Opinia Timisoarei

Premiera la Timisoara: s-a ridicat prima biserica in curtea unui liceu. Ce legatura are cu manastirile Voronet si Putna? FOTO!

TIMISOARA. Preotii din Timisoara vor sa-i aduca pe elevi mai aproape de credinta si de Dumnezeu. Asa se face ca au ridicat un lacas de cult chiar in curtea unei scoli. Vorbim despre Liceul C.D. Loga, aflat in zona centrala a Timisoarei, care aduce inca o premiera capitalei Banatului.

Potrivit duhovnicilor, este singurul lacas de cult din curtea unui institutii de invatamant din intreg Banatul. De ce au decis acestia sa construiasca o biserica in curtea unei scoli? Ne explica parintele Cristian Feraru, cel care s-a ingrijit de tot ce trebuie pentru ca lacasul de cult sa-si poata primi enoriasii. Biserica a fost ridicata din donatii.

„Nevoia de spiritualitate, de rugaciune intr-un liceu este mare. Loga este unul dintre liceele de varf ale orasului, cu traditie, cu multa vechime in oras. Asa a randuit Dumnezeu. S-a facut cu donatii ale credinciosilor, strict cu donatii. Credinciosi de-ai Banatului, care veneau si se inchideau in bisericile noastre au donat fie bani, fie materiale. Initial, constructia a fost pornita de catre Fundatia Ovidiu Moescu, insa din cauza unui deces in familia Moescu au fost sistate lucrarile si a ramas pe seama Mitropoliei Banatului. Lucrarile au inceput in 2000, au mers pana in 2001 si au stagnat apoi pana in 2009. Le-am reluat in anul 2010. A fost facuta cu mult drag si cu multa discretie, nici nu stim cat s-a investit in cele din urma. Am spus ce avem de facut si cum trebuie sa arate si cei care au putut au donat caramida, geamuri, banci. 99% din donatii au fost materiale de constructie si obiecte”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro preotul Cristian Feraru.

Lacasul de cult seamana, ca arhitectura, cu bisericile din nordul Moldovei, cu Putna si cu Voronet, insa aduce foarte mult si cu cele maramuresene, ne povesteste parintele.

„Este singura biserica din curtea unui liceu din tot Banatul, nu mai exista in Banat o biserica in curtea unui liceu. Este o premiera din acest punct de vedere. Biserici in curtile unor institutii de invatamant sunt foarte putine in tara, foarte foarte putine”, mai spune Cristian Feraru.

Parintele spera ca va reusi astfel sa-i aduca pe tineri mai aproape de credinta. Biserica nu tine de nicio parohie, usile acesteia fiind deschise pentru toti timisorenii. Cert este ca in lacasul de cult se vor desfasura si orele de religie de la Liceul Loga.

„Speram sa vina elevii, usile bisericii vor fi tot timpul deschise. Studentii deja vin la noi. Avem nevoie. Golurile din suflet nu le poate umple nimic si nimeni, doar dragostea si iubirea de Dumnezeu. Suntem in consens si in armonie cu profesorii de la liceu, se vor tine aici orele de religie. Profesorul care preda religie la Loga ne va ajuta si ne va sustine in toate proiectele noastre. Biserica nu poate sa fie ingradita, in fata bisericii nu poti sa pui poarta, nu poti sa pui bariera, nu poti sa pui lacat pe usa. Noi o tinem deschisa tuturor celor care au nevoie de rugaciune, tuturor celor care simt sa se apropie de Dumnezeu in casa lui Dumnezeu”, mai explica preotul Feraru.

Aici se vor putea tine cununii, dar si botezuri. Mai putin slujbe de inmormantare, pentru ca lacasul de cult nu deserveste o comunitate anume.

„Eu stiu un singur lucru, Dumnezeu este iubire si iubirea este de la Dumnezeu, iar daca cineva il cauta pe Dumnezeu il va gasi prin iubire. In casa lui Dumnezeu vrem sa traim in armonie, in dragoste frateasca, in iubire crestineasca, vrem ca fiecare crestin sa-si afle linistea si sa-si linisteasca sufletul atunci cand este suparat, cand este intristat”, completeaza parintele Feraru.

Biserica ce poarta hramul Sf. Ioan si Sf. Luca isi-a deschide portile chiar duminica, Sfanta Liturghie fiind oficiata chiar de IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului.

Exit mobile version