Opinia Timisoarei

Prefectul Mihai Ritivoiu cere sa fie mutat Monumentul Ostasului Roman, fost Sovietic, din Parcul Central din Timisoara

TIMISOARA. „Simbolistica unui monument comandat si construit spre glorificarea ostasului sovietic nu poate fi modificata prin simpla schimbare a placutei, care mai nou il inchina ostasului roman„, sustine prefectul de Timis. Mihai Ritivoiu cere mutarea statuii din Parcul Central Scudier din Timisoara.

CITESTE SI: Menestreli doar cu concurs, pe strazile din Timisoara. Nu mai canta si danseaza decat daca iau examenul, cu cel putin nota 7 in cartiere si 8 in centru. Sunt obligati si sa se mute din ora in ora. Regulament nou pentru artistii stradali facut de primarie

Solicit mutarea fostei Statui a Ostasului Sovietic din Parcul Scudier din Timisoara. Am participat la dezbaterea organizata de Initiativa Timisoara si de Societatea Timisoara cu privire la soarta Monumentului inchinat Ostasului Roman, fosta Statuie a Ostasului Sovietic.

Ca urmare a acesteia, ii solicit primarului Timisoarei sa initieze demersurile pentru mutarea prezentei statui si pentru construirea in loc a unui alt monument, mai adecvat si mai aproape de sufletul Timisoarei. Recomand discutii cu Facultatea de Arte, elaborarea unor teme, consultarea populara si apoi organizarea unui concurs de solutii pentru noul ansamblu. Revolutia din 1989 ar putea fi una din teme. Ne reprezinta ca oras mai mult decat orice altceva.
Simbolistica unui monument comandat si construit spre glorificarea ostasului sovietic nu poate fi modificata prin simpla schimbare a placutei, care mai nou il inchina ostasului roman. Ca prefect, am dispus ca evenimentele organizate cu ocazia Zilei Nationale sa nu se mai tina in acest loc. Dar monumentul ocupa in continuare un loc central, langa Catedrala, pe traseul Revolutiei intre Piata Maria si Piata Victoriei.


Este rolul executivului Primariei Timisoara sa faca consultari si sa vina cu propuneri. Statuia nu trebuie mutata maine, ci doar dupa ce sunt parcursi toti pasii firesti. Dar trebuie mutata, iar un termen trebuie asumat. PSD Timisoara, organizatia pe care o conduc, va vota orice initiativa a conducerii primariei ce respecta principiile de mai sus.
Daca nu se intampla nimic, vom promova noi un proiect de hotarare in acest sens in Consiliul Local Timisoara„, a transmis prefectul de Timis Mihai Ritivoiu.

Monumentul controversat a fost instalat in Parcul Central din Timisoara in anul 1962. A purtat de-a lungul timpului numele de ‘Monumentul Ostasului Sovietic’, apoi ‘Monumentul Ostasului Necunoscut’, iar in cele din urma ‘Monumentul Ostasului Roman’.

 

Exit mobile version