Opinia Timisoarei

Premiera la Timisoara. Robot de ultima generatie, folosit in chirurgia pediatrica, adus la Spitalul de Copii Louis Turcanu

TIMISOARA. Medicii de la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara vor avea un ajutor important in operatiile chirurgicale complicate pe care le vor face in anii urmatori.

CITESTE SI: Noua cladire a Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timisoara, aproape finalizata 

A fost achizitionat un robot ce va fi folosit in premiera la Timisoara, in chirurgia pediatrica, printr-un proiect de 3 milioane de dolari.

Proiectul, intitulat “Implementarea chirurgie robotice la pacientii pediatrici”, se va derula pe parcursul a 5 ani (2018 – 2022), la Spitalul de Copii “Louis Turcanu”. Acest proiect este unic in Europa Centrala si de Est.

Robotul chirurgical daVinci Model XI a fost achizitionat de Fundatia Botnar, cu sediul la Basel, in Elvetia, si adus la Timisoara inca de la jumatate lunii decembrie a anului trecut, in timp ce Universtatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” s-a angajat sa finanteze intretinerea robotului si consumabilele timp de 5 ani. Spitalul Louis Turcanu gazduieste aparatul si asigura echipa medicala care se va ocupa de el. Aceasta este formata din 6 medici, care au si facut deja un stagiu de pregatire in Israel, si mai urmeaza si altele, tot in Israel, dar si in Franta.

Echipa de proiect este formata din doctorii Eugen Boia, Vlad David, Calin Popoiu, Radu Iacob, Corina Stanciulescu si Sorin Ursoniu.

CITESTE SI: Doua parcuri finalizate in 2018, iar alte doua ar putea intra in reabilitare la Timisoara. Care sunt planurile. Foto 

Primele operatii cu robotul daVinci vor fi efectuate in curand la Timisoara, in colaborare cu medici cu expertiza in chirurgia robotica din Israel si de la Spitalul Judetean din Timisoara.

Chirurgia robotica este cea mai avansata tehnologie medicala din acest moment, in plina dezvoltare. Este o chirurgie minim invaziva, cu acuratete si precizie chirugicala exceptionala, cu vizibilitate mai buna si rezultate superioare celorlalte tehnici chirurgicale. Poate fi utilizata intr-o varietate mare de afectiuni ale copilului: chirurgia malformatiilor renale, digestive, genitale, ale sistemului respirator sau chirurgia oncologica. Principala provocare a chirurgiei robotice in acest moment este legata de costurile ridicate de achizitie, mentenanta si utilizare a echipamentului, care ajung la aproximativ 4000 de dolari pe operatie.

Exit mobile version