Opinia Timisoarei

Prima expozitie din Romania vizitata cu telefonul mobil ajunge, marti, si la Timisoara

Timp de trei luni, la Muzeul de Arta din Timisoara va putea fi vizitata o expozitie cu piese ce apartin colectiilor muzeale din Transilvania si Banat. Telefonia mobila si tehnologiile moderne vor fi suport de ghid pentru peste 200 de obiecte de arta expuse.

Vernisajul expozitiei „De la primele scrieri la multimedia” va avea loc marti, de la ora 18, la Palatul Baroc, in prezenta lui Livio Hürzeler, ambasadorul Elvetiei in Romania. Piesele expuse apartin unora dintre cele mai dintre cele mai reprezentative colectii muzeale din Transilvania si Banat: Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, Muzeul National Brukenthal Sibiu, Muzeul Banatului Timisoara, Muzeul de Istorie Sighisoara si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca.

Multe din piesele expuse includ elemente cu caracter estetic. O sectie speciala, interactiva – dezvoltata de Universitatea Haute-Ecole Art din Saint-Imier (Elvetia) – este dedicata tehnologiilor de avangarda. Elementul novator al expozitiei consta in faptul ca ea poate fi vizionata, in premiera pentru publicul din Timisoara, cu ajutorul telefonului mobil si al tehnologiilor informatice elvetiene de ultima generatie.

Celor peste 200 de exponate le sunt aplicate un cod de bare 2D. Aceasta tehnologie ofera o interfata usoara si stabileste o punte intre realitate si informatiile provenite din site-urile WAP si WEB. Astfel, vizitatorul expozitiei isi va putea folosi telefonul mobil pentru a afla mai multe informatii despre fiecare exponat, vitrina sau tematica abordata in cadrul numeroaselor sectiuni propuse. Curatorul expozitiei este dr. Laurent Chrzanovski, arheolog, directorul proiectului „De la primele scrieri la multimedia”.

Timisoara este ultimul oras unde expozitia va fi prezenta, dupa ce a avut succes la muzeele din Deva, Sighisoara, Cluj-Napoca, Sibiu, dar si peste hotare, la sediul mondial al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor  (Geneva). Organizata de Institutul Multimedia Romano-Elvetian si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, expozitia este o reflectie asupra a tot ceea ce a dezvoltat societatea comunicarii de-a lungul veacurilor, in intreaga sa dimensiune si diversitate istorica. Expozitia aduce in atentie sectiuni tematice a caror abordare permite o intelegere mai nuantata a realitatii de la primele forme de comunicare ale umanitatii (papirusuri si pergamente) pana la radio, televiziune, multimedia.

Expozitia poate fi vizitata virtual pe site-ul www.multimediahistory.org

Exit mobile version