupa ani buni de la disparitia Ancorei de Aur, cativa monografi au inceput sa raspandeasca stirea ca Eiffel ar fi proiectat acest pod, insa potrivit inginerului Árpád Jancsó, ”podul a fost proiectat sa fie construit prin reutilizarea pieselor metalice ale fostului pod Hunyadi, fiind alocata suma de 70.000 de coroane”. A fost terminat in 1917, cu o inaltime mult prea mare insa pentru a fi utilizat de masini, asa ca a ramas pod pietonal. Ridicarea rampelor de acces pentru autoturisme ar fi dus la ”ingroparea” caselor din zona. Istoricul banatean Franz Engelmann a botezat acest pod ”Podul greselilor”, spunand putin ironic: ”daca Sibiul poate sa aiba Podul minciunilor, de ce nu poate sa aiba si Timisoara Podul Greselilor?”. In orice caz, nu exista dovezi clare care sa ateste faptul ca ”podul Eiffel” ar fi fost proiectat dupa vreo schita de-a celebrului inginer francez. Legenda ramane insa.

In luna martie vor fi scoase la licitatie 10 locuri in mai multe parcuri unde s-ar putea amenaja terase. Este vorba despre Parcul Mocioni, Parcul Coronini, Poporului, Alpinet si altele.

FOTO: IMAGINI: Cum ar putea sa arate prima terasa din parcurile Timisoarei si unde ar putea fi amenajata!

 

Exit mobile version