Opinia Timisoarei

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit premiul ‘Timişoara pentru Valori Europene’: Orasul dumneavoastra are o semnificatie profunda in istoria moderna a Europei, reprezinta un simbol al valorilor europene. Video

TIMISOARA. Primarul Dominic Fritz i-a inmanat, sambata, presedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, premiul Timisoara pentru Valori Europene. Distinctia infiintata de Municipiul Timişoara onoreaza personalitati recunoscute pe plan international care, cu determinare, curaj si creativitate, promoveaza sau apara valorile europene in interiorul si in afara Uniunii Europene.

Preşedinta Maia Sandu este nu doar un lider puternic, ci şi un model pentru milioane de europeni din afara Moldovei. Maia Sandu a crezut în aspiraţiile europene ale Moldovei atunci când mulţi le considerau utopice. Cu o muncă incredibilă, determinare, curaj şi un bun simţ rar întâlnit în politică a luptat cu perseverenţă pentru a contura o cale europeană pentru Moldova. A reuşit să scoată Republica Moldova de sub influenţa Kremlinului şi a pus-o pe o direcţie europeană”, a spus primarul Dominic Fritz, in cadrul discursului.

Maia Sandu a fost desemnata prima castigatoare a premiului Timisoara pentru Valori Europene de catre un juriu format din personalitati din tara si din diaspora, care promoveaza valorile europene si care a a considerat ca oferirea acestei distinctii este o recunoastere a directiei europene pe care presedinta Maia Sandu duce Republica Moldova.

Intregul discurs al presedintei Maia Sandu s-a bazat pe importanta apararii valorilor europene.

Mă bucur să mă aflu astăzi la Timișoara, la invitația domnului primar Dominic Fritz. Orașul dumneavoastră are o semnificație profundă în istoria modernă a Europei și, prin spiritul său de deschidere și prin lupta sa pentru libertate și dreptate, reprezintă un simbol al valorilor europene.

Sunt onorată să primesc premiul „Timișoara pentru Valori Europene”, pe care îl consider nu atât o recunoaștere personală, cât mai ales o apreciere pentru modul în care cetățenii Republicii Moldova își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație – un drept pentru care, de aproape doi ani, vecinii și prietenii noștri din Ucraina fac niște sacrificii pe care cu greu le putem descrie în cuvinte.

Un premiu pentru valori europene este o oportunitate să discutăm despre pericolele asupra acestora și despre cât de ușor le putem pierde.

Un război la hotarul nostru părea incredibil acum câțiva ani, dar iată că dreptul internațional a fost încălcat, granițele nu au contat, iar valorile europene, valorile umane au fost călcate în picioare.

Municipiul Timișoara reprezintă un excelent exemplu de diversitate trăită în spirit european și democratic – un spirit care și-a pus amprenta nu doar pe trecutul istoric al acestui oraș minunat, ci care îi conferă și astăzi un farmec deosebit, pe care oaspeții săi au avut ocazia să-l cunoască îndeosebi anul trecut, când Timișoara a strălucit în calitate de Capitală Europeană a Culturii.

Istoria Timișoarei, ca și trecutul recent al Republicii Moldova, constituie lecții importante despre valoarea libertății. Moldova a învățat, prin experiențe dure pentru țară, cum este să lupți pentru libertate și pentru dreptul de a-ți decide soarta.

Ne uităm cu admirație la modul în care România a valorificat apartenența la Uniunea Europeană – și privim cu încredere spre viitor, când vom putea la rândul nostru să transpunem calitatea de stat membru în beneficii concrete, reale și tangibile pentru toți cetățenii noștri, indiferent de etnie, de limba vorbită sau de convingerile politice.

Și, desigur, visăm la un viitor când, aflându-ne împreună în Uniunea Europeană, podurile de peste Prut vor mai fi doar un reper geografic, fără a mai fi împrejmuite de o parte și de alta de puncte de trecere a frontierei” a spus presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Presedinta Republicii Moldova s-a aflat, timp de doua zile, la Timisoara. Vineri, a avut o intalnire cu reprezentantii comunitatii basarabene din Timisoara, apoi a avut o intrevedere cu presedintele Consiliului Judetean Timis si a vizitat expozitia Brancusi, iar sambata a participat la evenimentul de premiere in cadrul caruia a fost distinsa.

Video: George Stefanita

Exit mobile version