Opinia Timisoarei

Presedintele Klaus Iohannis: In Romania vor veni maximum 1.785 de refugiati. Sa nu reactionam isteric

Klaus Iohannis a avut prima reactie in criza refugiatilor. Seful statului a iesit luni si a sustinut o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni.

„Trebuie sa fim solidari cu statele UE, insa eu am optat in Consiliul European pentru cote voluntare. In Romania vor veni 1.785 refugiati. Mai mult, nu!”, a spus Iohannis.

Romania a comunicat deja Comisiei Europene ca poate sa primeasca 1.785 de refugiati, dupa mai multe discutii succesive in Consiliul European, in perioada martie – iulie 2015, a anuntat luni presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului a subliniat faptul ca Romania a optat, in discutiile din Consiliul European, pentru cote voluntare de refugiati, respingand varianta cotelor obligatorii.

„Nu este cazul sa reactionam isteric, la fel cum nu este cazul sa ne aratam latura xenofoba. Trebuie sa fim solidari cu statele UE, insa in continuare cred ca trebuie pastrate cotele voluntare. Cotele impuse nu sunt o solutie. Am convocat CSAT pentru data de 17 septembrie. Acest punct de vedere il voi prezenta si in Consiliul European, la mijlocul lunii octombrie. Voi tine cont de datele prezentate de Guvern, insa datele preliminare ne arata ca suntem indreptatiti sa mentinem cotele voluntare. Uniunea Europeana nu a prezentat niciun fel de date. Cifrele aparute (privind cotele de refugiati – n. red.) sunt speculatii jurnalistice. In Romania vor veni 1.785 de refugiati pentru ca atatea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu. Nu este vorba numai de cazare, ci si de integrarea in societate. Si aici complicatia e mult mai mare. Nu ar fi greu sa transformam o veche cazarma in centru de primire. Romania nu are capacitatea sa ii integreze pe acesti refugiati in societate. Atat putem face acum”, a spus presedintele.

Citeste cele mai importante declaratii! 

Exit mobile version